Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jan 2019 / 12:49 uur

Inademen van zeelucht blijkt te helpen tegen kanker

Uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Zee, blijkt dat zeelucht inademen helpt bij het bestrijden van kanker. De zeelucht zou het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Remmende werking

Onderzoekers wijzen op de gunstige effecten van wat ze ‘zeespray’ noemen: zeewater dat door golfslag verneveld. Die spray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen die goed zijn voor de gezondheid. „Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam", aldus de universiteit.

In het laboratorium is gekeken naar het effect op longkankercellen. Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van longkanker en het cholesterolgehalte.

Welke stoffen

„Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen", zegt onderzoeker Jana Asselman. „Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De wetenschappers gaan nu proberen te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze positieve effecten veroorzaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inademen van zeelucht blijkt te helpen tegen kanker
Sluiten