Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Dubbel zoveel geweld tegen politie tijdens Oud&Nieuw

Dat werken tijdens de jaarwisseling voor agenten geen pretje is, wisten we al. Maar tijdens de jaarwisseling van dit jaar is het blijkbaar nog moeilijker voor ze geweest. Het aantal politiemensen dat geconfronteerd werd met geweld is ruim verdubbeld naar 59. Vorig jaar ging het nog om 27 politiemensen.

Grillige jaarwisseling

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt het onbegrijpelijk. ,,Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich zo misdragen ten opzichte van hen die zorg dragen voor de veiligheid tijdens wat het grootste feest van het jaar zou moeten zijn. Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft."

Hij typeert de jaarwisseling als grillig. ,,Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.”

Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg in vergelijking met vorig jaar met 12 procent. Er zijn 328 aanhoudingen verricht. Dat waren er 41 minder dan het voorgaande jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.