Metro
Metro Nieuws 23 jan 2019 / 14:59 uur

De kleine Julen ook woensdag nog niet gevonden

Woensdag zal niet de dag worden waarop de kleine Julen na tien dagen eindelijk uit de put zal worden gered. De verwachtingen waren hoopvol, maar complicaties blijken wederom roet in het eten te gooien.

Hoewel reddingswerkers alles op alles zetten om de kleine jongen te bevrijden, zijn zij ook woensdag weer op nieuwe problemen gestuit. Het uitgraven van de horizontale tunnel neemt namelijk meer tijd in beslag dan aanvankelijk werd gedacht. Terwijl het er dinsdag nog zo op leek dat het niet heel lang meer kon duren.

Instortingsgevaar

De reddingswerkers benaderden Julen tot op drie meter, maar vervolgens bleek dat de verticale schacht scheef was gegraven. Hierdoor bleven de buizen die de put moeten beschermen tegen instorting steken op 40 meter, met als gevolg dat er opnieuw geboord moet worden om dit probleem te verhelpen. Volgens Spaanse media kunnen de reddingswerkers pas als de tunnel helemaal versterkt is verdergaan met graven. Er wordt geschat dat dit nog zeker 20 à 24 uur gaat duren.

In teams van twee graven de reddingswerkers op de knieën of plat op hun buik. De teams wisselen elkaar om de veertig minuten af. Omdat elke meter die zij verderkomen zes uur in beslag neemt, kunnen zij Julen op zijn vroegst pas donderdagochtend bereiken.

Hoopvol

Ondanks deze tegenslag blijft Francisco Delgado Bonilla, chef van het brandweerkorps van Málaga hoopvol. „Dit zijn de beste specialisten van het land.” Niet iedereen deelt het vertrouwen van de chef. „Ik hoop zo dat hij nog leeft. Maar tegelijk besef ik dat de kans op goed nieuws intussen wel héél klein is geworden” aldus Maria, een van de oudere inwoners van het dorp.

De tweejarige peuter viel zondag 13 januari in een put van 110 meter diep en 25 centimeter breed. Hij was aan het spelen bij Totalán, in de provincie Andalusië.

Overzicht reddingsoperatie Spaans jongetje dat in diepe schacht viel.
Overzicht reddingsoperatie Spaans jongetje dat in diepe schacht viel. / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De kleine Julen ook woensdag nog niet gevonden
Sluiten