Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 11 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Kuifje: al 90 jaar in het collectief geheugen

Een jonge journalist die samen met zijn hondje Bobbie de hele wereld over reisde. Wie kent hem niet? Het door Hergé bedachte stripfiguur is deze week 90 jaar geworden. Een verjaardag die zeker gevierd moet worden. Daarom sprak Metro met twee Kuifje-kenners.

„In mijn slaapkamer las ik mijn eerste Kuifje”, vertelt tekenaar Eric J. Coolen. ,,Ik slaap weinig dus ‘s nachts lees ik vaak. Toen ik de strip De 7 Kristallen Bollen opensloeg, werd ik meteen in het verhaal gezogen.” Kuifje was de eerste strip die hij las. De avonturen van de Belg inspireerden Coolen zo erg, dat hij de strips jarenlang natekende.

Kuifje: al 90 jaar in het collectief geheugen.
Hergé met een Kuifjestrip. Foto: ANP.

Met name ‘de klare lijn’, tekenstijl die Hergé hanteerde, sprak Coolen enorm aan. „Je gebruikt zo weinig mogelijk lijnen om zoveel mogelijk sfeer over te brengen.” Hergé was niet de eerste die de stijl hanteerde, maar wel de persoon die deze tekenstijl wereldberoemd maakte.

„Bij ‘de klare lijn’ creëert de tekenaar een tekening waarbij alle lijnen één dikte hebben. Vaak beginnen lijnen dik en worden ze dun, bij ‘de klare lijn’ moeten lijnen overal even dik zijn. Daarnaast maak je alleen gebruik van hoofdlijnen en gebruik je weinig details”, legt Coolen uit.

Speelfilm

Kuifje is zo bekend dat er meerdere films zijn met hem in de hoofdrol. Zo kwam er een paar jaar geleden nog de speelfilm De Avonturen van Kuifje geregisseerd door Steven Spielberg uit. „Ik vond de film prachtig, maar het heeft niks meer weg van de sfeer van de strips”, vertelt Coolen. Voor hem zullen de strips altijd bijzonder blijven. „Kuifje is tijdloos, omdat de verhalen weergaloos blijven en de tekenstijl nooit verveelt.”

Hoe Coolen een ode aan Kuifje wil brengen? „Ik zou een bronzen beeld van Hergé en Kuifje willen maken. Op dit moment zijn er al meerdere beelden van Kuifje maar, er is nog geen in Nederland.” Het beeld zou volgens Coolen in de stijl van Hergé gemaakt moeten worden. Dat betekent: dat er een minimaal gebruik van lijnen is en weinig details.

Kuifje: al 90 jaar in het collectief geheugen.
De allereerste Kuifjestrip. Foto: ANP.

Er is één prangende vraag waar Coolen nog graag antwoord op zou willen. Hoe zou Kuifje er vandaag de dag uit hebben gezien? Het antwoord op deze vraag gaat hij alleen nooit krijgen. De bedenker van Kuifje is tientallen jaren geleden overleden en hij wilde niet dat iemand er na zijn dood vandoor zou gaan met Kuifje.

Populariteit

Hoewel de bedenker van het stripfiguur de vraag van Coolen nooit gaat beantwoorden, denkt Guido van de Stripspecialist Breda te weten hoe Kuifje er vandaag de dag uit zou hebben gezien. „Tegenwoordig verandert er weinig aan stripfiguren. De kuif en blauwe pullover van Kuifje zijn essentieel voor zijn karakter”, vertelt hij.

Kuifje: al 90 jaar in het collectief geheugen.
De strips van Kuifje gaan de hele wereld over. Foto: ANP.

Guido merkt dagelijks hoe populair de Belgische jongen nog steeds is. „Er komt weleens vader met zijn zoon langs. In plaats van dat die vader kijkt bij strips die symbool staan voor de maatschappij van vandaag de dag kijkt die vader naar Kuifje.” Volgens Guido komt dat deels door de simpele lijnen waarmee het stripfiguur getekend is, dat spreekt mensen aan.

„Daarnaast is er voor ieder wat wils. Ook al bestaat het oeuvre uit maar 24 delen. Avontuur, psychologie en sciencefiction, alles komt terug”, vertelt Guido. De avonturen van Kuifje zijn tijdloos.

Zo stuurde Hergé de jonge reporter naar de maan, tien jaar voordat de eerste mens op de maan landde. Volgens Guido is Kuifje onderdeel van het collectieve geheugen geworden. „Iedereen weet wie Kuifje is ook al hebben ze de strips over hem nog nooit gelezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.