Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 21 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

May presenteert plan B, maar een plan is het niet

Maandag eind van de middag heeft Theresa May haar brexit-plan b gepresenteerd. Dinsdag wordt er gestemd over het alternatief. May gaat nog eens kijken naar het probleem van de ‘backstop’ over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daar gaat ze nogmaals met Brussel over praten. Ze voorziet meer brexit-onderhandelingen.

Verder kondigde ze ook aan meer inspraak te willen geven aan de Lagerhuisleden. Ook hoeven inwoners uit EU-landen niet langer registratiekosten te betalen als ze in het Verenigd Koninkrijk willen blijven.

Vangnet

Die backstop, dat is waar het vorige keer ook op misging. Jan-Willem Thoen, brexit-expert bij adviesbureau PwC legt het uit: „De kern van het probleem is dat het uiterste vangnet – mocht er echt geen deal komen – een bepaalde regeling is, die niemand eigenlijk wil.” Ierland blijft in de Europese Unie, Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent bij een brexit een harde grens. „De regeling, die is verzonnen om deze grens te voorkomen, houdt in dat Noord-Ierland aan een hele hoop regels van de EU moet blijven voldoen, en dat wil de gedoogpartner van May per se niet.” Daarmee ontstaat namelijk een verschil tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Zoals het akkoord nu geldt, moet Noord-Ierland aan veel EU regels blijven voldoen, waardoor de grens met de EU voor een deel in de Ierse zee komt te liggen. Dat zou gewoon vrij verkeer tussen Ierland en Noord-Ierland betekenen, maar controles tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Die regeling wordt pas aangepast als er een oplossing is die ook voor de EU akkoord is, maar er lijkt geen goed alternatief te zijn.

Ander jasje

Probleem is dat May de afgelopen maanden al geprobeerd heeft een andere deal met die backstop te krijgen, maar dat de EU geen centimeter toegaf. „Waarom zou de EU nu opeens van mening veranderen. De speelruimte die May heeft is ontzettend klein en een andere oplossing vinden voor die backstop is erg lastig”, aldus Thoen.

In May’s toespraak werd geen enkel plan of alternatief voor de bestaande overeenkomst met de EU over de brexit. „Ze had natuurlijk weinig tijd om met een ander plan te komen, maar eigenlijk is dit gewoon plan A in een ander jasje nogmaals proberen. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.