In het nieuws

De bijzondere vriendschap van Mohamed en Zakaria

Zakaria en Mohamed (v.l.n.r.). Foto credits: Orange Pictures

Foto van 'Ciana Mayam'

22 JAN 2019

Mohamed Kassem plaatste een oproep op Facebook, die massaal werd gedeeld. Hij werkte onlangs als vrijwilliger in het AZC en had een bijzondere vriendschap gevormd met Mohammed Zakaria Hassan - een 29-jarige Sudanees die naar Nederland is gevlucht voor zijn veiligheid.

Na zes jaar vluchten kreeg Zakaria – zijn roepnaam – een virusinfectie en werd hij blind, in een land waar hij de taal niet sprak. Mohamed vroeg zijn Facebookvrienden om een simpele gunst: een oude MP3-speler, kleding of Nederlandse luisterboeken. De mannen waren beiden ontroerd door alle liefdevolle reacties en tweedehands spullen. ,,Ik heb gewoon gehuild”, biecht de 26-jarige Mohamed op. ,,Wij allebei.”

Zakaria ligt in een privékamer in het Medisch Ziekenhuis in Alkmaar. Dezelfde kamer waar hij eerder zeven maanden verbleef, toen hij zijn zicht verloor door een virusinfectie. In het midden van de kamer staat een bed met daarin een uitgemergelde lange man van zo’n 50 kilo. Hij heeft een zielloze blik, die duidelijk te veel leed heeft doorstaan. ,,Ze denken dat Zakaria een epileptische aanval heeft gehad”, vertelt de 26-jarige Mohamed. Hij kijkt naar zijn vriend die in foetushouding onder de dekens ligt. ,,Maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen. In het AZC kijkt niemand naar hem om. Ze kwamen er pas later achter dat hij in zijn kamer op de grond lag.” Mohamed is op zijn tiende uit Syrië gevlucht samen met zijn gezin. Voor iemand die mishandeling, overvallen en honger heeft gekend, is Mohamed buitengewoon optimistisch. Elke zin aan de hulpverleners eindigt met een ,,bedankt voor de liefde” of in een enthousiaste ‘box’ gevolgd door een hartelijke glimlach. Mohamed leerde Zakaria kennen, nadat hij zijn baan als rij-instructeur had verloren door een auto-ongeluk. ,,Ik was de jongste rij-instructeur van Nederland en had mijn eigen rijschool”, vertelt Mohamed trots. ,,Maar ik raakte alles kwijt toen iemand met 70, 80 km/u tegen de achterkant mijn lesauto aan reed. Wij stonden voor een rood stoplicht en de bestuurder achter ons was afgeleid…” Sinds het ongeluk heeft Mohamed chronische rugklachten waardoor hij niet lang kan zitten. ,,Ik verloor mijn rijschool en moet nu dagelijks pijnstillers gebruiken om de dag door te komen.”

Een bijzondere vriendschap

In zijn zoektocht om weer met mensen te werken, belandde hij bij het AZC in Heerhugowaard. Daar ontmoette hij de inmiddels blinde Zakaria die alleen op een smerige kamer zat. Al snel vormde een bijzondere vriendschap tussen de twee mannen, een die ze in hun geboorteland niet snel hadden gemaakt. Als Zakaria wordt gevraagd naar zijn vriendschap met Mohamed, verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. In het Arabisch vertelt hij enthousiast over zijn beste vriend. Het gezicht van Mohamed verraadt dat Zakaria erg complimenteus over hem praat. ,,Ik had nooit verwacht dat iemand als jij – Mohamed – een ‘Koerd’, mij zoveel zou geven”, vertaalt Mohamed voor Zakaria. ,,Mohamed is een heel lief persoon. Als ik één wens voor hem mocht doen, zou ik al zijn pijn willen ontnemen.” De wangen van Mohamed kleuren lichtroze. ,,Je gaat me niet laten janken, hè”, grapt hij snel. Zakaria vertelt hoe dankbaar hij is dat Mohamed hem het gevoel geeft dat hij er weer bij hoort. Over de liefde die hij voelt van hem, Mohameds vrouw en zijn twee kinderen, die hem altijd kusjes geven en aan zijn baard trekken. Hij noemt Mohamed ,,zijn ogen”. Als hij wordt gevraagd naar de tijd vóór Mohamed, verdwijnt de glimlach op Zakaria’s gezicht. Al snel wordt duidelijk dat dit niet een onderwerp is waar de twee heren vaak over praten. Elke keer als Mohamed doorvraagt, verraadt zijn gezicht dat hij het antwoord liever niet had gehoord. ,,Soedan, 2 februari 2012”, zegt Mohamed tussen al het Arabisch door. ,,Onthoud die datum.”

Zakaria ontving een oude iPod met Nederlandstalige muziek

Soedan

Mohammed Zakaria Hassan was niet altijd alleen. Hij groeide op in het Soedanese dorpje Sinkat samen met zijn drie broers, drie zussen en ouders. Sinkat bestond uit 3.500 vrijgevochten inwoners. Zij wilden niet vechten in het leger. Zij wilden een simpel leven waarin hun kinderen konden genieten van voetbal en opgroeien in een veilige omgeving met gelijkgestemden. ,,Op 19-jarige leeftijd moest Zakaria toezien hoe zijn oudere broer werd vermoord. Hij werd opgehangen door de Staat, toen hij weigerde om het land te dienen”, vertelt Mohamed. In Zakaria’s dertiende levensjaar werd zijn dorp binnengevallen door de inlichtingendienst. Die dag zijn er meer dan 2.000 inwoners vermoord. ,,Ze kwamen met de zwaarste wapens het dorp binnen”, vertelt Mohamed. ,,Ieder levend wezen dat daar rondliep, werd met brandstof overgoten en in de brand gestoken. Mensen, kippen, honden. Woningen gingen in vlammen op. En alleen omdat ze onafhankelijk wilden worden. Ze wilden niet dienen in het leger.” Zakaria vluchtte via grindpaadjes en raakte daarbij gescheiden van zijn familie. Eenmaal aangekomen op de dichtstbijzijnde kazerne hoorde hij dat het daar niet veilig was. Ze moesten allemaal naar de grote stad als ze in leven wilden blijven.

Zo belandde Zakaria en zijn overgebleven familieleden in Kassala. Daar groeide Zakaria op tot een geleerde ICT-er. Hij vond de liefde van zijn leven en trad met haar in het huwelijk. Overdag werkte hij in een winkel, ’s avonds maakte hij zijn vrienden in met een potje voetbal. Dat ging tien jaar goed, totdat zijn laatste voetbalwedstrijd abrupt werd verstoord met ,,Waarom voetbal je?!” Een groep zwaarbewapende Arabische militairen had de jonge voetballers omsingeld. ,,Ze dwongen Zakaria en zijn vrienden om het leger in te gaan. Als ze niet gehoorzaamden, werden ze verminkt, mishandeld of vermoord”, vertelt Mohamed. Toen de jongens weigerden, werd de aanvoerder door de militairen uit de groep gepikt en doodgeschoten. ,,Vandaag zijn jullie allemaal aan de beurt!”, schreeuwden ze. ,,Zakaria moest het land uitvluchten om van ze af te komen. Hij sloot een deal met een smokkelaar, die hem in twee dagen via de woestijn naar Libië zou brengen”, zegt Mohamed.

Libië

Eenmaal aangekomen moest Zakaria op zoek naar werk om de smokkelaar af te betalen. Hij kon aan de slag bij een lokale boer waar hij negen uren per dag, zeven dagen per week, in het felle zonlicht moest zwoegen. Na anderhalve maand had hij eindelijk de 450 LYD, omgerekend 285 euro, verdiend om zijn schuld af te lossen. ,,Zakaria heeft daarna twee jaar lang – dag in, dag uit – op het land gewerkt om geld te sturen naar zijn vrouw en familie. Maar dat dat geld heeft hij nooit gekregen”, legt Mohamed uit. ,,De boer heeft alles geoogst en is toen gevlucht. Zakaria moest toen helemaal opnieuw beginnen.” Mohamed slaakt een geïrriteerde zucht en gaat anders zitten in de stoel. De rugklachten die hem dagelijks herinneren aan zijn auto-ongeluk, spelen weer op. Mohamed zegt er niks over. Hij lijkt meer gefocust te zijn op het schrijnende verhaal van vriend dan dat van zichzelf. ,,De situatie in Libië werd steeds slechter onder het bewind van Gaddafi. Er was geen werk of toekomstperspectief meer”, vervolgt Mohamed. Hij vertaalt de rest van Zakaria’s verhaal. ,,Kinderen werden door de inlichtingendienst van de straat geplukt en gegijzeld. Alleen tegen een betaling van 5.000 LYD, omgerekend 3.165 euro, kwamen ze weer vrij. Als je iets zei, werd je in elkaar geslagen of vermoord.”

Italië

Zakaria vluchtte naar Italië waar hij werd opgepakt door de Italiaanse politie. Hij belandde samen met 250 man in een oude gevangenis. Italiaanse militairen wisselden elkaar dag en nacht af voor de deur. ,,Zakaria probeerde met een groepje te vluchten maar werd weer opgepakt en in de gevangenis gegooid. Drie vrienden zijn verdwenen. Daar heeft hij nooit meer iets van gehoord”, vertelt Mohamed. ,,Een Italiaanse commandant was zijn redding. Hij sprak met de politiechef en zei dat dit niet menselijk was - ,,Het zijn asielzoekers, geen criminelen” – waardoor Zakaria weer werd vrijgelaten”. Zakaria werd overgeplaatst naar Rome. ,,Daarna moest hij zichzelf redden. Het is niet dat je daar wordt opgevangen en eten of drinken krijgt”, vervolgt Mohamed. ,,Maar als je niet kunt lezen – of Italiaanse taal kunt leren – kom je niet aan werk. Je hebt geen verblijfsvergunning, geen toekomstperspectief. Niemand wilde hem daarbij helpen.”

België

Daarom zette Zakaria zijn reis voort. Hij reisde naar het noorden van Europa op zoek naar werk. Zijn vrouw en familie in Soedan hadden het geld hard nodig. Geen werk was geen optie. Onderweg naar België werd Zakaria ziek. Hij werd door de Belgische politie opgepakt en vastgehouden. 43 dagen werd hij wakker achter slot en grendel. ,,De autoriteiten wilden hem in eerste instantie terugsturen naar Soedan, maar inmiddels had hij een verblijfsvergunning waardoor hij in Italië mocht blijven”, vertaalt Mohamed. ,,Om hem terug te sturen naar Italië, moest Zakaria een advocaat nemen en dat weigerde hij. En zonder advocaat mogen ze de procedure niet in gang zetten.” Zo belandde Zakaria in de isolatiecel in de hoop dat hij van gedachten zou veranderen, maar hij hield voet bij stuk. Na een paar dagen werd hij weer vrijgelaten en in een gepantserde auto naar de grens tussen Nederland en België gebracht. De marechaussee bood liet hem kiezen: blijven of oversteken?

Nederland

Op 10 januari 2018 arriveerde Zakaria eindelijk in Nederland, na bijna zes jaar op de vlucht te zijn. Eenmaal aangekomen in AZC Ter Apel, voelde hij een stekende pijn in zijn buik, rechterbeen en in ,,zijn apparaat”. Op de gezichten van beide mannen verschijnt een ondeugende lach. ,,Maar zijn apparaat werkte gelukkig nog wel”, grapt Mohamed. Zakaria belandde in het ziekenhuis en leerde dat hij diabetes had. Ook had hij een virusinfectie opgelopen tijdens zijn reis. De naam van het virus weet hij niet meer, aangezien de communicatie vooral in het Engels ging en hij deze taal gebrekkig beheerst. Elke dag nam het virus meer bezit van Zakaria’s lichaam. De pijn werd zo ondragelijk dat Zakaria aandrong om nogmaals onderzocht te worden. ,,Hij voelde dat hij echt ziek was en medicatie nodig had. Maar elke keer als hij vertelde over zijn pijn, gaven ze hem alleen een paracetamol. De dokter weigerde om hem te onderzoeken omdat ze hem niet geloofden”, vertelt Mohamed. ,,Ze dachten dat hij de klachten verzon om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. Zakaria was van ellende gestopt met eten en drinken. Het ging echt niet goed met hem.” Drie maanden en tig paracetamols later, werd Zakaria ’s nachts wakker in zijn kamer. Hij deed zijn ogen open en voelde dat zijn linkeroog niet helemaal openging. Versuft van de pijn en ondervoeding ging hij verder met zijn nachtrust. Toen hij wakker werd, keek hij maar uit één oog. ,,De arts kwam bij hem kijken en gaf hem weer een paracetamol”, zuchtte Mohamed. ,,Zakaria bleef aandringen dat hij naar een specialiste wilde en kreeg eindelijk – buiten het AZC – een bloedonderzoek.” Na het onderzoek kroop Zakaria vermoeid terug in zijn bed. Dat was de laatste keer dat Zakaria iets zag. Hij werd wakker en zag alleen maar duisternis.

Na zes jaar herhaaldelijk achter slot en grendel te zijn gegooid, sloten nu ook de ramen naar zijn ziel. ,,Zeven dagen lag hij in zijn bed – blind – voordat ze ingrepen en hem naar het ziekenhuis brachten. Hij at niet. Hij dronk niet. Hij sliep niet. Hij zag alleen maar sterretjes”, vertelt een geëmotioneerde Mohamed. ,,Hij is erg spiritueel en had alleen maar verbeeldingen van dieren en geesten.” Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat hij permanent blind was. Het virus was via zijn bloed naar zijn hersenen gekomen. ,,Hij hoorde dat hij niet lang meer te leven had. Ze wilden hem terugsturen naar Soedan, maar dat zou zijn dood worden. Daarom blijft hij – voorlopig – nog hier.”

Of Zakaria een verblijfsvergunning krijgt, is nog onduidelijk. ,,Het proces is nu in werking gezet en tot die tijd zal ik hem blijven ondersteunen”, vertelt Mohamed. ,,Hij heeft een MP3-speler gekregen met daarop liedjes van Broederliefde, Boef, Ali B. En ik laat hem ook altijd luisteren naar André Hazes”, lacht Mohamed. ,,Ik vind die man fantastisch.” Mohamed leert Zakaria elke dag Nederlandse woordjes zodat hij zijn eenzaamheid kan verslaan. ,,Hoi-hoi en tot strakjes”, dreunt Zakaria trots op. Daarna telt hij in het Nederlands – op zijn vingers – tot twintig. ,,Hij heeft zoveel lieve dingen gekregen. Schone kleding, luisterboeken maar ook een pratend horloge dat hem in het Nederlands de tijd verteld!”, zegt Mohamed enthousiast. ,,Dit bewijst maar weer dat niemand afgeschreven is. Je bent afgeschreven als je in je kist ligt.”


RDW doet aangifte handel kentekengegevens

Kenteken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 MIN

Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie.

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie „te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen."

Kentekenregister


Vleesfans beboet na eten eekhoorn bij veganstalletje

Eekhoorn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

54 MIN

Twee pro-vleesdemonstranten zijn beboet door de Britse politie. Ze aten namelijk rauw vlees bij een stalletje in het Londense Soho dat veganvlees verkoopt.

Met vacht

Deonisy Khlebnikov (22) en Gatis Lagzdins (29) hadden twee dode eekhoorns bij zich met vacht en al. Voor de neus van de verkopers en enkele klanten - met daarbij ook kinderen - begonnen ze op het dier te kauwen.


Joyrider (13) watervliegtuig krijgt pilotenopleiding

Watervliegtuig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Hij stal twee watervliegtuigen en maakte daar een paar rondjes mee. Uiteraard kreeg hij een boete, maar deze Chinese joyrider wordt ook beloond.

Observeren

Nadat een dertienjarige jongen uit Oost-China enkele dagen de vliegtuigtechnici bestudeerde, zag hij op een avond zijn kans schoon. Hij kroop in een watervliegtuig en ging ermee de lucht in.


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


'Huisdier raakt snel oververhit'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bezitters van huisdieren opgelet, tijdens deze warme dagen kunnen ook zij oververhit raken. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Daaraan overlijdt een dier als het niet snel wordt gekoeld, waarschuwen de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Moeilijk zweten

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Huisdieren die oververhit raken hebben een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo'n beest moet meteen naar de dierenarts, aldus het LICG, en ondertussen worden afgekoeld met natte doeken. Oververhitting veroorzaakt orgaanschade.


'Drugshandel Grives hoe dan ook strafbaar'

Imanuelle Grives. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Of actrice Manuelle Grives zondag op het Belgische festival Tomorrowland nou een rol als drugshandelaar aan het voorbereiden was of niet, volgens het Openbaar Miniserie in Antwerpen heeft zij hoe dan ook strafbare feiten gepleegd. De 34-jarige Nederlandse werd zondag gearresteerd op verdenking van drugshandel.

Dubbel verhaal

Grives zit in de gevangenis van Antwerpen in afwachting van een besluit in de raadkamer vrijdag over verlenging van haar aanhouding. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of haar verklaring, waarin ze toegeeft drugs te hebben verkocht omdat ze een rol aan het voorbereiden was, 'kan kloppen'. „Het is een heel dubbel verhaal. Het blijven strafbare feiten."


Vermiste werknemer 10 jaar klem achter de koeling

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

In het Amerikaanse Iowa is onlangs een wel heel verontrustende ontdekking gedaan. Tien jaar geleden verdween daar de 20-jarige Larry, werknemer van een lokale supermarkt. Ondanks meerdere speurtochten, werd er nooit een spoor van de tiener teruggevonden.

Totdat, tien jaar later, bouwvakkers tijdens de renovatie van de No Frills Supermarkt, een gruwelijke ontdekking deden. Na het verwijderen van de koelinstallatie en de beplating daarvan, vonden zij resten van een mensenlijk lichaam.

Rare dingen


27 juli recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Zaterdag recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Op zaterdag 27 juli organiseren NS en Rotterdam United de wereldrecordpoging groepssalsa. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 13:20

Gooi die heupen los en help het wereldrecord groepssalsa te verbreken. Aanstaande zaterdag vindt de recordpoging plaats op het Stationsplein Rotterdam, georganiseerd door NS en Rotterdam Unlimited.

Rueda de Casino

De recordpoging valt samen met de laatste dag van het Rotterdam Unlimited straatfestival. Ervaring of niet: iedereen mag meedoen. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen op Facebook hun interesse aangevinkt voor het evenement. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Een groepsdans in een grote cirkel waarbij doorlopend van partner wordt gewisseld tijdens het dansen van de salsa.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:10

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.


Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Het OM moet tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan tv-producent Gijs van Dam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:01

Het gerechtshof Amsterdam laat weten dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden. Dit voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigen van verkrachting aan het adres van tv-producent Gijs van Dam.

Speculaties

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.


Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 11:07

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Extreme hitte betekent mogelijk: extra problemen op de weg.

Zo adviseert Rijkswaterstaat automobilisten een paraplu mee te nemen. En dat is niet omdat het gaat regenen. Een paraplu kan als parasol dienen en als je bij pech lang de weg komt te staan.

Direct hulp


Het wordt tropisch warm; hoe komen we de dag door?

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:02

Vanwege de oplopende temperaturen tot wel 40 graden, heeft gezondheidsinstituut RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden


Jonge tieners aan de slaapmedicijnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:36

Van de jonge tieners slikt een op de twintig elke week melatonine als slaapmiddel. Dat is niet zonder gevaar, meldt het AD. Onderzoekers waarschuwen voor het pilletje dat gewoon bij de drogist in het schap ligt: bij verkeerd gebruik kan het slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten.

Slechte slaap verbeteren


Tropische temperaturen verwacht

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Het wordt dinsdag tropisch warm. De verwachting is dat de temperaturen stijgen tot boven de 30 graden. Alleen aan de kust wordt het iets minder warm. Het wordt zonnig en de zonkracht kan op sommige plaatsen uitkomen op 7.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, is code oranje van kracht wegens de voorziene extreme hitte. Dat meldt het KNMI. In het Waddengebied geldt code geel.

Woensdag liggen ze tussen 32 en 38 graden en donderdag tussen 33 en 39 graden. „Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20 graden. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag", aldus het weerinstituut.


Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Cristiano Ronaldo niet vervolgd in verkrachtingszaak

Vanwege gebrek aan bewijs heeft de openbare aanklager besloten om geen strafzaak te beginnen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo hoeft niet langer te vrezen voor vervolging. De openbaar aanklager uit Las Vegas heeft besloten om vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak te starten tegen de Portugese topvoetballer, die in 2009 in het Amerikaans gokparadijs een vrouw zou hebben verkracht.

Tien jaar geleden, op 13 juni 2009, belde de Amerikaanse vrouw de politie met de mededeling dat ze slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf. Ze wilde toen niet zeggen waar het was gebeurd en wie de dader was. Het onderzoek werd daarom al snel gesloten.

325.000 euro


Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Massademonstratie tegen gouverneur Puerto Rico

Honderdduizenden mensen zijn in Puerto Rico de straat opgegaan om het vertrek van de gouverneur te eisen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Betogers zijn massaal de straat opgegaan in Puerto Rico om het vertrek te eisen van gouverneur Ricardo Rosselló. Het gaat naar schatting om honderdduizenden mensen. Zij trokken onder meer over een snelweg in hoofdstad San Juan.

De 40-jarige Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberichten uitlekten uit een chat met topmedewerkers. Daarin wordt de spot gedreven met slachtoffers van de orkaan Maria, die in 2017 duizenden mensen het leven heeft gekost in het Amerikaanse overzeese gebied. Ook worden homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan.

‘Waardeloze gouverneur’


'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

'El Chapo' tekent beroep aan tegen uitspraak

Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera gaat in beroep tegen zijn veroordeling in de Verenigde Staten.

Afgelopen woensdag werd El Chapo veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus nog eens dertig jaar. Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat zijn advocaat een dag later beroep aantekende.

Alcatraz van de Rocky Mountains