Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Gigantische raskat doodgereden op de A2 in Limburg

Politieagenten zijn vrijdagavond uitgerukt voor een aanrijding met een opmerkelijk dier op de snelweg A2 bij Sittard-Geleen.

Hier werd het lichaam van een omgekomen katachtige aangetroffen die op een eerste oogopslag het meeste wegheeft van een serval of ocelot. Toch gaat het hier niet om een exotisch wild dier uit Afrika maar om een gefokte huiskat van het ras ‘Savannah’ of ‘Serval’.

https://www.facebook.com/523099297710235/photos/a.523181224368709/2175608939125921/?type=3&theater

Indrukwekkend beest

Aanvankelijk wisten de agenten niet goed wat voor dier het exact was. Zij riepen de hulp in van Facebookgebruikers of zij hen meer konden vertellen over deze mysterieuze katachtige.

De speculaties over wie de eigenaar is en wat voor soort het dier is, wordt volop gevoerd op sociale media. Waarschijnlijk gaat het om een huiskat die met een wilde Afrikaanse Katachtige als verre voorouder.

Huiskatten en servals zijn in staat om nageslacht op de wereld brengen, door deze kruising daarna meerdere generaties lang te fokken met alleen huiskatten, ontstaat er een tamme kat die absoluut niet het uiterlijk van een tamme kat heeft.

Savannah-katten zijn een stuk groter en zwaarder dan een normale kat en hebben het kenmerkende vachtpatroon van hun wilde voorouder behouden. Het is ook absoluut geen goedkoop huisdier, de kosten van een kitten kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro’s.

In Nederland mag deze raskat als huisdier gehouden worden na de vijfde generatie van de wilde serval-voorouder. Voor het houden van eerdere generaties dient een vergunning aangevraagd te worden. Hoe verder de wilde voorouder van het dier af staat, des te minder serval-eigenschappen de raskat zal hebben.

Kasteel Born

Meerdere mensen hadden het vermoeden dat het dier afkomstig was uit het naburige kasteelpark Born. Het is bekend dat er op dit landgoed twee van deze Savannah-katten rondlopen. Een woordvoerder kon echter bevestigen aan L1 dat dit aangereden dier niet van hen was.

De politie is nog steeds op zoek naar het baasje van het tragische verkeersslachtoffer en roept mensen die de kat herkennen op om zich te melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.