Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Hotelpiraten’ krijgen celstraf van rechtbank

Oplichters Jan V. (63) en Jolanda H. (54) moeten vier en drie jaar de cel in. De zogenoemde ‘hotelpiraten’ kregen dat dinsdag van de rechtbank in Assen te horen. Tussen augustus 2017 en augustus 2018 reisde het stel door Nederland en sliep daarbij in een groot aantal hotels en bed and breakfasts zonder te betalen.

Duizenden euro’s lichter

De piraten vertelden smoesjes over waarom ze niet konden betalen en beloofden het alsnog te doen, waarna ze er stiekem vandoor gingen. Ook particulieren werden opgelicht. Met een zielig verhaal haalden ze met name leden van kerkgenootschappen over om het geld te geven, waarna ze dat vervolgens niet meer terugkregen. Dan vertelden ze dat ze hun bankpassen thuis hadden laten liggen of kwijt waren, goedgelovigen namen bedragen tot 600 euro voor hen op.

Meer dan zestig ondernemers en particulieren trapten erin, sommigen voor 100 euro, anderen voor duizenden. Een hoteleigenaar plaatste vorig jaar een foto van het stel op Facebook, waarna ze zelf naar de politie stapten.

Het stel zei in de rechtbank ontzettend veel spijt te hebben. Ze waren uit hun huis gezet en hadden geen geld. „Het was een kwestie van overleven", aldus V. De man bleek tijdens de rechtszaak al 23 jaar mensen op te lichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.