Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Missionaris probeerde Braziliaanse stam te bekeren

De christelijke missionaris Steve Campbell is door de Braziliaanse politie aangehouden nadat hij een verboden gebied van het Amazone-regenwoud betrad.

Naar verluidt wilde de 31-jarige Amerikaan begin deze maand in contact komen met de geïsoleerde Hi-Merima gemeenschap en ze overtuigen van het gelijk van Jezus Christus en de Bijbel. De Hi-Merima vormen een van de laatste tribale gemeenschapen op aarde die nog niet in contact zijn gekomen met de moderne wereld.

Bekeerbezoek

Het Braziliaanse ministerie dat over inheemse volkeren gaat, is woedend op Campbell. Volgens Braziliaanse media kan de Amerikaan worden aangeklaagd voor poging tot genocide. Dit omdat het immuunsysteem van de leden de Hi-Merima onderontwikkeld is, fysiek contact met een moderne mens zou vanwege een verkoudheid of een griepje dodelijk kunnen aflopen. Ze leven al duizenden jaren in hutten in de jungle en zijn zeer vaardig met een pijl en boog.

Campbell kreeg hulp van een gids om bij de gemeenschap die al duizenden jaren in de zuidwestelijke deelstaat Accre, het meest afgelegen deel van het Amazonegebied, in een volledig isolement leeft. De Hi-Merima stam bestaat uit naar schatting zo’n duizend mensen. In de afgelopen 60 jaar is er sporadisch contact geweest, maar over het algemeen willen ze met rust gelaten worden. Dit geldt niet alleen voor ‘moderne mensen’ maar ook andere tribale gemeenschappen in de omgeving.

De Amerikaan ontkent dat hij de Hi-Merima wilde bekeren en stelt dat hij een naburige stam, de Jamamadi, wilde leren hoe GPS werkt. Hierdoor zou hij per abuis het verboden gebied zijn binnen gegaan. Stephen Corry van Survival International vindt de daad van Campbell volledig van de pot gerukt. „Fundamentalistische christelijke missionarissen uit de Verenigde Staten moeten worden tegengehouden. Deze primitieve drift leidt misschien tot het martelaarschap waar ze zo naar smachten, maar het eindigt altijd in dood en verderf voor de gemeenschappen."

De Braziliaanse deelstaat Accre grenst met Peru en is zeer dichtbebost en dunbevolkt ©Wikimedia Commons

Bonifaaltius

Klinkt dit verhaal bekend in de oren? Dat kan. In december was er namelijk een soortgelijk incident toen de Amerikaanse missionaris John Chau zieltjes probeerde te winnen voor het christendom op het afgelegen Noord-Sentinel eiland in de Indische Oceaan. Deze tribale gemeenschap, die al 55.000 jaar compleet geïsoleerd leeft van de rest van de mensheid, zat echter niet op zijn confessionele verkooppraatjes te wachten.

De Noord-Sentinelezen keerden zich tegen de missionaris en vielen hem aan met speren. Hierbij is de Amerikaan om het leven gekomen, en daarna begraven op het strand. De Indiase marine heeft nog geprobeerd om lichaam van deze Bonifatius uit de 21ste eeuw veilig te stellen, maar zij zagen geen mogelijkheden hiervoor. Meer weten over deze bizarre zaak? Lees dan het uitgebreide artikel dat Metro hier destijds over schreef.

Campbell kan zijn bezoek aan het tribale reservaat wel navertellen. Toch zijn de Braziliaanse autoriteiten nog lang niet klaar met hem. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart en hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.