Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Eerste plantje op de maan vriest dood

Het leven van het eerste plantje op de maan was van korte duur. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het plantje de extreem koude temperaturen niet overleefd. Dat melden verschillende Chinese media. De Chinese sonde Chang’e-4 bracht in december vorig jaar katoenzaadjes naar de maan die uiteindelijk uitliepen.

Het plantje blijkt echter niet bestand tegen temperaturen van rond de 170 graden onder nul. Eerder groeiden er ook al planten in het Internationaal ruimtestation ISS, maar het gekiemde katoenzaadje werd de eerste plant op de maan.

Grote stap binnen ruimtevaart

Het ruimteschip die de zaadjes naar de maan bracht werd naar de achterkant van het hemellichaam gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak. Ook nam de sonde aardappelzaden, gist en eitjes van fruitvliegjes mee, maar die vertonen nog geen teken van leven.

Het groeien van de zaadjes op de maan wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Het zou betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel kunnen kweken in de ruimte en daarvoor niet terug hoeven naar de aarde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.