Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 jan 2019 / 05:34 uur

‘May sleutelt aan Goedevrijdagakkoord voor Brexit’

De Britse premier Theresa May overweegt om het Goedevrijdagakkoord met Ierland te wijzigen om zo de impasse rond de Brexit open te breken.

Plan B

Volgens The Telegraph wil May op deze manier haar ‘plan B’ door het Britse Lagerhuis loodsen. De premier zou maandag een alternatief voor haar weggestemde Brexit-deal aan de parlementsleden moeten voorleggen.

Met het opzeggen van het Goedevrijdagakkoord wil May tot andere afspraken komen met Ierland om de kwestie rond de ‘backstop’ te vermijden. Dat is een noodplan om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden en de terugkeer naar fysieke grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen. Noord-Ierland zou op die manier tijdelijk binnen de douane-unie van de EU blijven.

Drie decennia geweld

In het vredesakkoord uit 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van geweld in Noord-Ierland, is afgesproken dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek open blijft.

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is een van de vele ‘hoofdbrekens’ rondom de Brexit. Het gaat namelijk om de enige grens over land tussen het Verenigde Koninkrijk en een land uit de Europese Unie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘May sleutelt aan Goedevrijdagakkoord voor Brexit’
Sluiten