Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 22 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?

Over 66 dagen is het zo ver: dan pakken de Britten hun biezen en verlaten ze de Europese Unie. Wat is er ook alweer allemaal gebeurd dat het zo ver gekomen is? Metro zorgt dat je weer up to date bent.

Tijdlijn

(begin 2015) Ontevredenheid De wortels van het brexit-verhaal liggen in 2015. De Britten zijn ontevreden over een aantal zaken, aangaande de Europese Unie. Zo zijn de migranten een probleem: als inwoner van een EU-lidstaat kun je zonder problemen wonen en werken in een andere EU-lidstaat.

Volgens de Britten pikken andere Europeanen ‘hun’ banen in, en daar willen ze vanaf. Datzelfde geldt voor het Europese recht. De Britten wilden in 1973 voornamelijk bij de Europese Unie vanwege de vrijhandel, maar het Europese recht dat gepaard gaat met lidmaatschap is ze te veel.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
Volgens de Britten pikken andere Europeanen ‘hun’ banen in. Foto: ANP.

(27 mei 2015) Belofte „Take back control”, is dan ook niet voor niets de slogan waarmee het brexit-referendum wordt aangekondigd. In 2015 willigt premier David Cameron een oud-belofte in en belooft hij in 2016 een referendum te houden over het eventuele verlaten van de Europese Unie.

(23 juni 2016) Referendum Eind 2015 doet Cameron verschillende voorstellen tot het hervormen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Cameron ziet het rooskleurig in en heeft het volste vertrouwen in het aanstaande referendum. Naar zijn idee heeft hij voldoende uit de onderhandelingen over het lidmaatschap van Groot-Brittannië gehaald om lid te blijven. Op 23 juni vindt het referendum plaats.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
Op 23 juni vindt het referendum plaats. Foto: ANP.

(24 juni 2016) Chaos Dat is wat de situatie in zowel Groot-Brittannië als de Europese Unie het beste omschrijft. De verwachting was dat de voorstanders van een EU-lidmaatschap er met een nipte overwinning vandoor zouden gaan.

In plaats daarvan hadden de brexiteers de overhand met 52 procent. Cameron heeft zijn premierschap verbonden aan de uitslag en kondigt aan op te stappen als blijkt dat het merendeel van de Britten voor de brexit is.

(13 juli 2016) Theresa May Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe premier: Theresa May.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe premier: Theresa May. Foto: ANP.

(29 maart 2017) Verdrag van Lissabon Op woensdag 29 maart is het dan zo ver: May zet artikel 50 in werking. Deze procedure zal ongeveer twee jaar duren en uiteindelijk leiden tot het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

(juni 2017) Vervroegde verkiezingen Na vervroegde verkiezingen hebben de conservatieven hun absolute meerderheid in het Lagerhuis verloren. Een flinke klap voor premier May. Ook de moeizame brexit-onderhandelingen worden haar aangerekend.

In de maanden daarna komen de eerste geluiden over wegvallend vertrouwen. In november zouden veertig parlementsleden van de Conservatieve partij een brief hebben ondertekend waarin ze het vertrouwen opzeggen in May. Toch blijft ze aan.

(8 december 2017) Akkoord Na een klein jaar onderhandelingen is er eindelijk een akkoord tussen de twee partijen. De situatie met Ierland was reden voor de lange onderhandelingen. Groot-Brittannië wil alles doen om te voorkomen dat er een harde grens komt met slagbomen en paspoortcontroles. Men gaat nu de tweede fase in.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
Het Britse kabinet gaat akkoord met de brexitdeal die May heeft gemaakt. Foto: ANP.

(13 november 2018) Concept-akkoord Er ligt een conceptakkoord klaar met afspraken met de Europese Unie. May gaat dit later die week bespreken met haar belangrijkste ministers. De situatie met Ierland blijft een groot struikelblok in de onderhandelingen. Een dag later gaat het Britse kabinet akkoord met de brexitdeal die May heeft gemaakt.

(15 november 2018) Dominic Raab De Britse minister voor Brexitzaken is afgetreden. Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan.

Hij is niet de enige die zich negatief uitlaat over het principe-akkoord en is ook zeker niet de enige die afzwaait. David Davis nam eerder al ontslag uit protest voor de brexitplannen. Ministers Shailesh Vara en Esther McVey traden ook al af.

Op dezelfde dag dreigt een tweede motie van wantrouwen tegen May. Niet alle leden van het kabinet kunnen zich vinden in het akkoord. De motie krijgt echter niet genoeg steun.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
De Britse minister voor Brexitzaken is afgetreden. Foto: ANP.

(10 december 2018) Uitgesteld Voor dinsdag 11 december stond de brexitstemming op de planning, maar die wordt uitgesteld. Er is namelijk te weinig steun voor het akkoord in zijn huidige vorm. De komende dagen gaat May langs bij verschillende EU-leiders om te praten over de mogelijkheden.

(13 december 2018) Motie van wantrouwen Er was dit keer genoeg steun, maar May overleefde de motie binnen haar Conservatieve partij. 117 Lagerhuisleden stemden tegen de minister, 200 voor. Wel kondigt May aan na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer te willen zijn.

(15 januari 2019) Afwijzing Het zat er een beetje aan te komen, maar nu is het werkelijkheid geworden. De door May samengestelde brexitdeal is afgewezen. Een historische nederlaag voor de premier: ze kreeg 432 stemmen en ‘slechts’ 202 stemmen voor.

Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
De door May samengestelde brexitdeal is afgewezen. Foto: ANP.

(16 januari 2019) Motie van wantrouwen Weer een motie van wantrouwen tegen May en wéér overleeft ze. 325 stemmers tegen de motie en 306 voor, maar ze mag aanblijven.

(21 januari 2019) Plan B Het oorspronkelijke brexitplan is op spectaculaire wijze afgewezen en vandaag presenteert May een plan B. Dat moet een alternatief vormen voor de afgewezen deal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deadline brexit nadert: wat is er allemaal gebeurd?
Sluiten