Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 16 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Gelukkig blijven in je werk is hard werken

De discussie rondom de AOW-leeftijd verjaart niet. Of het gaat om het pensioensparen, de levensverwachting of over de stijging van de AOW-leeftijd.

Zestig jaar lang werken

De Telegraaf heeft uit laten rekenen hoe lang de baby’s van nu zouden moeten werken, mocht de huidige trend zich op deze wijze doorzetten. Nu staat één jaar ouder worden gelijk aan één jaar langer doorwerken. Er wordt uitgegaan van een levensverwachting van gemiddeld honderd jaar en dan zouden we het over zestig jaar werken hebben. Zestig jaar!

Nu ben je nog gemiddeld veertig tot vijftig jaar van je leven op je kantoor. Volgens het adviesbureau PwC, dat voor de krant het onderzoek uitvoerde, zou het werken van de toekomst er dan ook heel anders uit gaan zien dan nu het geval is. Met sabbaticals, veel carrièreswitches en deeltijdwerken.

Hoe moet dat eruit gaan zien? Met niet één, maar misschien wel drie carrières in je loopbaan. Mini-carrières, noemt Bastiaan Starink van het adviesbureau dat. „Veertig jaar werken en alleen maar groeien, promotie maken, dat zit er niet meer in.” PwC voorspelt dat er meerdere loopbanen in het verschiet liggen, dat de arbeidsmarkt uiterst flexibel zal zijn, de werkweken korter zullen worden en je zeker niet zestig jaar voor dezelfde baas zal werken.

Trend

Die verwachtingen liggen eigenlijk aardig in de bestaande trend. Vroeger, in de 19e eeuw, maakten fabrieksarbeiders tot wel 80-urige werkweken. Zes dagen per week werd er gewerkt, tot er begin 1900 besloten werd dat er eerst maximaal tien en daarna maximaal acht uur in een werkdag mocht zitten.

Uiteindelijk werd gesetteld voor een maximale werkweek van 48 uur. Die in jaren 60 gereduceerd werd tot 40 uur. Inmiddels wordt 36 tot 40 uur per week gehanteerd. Een tendens is te zien. Langzaamaan gaan we minder dagen werken en werken we minder uren per week.

Blijven dromen

Klinkt goed, maar de realisatie dat je tot je 75e of misschien wel je 80e door moet werken is toch wel heftig. Dat beaamt Onno Hamburger. Hij leidt anderen op tot werkgelukcoaches, voor de Gelukkig Werken Academy, en schreef een boek over gelukkig werken. „Ik zie regelmatig mensen die zich opeens realiseren dat ze nog jaren door moeten werken.” Terwijl ze zich misschien in hadden gesteld op met pensioen gaan op hun 64e.

Laat staan hoe vervelend dat is als je tot je 80e door moet zwoegen. „De vraag hoe je dan gelukkig aan het werk blijft al die jaren is hartstikke actueel”, vertelt Hamburger. „En jezelf blijven bevragen is eigenlijk het antwoord.” Hamburger is van mening dat je moet nadenken over wat je vroeger wilde worden, waar je van droomt en wat je leuk vindt om te doen.

„Zo laat je jezelf dromen en daar komen leuke dingen uit, die verrassend haalbaar kunnen zijn.” Hij vertelt dat er tegenwoordig banen genoeg zijn: „Er is meer dan genoeg ruimte om iets anders te doen of iets te doen naast je huidige baan.”

Hard blijven werken

En daar ziet Hamburger een trend. Waar het vroeger heel normaal was om je hele leven één baan te hebben, ligt dat nu anders. „Tegenwoordig hebben mensen meerdere banen en ik denk dat het in de toekomst heel normaal wordt om meerdere banen op hetzelfde moment te hebben.” Hij noemt het hebben van een webwinkel als voorbeeld, naast een huidige baan in bijvoorbeeld de zorg.

Maar wat is dan de sleutel van gelukkig blijven in je werk, al die jaren lang? „Hard blijven werken”, aldus Hamburger. „Met jezelf durven laten dromen zet je de eerste stap, maar het is eigenlijk nooit klaar.” Want na een jaar of tien je droombaan uitgevoerd te hebben sluipt er routine in, en „het moet niet saai worden”. „Je moet eigenlijk altijd een beetje uit je comfortzone blijven. Mensen zijn niet gedoeld om op de bank te blijven hangen, ze moeten van nature groeien en dat gebeurt niet vanzelf.” Ai, dat worden een drukke zestig jaren dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.