Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Krikke dacht dat vreugdevuur Scheveningen veilig was

„Want mag ik het eens anders zeggen: dacht u echt dat als ik er niet van overtuigd was dat het veilig zou zijn, dat ik dan niet zou ingrijpen?" Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag dacht echt dat de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp „veilig konden branden".

Forse kritiek

Tot die conclusie kwam ze nadat ze op Oudjaarsdag alle informatie en adviezen had doorgenomen, en die had besproken met de politie en het Openbaar Ministerie. Krikke moest zichzelf woensdag tijdens de eerste commissievergadering van het jaar verantwoorden voor haar optreden na de vonkenregen in Scheveningen. De raad had forse kritiek.

Zo viel het zeer slecht dat Krikke gelijk met een beschuldigende vinger naar de bouwers wees, die volgens haar de afspraken hadden geschonden. Volgens CU/SGP ging het „faliekant mis". Haar uitlatingen tijdens een persconferentie waren beroerd en suggestief. Bovendien riep het meteen de vraag op waarom dan niet werd gehandhaafd en haar eigen rol daarin, maar daar ging ze niet op in, aldus CU-fractievoorzitter Pieter Grinwis.

Schade

Het vreugdevuur in Scheveningen zorgde voor veel schade, nadat er een vonkenregen richting de bebouwde kom vloog. Er ontstonden tal van kleine brandjes. In de vergadering kwam de vraag naar voren waarom de brandstapels in Scheveningen en Den Haag zijn aangestoken, als al bekend was dat ze te hoog waren. Ook was al bekend dat de windrichting ongunstig was.

Krikke zegt dat ze de veiligheidszone rond de stapels wel had uitgebreid. Dit vanwege het omvalrisico van hoger geworden houten brandstapels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.