In het nieuws

De bijzondere vriendschap van Mohamed en Zakaria

Zakaria en Mohamed (v.l.n.r.). Foto credits: Orange Pictures

Foto van 'Ciana Mayam'

22 JAN 2019

Mohamed Kassem plaatste een oproep op Facebook, die massaal werd gedeeld. Hij werkte onlangs als vrijwilliger in het AZC en had een bijzondere vriendschap gevormd met Mohammed Zakaria Hassan - een 29-jarige Sudanees die naar Nederland is gevlucht voor zijn veiligheid.

Na zes jaar vluchten kreeg Zakaria – zijn roepnaam – een virusinfectie en werd hij blind, in een land waar hij de taal niet sprak. Mohamed vroeg zijn Facebookvrienden om een simpele gunst: een oude MP3-speler, kleding of Nederlandse luisterboeken. De mannen waren beiden ontroerd door alle liefdevolle reacties en tweedehands spullen. ,,Ik heb gewoon gehuild”, biecht de 26-jarige Mohamed op. ,,Wij allebei.”

Zakaria ligt in een privékamer in het Medisch Ziekenhuis in Alkmaar. Dezelfde kamer waar hij eerder zeven maanden verbleef, toen hij zijn zicht verloor door een virusinfectie. In het midden van de kamer staat een bed met daarin een uitgemergelde lange man van zo’n 50 kilo. Hij heeft een zielloze blik, die duidelijk te veel leed heeft doorstaan. ,,Ze denken dat Zakaria een epileptische aanval heeft gehad”, vertelt de 26-jarige Mohamed. Hij kijkt naar zijn vriend die in foetushouding onder de dekens ligt. ,,Maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen. In het AZC kijkt niemand naar hem om. Ze kwamen er pas later achter dat hij in zijn kamer op de grond lag.” Mohamed is op zijn tiende uit Syrië gevlucht samen met zijn gezin. Voor iemand die mishandeling, overvallen en honger heeft gekend, is Mohamed buitengewoon optimistisch. Elke zin aan de hulpverleners eindigt met een ,,bedankt voor de liefde” of in een enthousiaste ‘box’ gevolgd door een hartelijke glimlach. Mohamed leerde Zakaria kennen, nadat hij zijn baan als rij-instructeur had verloren door een auto-ongeluk. ,,Ik was de jongste rij-instructeur van Nederland en had mijn eigen rijschool”, vertelt Mohamed trots. ,,Maar ik raakte alles kwijt toen iemand met 70, 80 km/u tegen de achterkant mijn lesauto aan reed. Wij stonden voor een rood stoplicht en de bestuurder achter ons was afgeleid…” Sinds het ongeluk heeft Mohamed chronische rugklachten waardoor hij niet lang kan zitten. ,,Ik verloor mijn rijschool en moet nu dagelijks pijnstillers gebruiken om de dag door te komen.”

Een bijzondere vriendschap

In zijn zoektocht om weer met mensen te werken, belandde hij bij het AZC in Heerhugowaard. Daar ontmoette hij de inmiddels blinde Zakaria die alleen op een smerige kamer zat. Al snel vormde een bijzondere vriendschap tussen de twee mannen, een die ze in hun geboorteland niet snel hadden gemaakt. Als Zakaria wordt gevraagd naar zijn vriendschap met Mohamed, verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. In het Arabisch vertelt hij enthousiast over zijn beste vriend. Het gezicht van Mohamed verraadt dat Zakaria erg complimenteus over hem praat. ,,Ik had nooit verwacht dat iemand als jij – Mohamed – een ‘Koerd’, mij zoveel zou geven”, vertaalt Mohamed voor Zakaria. ,,Mohamed is een heel lief persoon. Als ik één wens voor hem mocht doen, zou ik al zijn pijn willen ontnemen.” De wangen van Mohamed kleuren lichtroze. ,,Je gaat me niet laten janken, hè”, grapt hij snel. Zakaria vertelt hoe dankbaar hij is dat Mohamed hem het gevoel geeft dat hij er weer bij hoort. Over de liefde die hij voelt van hem, Mohameds vrouw en zijn twee kinderen, die hem altijd kusjes geven en aan zijn baard trekken. Hij noemt Mohamed ,,zijn ogen”. Als hij wordt gevraagd naar de tijd vóór Mohamed, verdwijnt de glimlach op Zakaria’s gezicht. Al snel wordt duidelijk dat dit niet een onderwerp is waar de twee heren vaak over praten. Elke keer als Mohamed doorvraagt, verraadt zijn gezicht dat hij het antwoord liever niet had gehoord. ,,Soedan, 2 februari 2012”, zegt Mohamed tussen al het Arabisch door. ,,Onthoud die datum.”

Zakaria ontving een oude iPod met Nederlandstalige muziek

Soedan

Mohammed Zakaria Hassan was niet altijd alleen. Hij groeide op in het Soedanese dorpje Sinkat samen met zijn drie broers, drie zussen en ouders. Sinkat bestond uit 3.500 vrijgevochten inwoners. Zij wilden niet vechten in het leger. Zij wilden een simpel leven waarin hun kinderen konden genieten van voetbal en opgroeien in een veilige omgeving met gelijkgestemden. ,,Op 19-jarige leeftijd moest Zakaria toezien hoe zijn oudere broer werd vermoord. Hij werd opgehangen door de Staat, toen hij weigerde om het land te dienen”, vertelt Mohamed. In Zakaria’s dertiende levensjaar werd zijn dorp binnengevallen door de inlichtingendienst. Die dag zijn er meer dan 2.000 inwoners vermoord. ,,Ze kwamen met de zwaarste wapens het dorp binnen”, vertelt Mohamed. ,,Ieder levend wezen dat daar rondliep, werd met brandstof overgoten en in de brand gestoken. Mensen, kippen, honden. Woningen gingen in vlammen op. En alleen omdat ze onafhankelijk wilden worden. Ze wilden niet dienen in het leger.” Zakaria vluchtte via grindpaadjes en raakte daarbij gescheiden van zijn familie. Eenmaal aangekomen op de dichtstbijzijnde kazerne hoorde hij dat het daar niet veilig was. Ze moesten allemaal naar de grote stad als ze in leven wilden blijven.

Zo belandde Zakaria en zijn overgebleven familieleden in Kassala. Daar groeide Zakaria op tot een geleerde ICT-er. Hij vond de liefde van zijn leven en trad met haar in het huwelijk. Overdag werkte hij in een winkel, ’s avonds maakte hij zijn vrienden in met een potje voetbal. Dat ging tien jaar goed, totdat zijn laatste voetbalwedstrijd abrupt werd verstoord met ,,Waarom voetbal je?!” Een groep zwaarbewapende Arabische militairen had de jonge voetballers omsingeld. ,,Ze dwongen Zakaria en zijn vrienden om het leger in te gaan. Als ze niet gehoorzaamden, werden ze verminkt, mishandeld of vermoord”, vertelt Mohamed. Toen de jongens weigerden, werd de aanvoerder door de militairen uit de groep gepikt en doodgeschoten. ,,Vandaag zijn jullie allemaal aan de beurt!”, schreeuwden ze. ,,Zakaria moest het land uitvluchten om van ze af te komen. Hij sloot een deal met een smokkelaar, die hem in twee dagen via de woestijn naar Libië zou brengen”, zegt Mohamed.

Libië

Eenmaal aangekomen moest Zakaria op zoek naar werk om de smokkelaar af te betalen. Hij kon aan de slag bij een lokale boer waar hij negen uren per dag, zeven dagen per week, in het felle zonlicht moest zwoegen. Na anderhalve maand had hij eindelijk de 450 LYD, omgerekend 285 euro, verdiend om zijn schuld af te lossen. ,,Zakaria heeft daarna twee jaar lang – dag in, dag uit – op het land gewerkt om geld te sturen naar zijn vrouw en familie. Maar dat dat geld heeft hij nooit gekregen”, legt Mohamed uit. ,,De boer heeft alles geoogst en is toen gevlucht. Zakaria moest toen helemaal opnieuw beginnen.” Mohamed slaakt een geïrriteerde zucht en gaat anders zitten in de stoel. De rugklachten die hem dagelijks herinneren aan zijn auto-ongeluk, spelen weer op. Mohamed zegt er niks over. Hij lijkt meer gefocust te zijn op het schrijnende verhaal van vriend dan dat van zichzelf. ,,De situatie in Libië werd steeds slechter onder het bewind van Gaddafi. Er was geen werk of toekomstperspectief meer”, vervolgt Mohamed. Hij vertaalt de rest van Zakaria’s verhaal. ,,Kinderen werden door de inlichtingendienst van de straat geplukt en gegijzeld. Alleen tegen een betaling van 5.000 LYD, omgerekend 3.165 euro, kwamen ze weer vrij. Als je iets zei, werd je in elkaar geslagen of vermoord.”

Italië

Zakaria vluchtte naar Italië waar hij werd opgepakt door de Italiaanse politie. Hij belandde samen met 250 man in een oude gevangenis. Italiaanse militairen wisselden elkaar dag en nacht af voor de deur. ,,Zakaria probeerde met een groepje te vluchten maar werd weer opgepakt en in de gevangenis gegooid. Drie vrienden zijn verdwenen. Daar heeft hij nooit meer iets van gehoord”, vertelt Mohamed. ,,Een Italiaanse commandant was zijn redding. Hij sprak met de politiechef en zei dat dit niet menselijk was - ,,Het zijn asielzoekers, geen criminelen” – waardoor Zakaria weer werd vrijgelaten”. Zakaria werd overgeplaatst naar Rome. ,,Daarna moest hij zichzelf redden. Het is niet dat je daar wordt opgevangen en eten of drinken krijgt”, vervolgt Mohamed. ,,Maar als je niet kunt lezen – of Italiaanse taal kunt leren – kom je niet aan werk. Je hebt geen verblijfsvergunning, geen toekomstperspectief. Niemand wilde hem daarbij helpen.”

België

Daarom zette Zakaria zijn reis voort. Hij reisde naar het noorden van Europa op zoek naar werk. Zijn vrouw en familie in Soedan hadden het geld hard nodig. Geen werk was geen optie. Onderweg naar België werd Zakaria ziek. Hij werd door de Belgische politie opgepakt en vastgehouden. 43 dagen werd hij wakker achter slot en grendel. ,,De autoriteiten wilden hem in eerste instantie terugsturen naar Soedan, maar inmiddels had hij een verblijfsvergunning waardoor hij in Italië mocht blijven”, vertaalt Mohamed. ,,Om hem terug te sturen naar Italië, moest Zakaria een advocaat nemen en dat weigerde hij. En zonder advocaat mogen ze de procedure niet in gang zetten.” Zo belandde Zakaria in de isolatiecel in de hoop dat hij van gedachten zou veranderen, maar hij hield voet bij stuk. Na een paar dagen werd hij weer vrijgelaten en in een gepantserde auto naar de grens tussen Nederland en België gebracht. De marechaussee bood liet hem kiezen: blijven of oversteken?

Nederland

Op 10 januari 2018 arriveerde Zakaria eindelijk in Nederland, na bijna zes jaar op de vlucht te zijn. Eenmaal aangekomen in AZC Ter Apel, voelde hij een stekende pijn in zijn buik, rechterbeen en in ,,zijn apparaat”. Op de gezichten van beide mannen verschijnt een ondeugende lach. ,,Maar zijn apparaat werkte gelukkig nog wel”, grapt Mohamed. Zakaria belandde in het ziekenhuis en leerde dat hij diabetes had. Ook had hij een virusinfectie opgelopen tijdens zijn reis. De naam van het virus weet hij niet meer, aangezien de communicatie vooral in het Engels ging en hij deze taal gebrekkig beheerst. Elke dag nam het virus meer bezit van Zakaria’s lichaam. De pijn werd zo ondragelijk dat Zakaria aandrong om nogmaals onderzocht te worden. ,,Hij voelde dat hij echt ziek was en medicatie nodig had. Maar elke keer als hij vertelde over zijn pijn, gaven ze hem alleen een paracetamol. De dokter weigerde om hem te onderzoeken omdat ze hem niet geloofden”, vertelt Mohamed. ,,Ze dachten dat hij de klachten verzon om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. Zakaria was van ellende gestopt met eten en drinken. Het ging echt niet goed met hem.” Drie maanden en tig paracetamols later, werd Zakaria ’s nachts wakker in zijn kamer. Hij deed zijn ogen open en voelde dat zijn linkeroog niet helemaal openging. Versuft van de pijn en ondervoeding ging hij verder met zijn nachtrust. Toen hij wakker werd, keek hij maar uit één oog. ,,De arts kwam bij hem kijken en gaf hem weer een paracetamol”, zuchtte Mohamed. ,,Zakaria bleef aandringen dat hij naar een specialiste wilde en kreeg eindelijk – buiten het AZC – een bloedonderzoek.” Na het onderzoek kroop Zakaria vermoeid terug in zijn bed. Dat was de laatste keer dat Zakaria iets zag. Hij werd wakker en zag alleen maar duisternis.

Na zes jaar herhaaldelijk achter slot en grendel te zijn gegooid, sloten nu ook de ramen naar zijn ziel. ,,Zeven dagen lag hij in zijn bed – blind – voordat ze ingrepen en hem naar het ziekenhuis brachten. Hij at niet. Hij dronk niet. Hij sliep niet. Hij zag alleen maar sterretjes”, vertelt een geëmotioneerde Mohamed. ,,Hij is erg spiritueel en had alleen maar verbeeldingen van dieren en geesten.” Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat hij permanent blind was. Het virus was via zijn bloed naar zijn hersenen gekomen. ,,Hij hoorde dat hij niet lang meer te leven had. Ze wilden hem terugsturen naar Soedan, maar dat zou zijn dood worden. Daarom blijft hij – voorlopig – nog hier.”

Of Zakaria een verblijfsvergunning krijgt, is nog onduidelijk. ,,Het proces is nu in werking gezet en tot die tijd zal ik hem blijven ondersteunen”, vertelt Mohamed. ,,Hij heeft een MP3-speler gekregen met daarop liedjes van Broederliefde, Boef, Ali B. En ik laat hem ook altijd luisteren naar André Hazes”, lacht Mohamed. ,,Ik vind die man fantastisch.” Mohamed leert Zakaria elke dag Nederlandse woordjes zodat hij zijn eenzaamheid kan verslaan. ,,Hoi-hoi en tot strakjes”, dreunt Zakaria trots op. Daarna telt hij in het Nederlands – op zijn vingers – tot twintig. ,,Hij heeft zoveel lieve dingen gekregen. Schone kleding, luisterboeken maar ook een pratend horloge dat hem in het Nederlands de tijd verteld!”, zegt Mohamed enthousiast. ,,Dit bewijst maar weer dat niemand afgeschreven is. Je bent afgeschreven als je in je kist ligt.”


Minder laagvliegroutes Lelystad door versoepeling

Foto van 'Metro en ANP'

9 MIN

Goed nieuws voor de inwoners van Lelystad die last hebben van laagvliegend verkeer. De twee eisen die dat veroorzaken, worden losgelaten. Dat is te lezen in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.

De overlast op de Veluwe zal hierdoor waarschijnlijk kleiner worden dan in eerste instantie werd gedacht. In de winter van 2021 en 2022 moeten de aanpassingen zijn doorgevoerd, weet Omroep Gelderland.

Minder rekening met Schiphol


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Wapens verhandeld door TBS'er in inrichting

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent zijn vakantiegeld het geld in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op zeventig procent.

Schulden aflossen


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat


'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

Donald Trump/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

Twee jaar lang


Likeability of3

Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

K*tkat Heinz is niet voor de poes

Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

Kim Jong-un/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

Eerste sinds 2011


Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteit Utrecht. /ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar flinke reiskosten gemaakt. Voor ruim 124.000 euro verplaatste hij zichzelf van A naar B. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

Onacceptabel declaratiegedrag

„De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.


Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen? /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

Wat is Pasen?

Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.


Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het Koningsdagfestival Kingsland in Rotterdam wordt een wereldrecordpoging confetti schieten georganiseerd. Althans, dat is het plan. De Partij voor de Dieren en GroenLinks steken daar mogelijk een stokje voor. Zij pleiten namelijk voor een confettiverbod in Rotterdam, na aankondiging van de wereldrecordpoging.

Moeilijk op te ruimen

De organisator van Kingsland Rotterdam, Mitchell Bovenlander, had een spectaculair beeld voor ogen: zesduizend mensen die allemaal tegelijk confetti afschieten. Maar de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn geen fan. „We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", leegt gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren uit aan RTL Nieuws. Volgens de partijen is het erg lastig om de confetti op te ruimen.