Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Markt van Boxtel verandert in slagveld na stapavond

De nacht van zaterdag op zondag is voor de politie vaak de drukste avond van de week. Vaak is er sprake van baldadig gedrag of opstootjes, maar in Boxtel ging dit vele stappen verder.

Nadat er vechtpartijen uitbraken op de Markt, probeerde de politie de orde te herstellen. Hier ging het van kwaad tot erger, een groep van zo’n honderd jongeren keerde zich tegen agenten en hulpverleners. Beelden van de massale vechtpartij werden op videoplatform Dumpert geplaatst en het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe.

Wapenstokken en aanhoudingen

De ongeregeldheden ontstonden rond 2.00 nadat de naburige horecapanden de deuren hadden gesloten, zo laat de politie weten in een persbericht. Agenten kwamen op een melding af van twee groepen jongeren die ruzie met elkaar hadden. Eenmaal aangekomen, sloeg de vlam pas echt in de pan. De voltallige groep keerde zich tegen de politie en hierbij zijn rake klappen uitgedeeld.

Hierbij is een agent van achteren vastgegrepen en een andere diender heeft een vuistslag in zijn gezicht moeten incasseren. Daarnaast werden de politie en hulpverleners bekogeld met vuurwerk, blikjes en etensresten. Voor de politie was de maat vol en werd er over gegaan op ontruiming van de Markt. Ook hier bleek de groep niet van onder de indruk te zijn want het geweld ging door.

Tot twee keer toe moesten er linies gevormd worden en werd de omgeving met behulp van wapenstokken en een politiehond schoongeveegd. Ook plaatselijke portiers verleenden hierbij assistentie. Ondanks het feit dat er tientallen strafbare feiten zijn gepleegd, is er slechts een aanhouding verricht. Een 19-jarige man uit Boxtel trapte tegen de spiegels van een politievoertuig aan en werd daarom meegenomen naar het bureau.

Onaanvaardbaar

Burgemeester Fons Naterop van Boxtel heeft de beelden ook onder ogen gekregen en vindt het onaanvaardbaar wat er in de nacht van zaterdag op zondag is gebeurd. Ook de reacties op sociale media en buurtbewoners liegen er niet om. De politie is een groot onderzoek gestart en de beelden zullen nader bekeken worden. Vermoedelijk zullen er nog vele aanhoudingen volgen.

De burgemeester zal op basis van de conclusies van het onderzoek maatregelen nemen om dit soort geweld in de toekomst te voorkomen. Hierbij wordt ook samengewerkt met horeca-ondernemers. Het belangrijkste uitgangspunt is dat een avondje stappen in Botel veilig dient te verlopen. Hij prees het optreden van horeca-ondernemers en hun portiers voor hun assistentie om de rust te herstellen.

De video’s die circuleren op sociale media worden grondig onder de loep genomen. Daarnaast zullen de beelden van beveiligingscamera’s in het uitgaansgebied worden opgevraagd en aan dezelfde analyse onderworpen worden. De politie roept tot slot getuigen op om zich te melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.