Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Lenende studenten meer stress om studieschuld’

Studenten met een studieschuld hebben meer last van psychische klachten dan studenten die niet lenen. Zo zegt zestig procent regelmatig stress te ervaren door de studieschuld en spreekt veertig procent over ’emotionele uitputting’.

Grotere schuld is meer problemen

De studenten met een lening hebben bijvoorbeeld last van extreme vermoeidheid en prestatiedruk, meldt het AD. De problemen van de studenten worden groter naarmate het leenbedrag, en dus ook studieschuld, van de student stijgt.

De gegevens zijn afkomstig uit een enquête die onderzoeksbureau Motivaction onder vijfhonderd hbo- en universitaire studenten deed. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) gaf de opdracht voor het onderzoek. Voor het eerst werd onderzocht wat de invloed van het leenstelsel is op gezondheid van de studenten is.

De helft van de ondervraagde studenten met een lening zegt zich minimaal één dag per week extreem vermoeid te voelen. En vier op de tien studenten kan wegens geldgebrek niet mee doen aan sociale activiteiten. Volgens de voorman van het ISO kan minister Van Engelshoven (Onderwijs) er nu niet meer onderuit dat het leenstelsel een rol speelt in de prestatiedruk en psychische klachten die studenten ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.