Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2019 / 19:40 uur

May verliest Brexitstemming fors

Het stond al een beetje in de sterren geschreven, maar is nu dan echt gebeurd: het Britse parlement heeft de brexitdeal -naar verwachting- afgewezen. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed, was in 1924.

Historisch moment

In de aanloop naar deze stemming werd er al gesproken over een eventueel ‘historisch’ moment. Na bijna twee jaar onderhandelen mocht er gestemd worden over het akkoord dat premier May gesloten heeft met de Europese Unie. Er werd volop gespeculeerd over de stemming en de mogelijke gevolgen. May deed kort voor de stemming nog een laatste poging om meer parlementariërs aan de kant van haar deal te krijgen, maar niet met succes.

Wantrouwen

Labour, de grootste Britse oppositiepartij, heeft zoals verwacht direct een motie van wantrouwen tegen premier Theresa May en haar kabinet ingediend. Daar wordt woensdag over gedebatteerd. Partijleider Jeremy Corbyn diende de motie in na de stemming over de brexitdeal. Als de motie van wantrouwen wordt aangenomen, krijgen de Conservatieven twee weken de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, komen er nieuwe verkiezingen. Woensdag 16 januari, rond 20.00 uur Nederlandse tijd, is de stemming over de motie, liet de woordvoerder van May weten.

Bye Brexit?

Als het aan de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, ligt, zou Groot-Brittannië het hele brexitbesluit nu moeten intrekken. Dat is ,,de enige verstandige optie”, stelt hij. Hij wil dat ,,het Britse volk de laatste stem krijgt, met de mogelijkheid om in de Europese Unie te blijven”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
May verliest Brexitstemming fors
Sluiten