Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Mijnwerkers naderen peuter Julen tot op drie meter

Het lot van de 2-jarige Julen houdt de hele wereld al elf dagen lang in de greep. De Spaanse peuter werd wereldnieuws toen hij verdween in een diepe put in het dorpje Totalán in de buurt van Malaga.

Doordat het kindje aan de aandacht van zijn ouders was ontsnapt, is hij aan de wandel gegaan en viel hij in een put met schacht die 83 meter onder de grond ligt. Met man en macht proberen reddingswerkers Julen te redden, maar de operatie is bijzonder complex.

Er moeten gaten geboord worden en ondertussen tikt de tijd door. Er lijkt de laatste uren schot in de zaak te zitten, Spaanse media melden dat de reddingswerkers nog drie meter van het jongetje vandaan zijn.

De reddingsoperatie in een infographic ©ANP

Explosieven en liften

Met graafmachines werd eerst 23 meter aan grond verwijderd. Daarna werd er een schacht gemaakt die zich bevindt op vier meter naast het krappe gat waarin de jongen zich zou bevinden. Het plan is om op dezelfde diepte als Julen te komen en dan een horizontale corridor vrij te maken om hem daarna uit zijn benarde positie te bevrijden. De operatie is zeer complex en wordt verder bemoeilijkt door het keiharde gesteente in de bodem.

Er wordt gebruik gemaakt van speciale liften en explosieven om zo snel mogelijk op de juiste diepte te komen. De reddingsoperatie begon donderdagochtend rond de klok van negen. Later op de dag werd bekend dat de gelijke diepte bereikt is en in de avond is er een begin is gemaakt met de horizontale tunnel. De eerste meter hiervan is inmiddels verwijderd en dit betekent dus dat de reddingswerkers nog slechts drie meter van het jochie vandaan zijn.

Medeleven

Ondertussen leeft de hele wereld mee met Julen en zijn ouders. De reddingswerkers worden massaal toegejuicht en gezien als grote helden. In de omgeving branden mensen kaarsjes voor een goede afsloop en op sociale media worden boodschappen gedeeld om de reddingswerkers aan te moedigen en de betrokkenen een hart onder de riem te steken.

Hoewel drie meter niet ver lijkt, is de reddingsoperatie nog steeds volop aan de gang. Door het harde gesteente is moeilijk te zeggen hoe lang het nog precies gaat duren voor Julen gered kan worden. Ondanks het feit dat er al elf dagen zijn verstreken, wordt er toch nog gehoopt op een wonder.

Het is niet bekend hoe het jongetje eraan toe is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.