In het nieuws

De bijzondere vriendschap van Mohamed en Zakaria

Zakaria en Mohamed (v.l.n.r.). Foto credits: Orange Pictures

Foto van 'Ciana Mayam'

22 JAN 2019

Mohamed Kassem plaatste een oproep op Facebook, die massaal werd gedeeld. Hij werkte onlangs als vrijwilliger in het AZC en had een bijzondere vriendschap gevormd met Mohammed Zakaria Hassan - een 29-jarige Sudanees die naar Nederland is gevlucht voor zijn veiligheid.

Na zes jaar vluchten kreeg Zakaria – zijn roepnaam – een virusinfectie en werd hij blind, in een land waar hij de taal niet sprak. Mohamed vroeg zijn Facebookvrienden om een simpele gunst: een oude MP3-speler, kleding of Nederlandse luisterboeken. De mannen waren beiden ontroerd door alle liefdevolle reacties en tweedehands spullen. ,,Ik heb gewoon gehuild”, biecht de 26-jarige Mohamed op. ,,Wij allebei.”

Zakaria ligt in een privékamer in het Medisch Ziekenhuis in Alkmaar. Dezelfde kamer waar hij eerder zeven maanden verbleef, toen hij zijn zicht verloor door een virusinfectie. In het midden van de kamer staat een bed met daarin een uitgemergelde lange man van zo’n 50 kilo. Hij heeft een zielloze blik, die duidelijk te veel leed heeft doorstaan. ,,Ze denken dat Zakaria een epileptische aanval heeft gehad”, vertelt de 26-jarige Mohamed. Hij kijkt naar zijn vriend die in foetushouding onder de dekens ligt. ,,Maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen. In het AZC kijkt niemand naar hem om. Ze kwamen er pas later achter dat hij in zijn kamer op de grond lag.” Mohamed is op zijn tiende uit Syrië gevlucht samen met zijn gezin. Voor iemand die mishandeling, overvallen en honger heeft gekend, is Mohamed buitengewoon optimistisch. Elke zin aan de hulpverleners eindigt met een ,,bedankt voor de liefde” of in een enthousiaste ‘box’ gevolgd door een hartelijke glimlach. Mohamed leerde Zakaria kennen, nadat hij zijn baan als rij-instructeur had verloren door een auto-ongeluk. ,,Ik was de jongste rij-instructeur van Nederland en had mijn eigen rijschool”, vertelt Mohamed trots. ,,Maar ik raakte alles kwijt toen iemand met 70, 80 km/u tegen de achterkant mijn lesauto aan reed. Wij stonden voor een rood stoplicht en de bestuurder achter ons was afgeleid…” Sinds het ongeluk heeft Mohamed chronische rugklachten waardoor hij niet lang kan zitten. ,,Ik verloor mijn rijschool en moet nu dagelijks pijnstillers gebruiken om de dag door te komen.”

Een bijzondere vriendschap

In zijn zoektocht om weer met mensen te werken, belandde hij bij het AZC in Heerhugowaard. Daar ontmoette hij de inmiddels blinde Zakaria die alleen op een smerige kamer zat. Al snel vormde een bijzondere vriendschap tussen de twee mannen, een die ze in hun geboorteland niet snel hadden gemaakt. Als Zakaria wordt gevraagd naar zijn vriendschap met Mohamed, verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. In het Arabisch vertelt hij enthousiast over zijn beste vriend. Het gezicht van Mohamed verraadt dat Zakaria erg complimenteus over hem praat. ,,Ik had nooit verwacht dat iemand als jij – Mohamed – een ‘Koerd’, mij zoveel zou geven”, vertaalt Mohamed voor Zakaria. ,,Mohamed is een heel lief persoon. Als ik één wens voor hem mocht doen, zou ik al zijn pijn willen ontnemen.” De wangen van Mohamed kleuren lichtroze. ,,Je gaat me niet laten janken, hè”, grapt hij snel. Zakaria vertelt hoe dankbaar hij is dat Mohamed hem het gevoel geeft dat hij er weer bij hoort. Over de liefde die hij voelt van hem, Mohameds vrouw en zijn twee kinderen, die hem altijd kusjes geven en aan zijn baard trekken. Hij noemt Mohamed ,,zijn ogen”. Als hij wordt gevraagd naar de tijd vóór Mohamed, verdwijnt de glimlach op Zakaria’s gezicht. Al snel wordt duidelijk dat dit niet een onderwerp is waar de twee heren vaak over praten. Elke keer als Mohamed doorvraagt, verraadt zijn gezicht dat hij het antwoord liever niet had gehoord. ,,Soedan, 2 februari 2012”, zegt Mohamed tussen al het Arabisch door. ,,Onthoud die datum.”

Zakaria ontving een oude iPod met Nederlandstalige muziek

Soedan

Mohammed Zakaria Hassan was niet altijd alleen. Hij groeide op in het Soedanese dorpje Sinkat samen met zijn drie broers, drie zussen en ouders. Sinkat bestond uit 3.500 vrijgevochten inwoners. Zij wilden niet vechten in het leger. Zij wilden een simpel leven waarin hun kinderen konden genieten van voetbal en opgroeien in een veilige omgeving met gelijkgestemden. ,,Op 19-jarige leeftijd moest Zakaria toezien hoe zijn oudere broer werd vermoord. Hij werd opgehangen door de Staat, toen hij weigerde om het land te dienen”, vertelt Mohamed. In Zakaria’s dertiende levensjaar werd zijn dorp binnengevallen door de inlichtingendienst. Die dag zijn er meer dan 2.000 inwoners vermoord. ,,Ze kwamen met de zwaarste wapens het dorp binnen”, vertelt Mohamed. ,,Ieder levend wezen dat daar rondliep, werd met brandstof overgoten en in de brand gestoken. Mensen, kippen, honden. Woningen gingen in vlammen op. En alleen omdat ze onafhankelijk wilden worden. Ze wilden niet dienen in het leger.” Zakaria vluchtte via grindpaadjes en raakte daarbij gescheiden van zijn familie. Eenmaal aangekomen op de dichtstbijzijnde kazerne hoorde hij dat het daar niet veilig was. Ze moesten allemaal naar de grote stad als ze in leven wilden blijven.

Zo belandde Zakaria en zijn overgebleven familieleden in Kassala. Daar groeide Zakaria op tot een geleerde ICT-er. Hij vond de liefde van zijn leven en trad met haar in het huwelijk. Overdag werkte hij in een winkel, ’s avonds maakte hij zijn vrienden in met een potje voetbal. Dat ging tien jaar goed, totdat zijn laatste voetbalwedstrijd abrupt werd verstoord met ,,Waarom voetbal je?!” Een groep zwaarbewapende Arabische militairen had de jonge voetballers omsingeld. ,,Ze dwongen Zakaria en zijn vrienden om het leger in te gaan. Als ze niet gehoorzaamden, werden ze verminkt, mishandeld of vermoord”, vertelt Mohamed. Toen de jongens weigerden, werd de aanvoerder door de militairen uit de groep gepikt en doodgeschoten. ,,Vandaag zijn jullie allemaal aan de beurt!”, schreeuwden ze. ,,Zakaria moest het land uitvluchten om van ze af te komen. Hij sloot een deal met een smokkelaar, die hem in twee dagen via de woestijn naar Libië zou brengen”, zegt Mohamed.

Libië

Eenmaal aangekomen moest Zakaria op zoek naar werk om de smokkelaar af te betalen. Hij kon aan de slag bij een lokale boer waar hij negen uren per dag, zeven dagen per week, in het felle zonlicht moest zwoegen. Na anderhalve maand had hij eindelijk de 450 LYD, omgerekend 285 euro, verdiend om zijn schuld af te lossen. ,,Zakaria heeft daarna twee jaar lang – dag in, dag uit – op het land gewerkt om geld te sturen naar zijn vrouw en familie. Maar dat dat geld heeft hij nooit gekregen”, legt Mohamed uit. ,,De boer heeft alles geoogst en is toen gevlucht. Zakaria moest toen helemaal opnieuw beginnen.” Mohamed slaakt een geïrriteerde zucht en gaat anders zitten in de stoel. De rugklachten die hem dagelijks herinneren aan zijn auto-ongeluk, spelen weer op. Mohamed zegt er niks over. Hij lijkt meer gefocust te zijn op het schrijnende verhaal van vriend dan dat van zichzelf. ,,De situatie in Libië werd steeds slechter onder het bewind van Gaddafi. Er was geen werk of toekomstperspectief meer”, vervolgt Mohamed. Hij vertaalt de rest van Zakaria’s verhaal. ,,Kinderen werden door de inlichtingendienst van de straat geplukt en gegijzeld. Alleen tegen een betaling van 5.000 LYD, omgerekend 3.165 euro, kwamen ze weer vrij. Als je iets zei, werd je in elkaar geslagen of vermoord.”

Italië

Zakaria vluchtte naar Italië waar hij werd opgepakt door de Italiaanse politie. Hij belandde samen met 250 man in een oude gevangenis. Italiaanse militairen wisselden elkaar dag en nacht af voor de deur. ,,Zakaria probeerde met een groepje te vluchten maar werd weer opgepakt en in de gevangenis gegooid. Drie vrienden zijn verdwenen. Daar heeft hij nooit meer iets van gehoord”, vertelt Mohamed. ,,Een Italiaanse commandant was zijn redding. Hij sprak met de politiechef en zei dat dit niet menselijk was - ,,Het zijn asielzoekers, geen criminelen” – waardoor Zakaria weer werd vrijgelaten”. Zakaria werd overgeplaatst naar Rome. ,,Daarna moest hij zichzelf redden. Het is niet dat je daar wordt opgevangen en eten of drinken krijgt”, vervolgt Mohamed. ,,Maar als je niet kunt lezen – of Italiaanse taal kunt leren – kom je niet aan werk. Je hebt geen verblijfsvergunning, geen toekomstperspectief. Niemand wilde hem daarbij helpen.”

België

Daarom zette Zakaria zijn reis voort. Hij reisde naar het noorden van Europa op zoek naar werk. Zijn vrouw en familie in Soedan hadden het geld hard nodig. Geen werk was geen optie. Onderweg naar België werd Zakaria ziek. Hij werd door de Belgische politie opgepakt en vastgehouden. 43 dagen werd hij wakker achter slot en grendel. ,,De autoriteiten wilden hem in eerste instantie terugsturen naar Soedan, maar inmiddels had hij een verblijfsvergunning waardoor hij in Italië mocht blijven”, vertaalt Mohamed. ,,Om hem terug te sturen naar Italië, moest Zakaria een advocaat nemen en dat weigerde hij. En zonder advocaat mogen ze de procedure niet in gang zetten.” Zo belandde Zakaria in de isolatiecel in de hoop dat hij van gedachten zou veranderen, maar hij hield voet bij stuk. Na een paar dagen werd hij weer vrijgelaten en in een gepantserde auto naar de grens tussen Nederland en België gebracht. De marechaussee bood liet hem kiezen: blijven of oversteken?

Nederland

Op 10 januari 2018 arriveerde Zakaria eindelijk in Nederland, na bijna zes jaar op de vlucht te zijn. Eenmaal aangekomen in AZC Ter Apel, voelde hij een stekende pijn in zijn buik, rechterbeen en in ,,zijn apparaat”. Op de gezichten van beide mannen verschijnt een ondeugende lach. ,,Maar zijn apparaat werkte gelukkig nog wel”, grapt Mohamed. Zakaria belandde in het ziekenhuis en leerde dat hij diabetes had. Ook had hij een virusinfectie opgelopen tijdens zijn reis. De naam van het virus weet hij niet meer, aangezien de communicatie vooral in het Engels ging en hij deze taal gebrekkig beheerst. Elke dag nam het virus meer bezit van Zakaria’s lichaam. De pijn werd zo ondragelijk dat Zakaria aandrong om nogmaals onderzocht te worden. ,,Hij voelde dat hij echt ziek was en medicatie nodig had. Maar elke keer als hij vertelde over zijn pijn, gaven ze hem alleen een paracetamol. De dokter weigerde om hem te onderzoeken omdat ze hem niet geloofden”, vertelt Mohamed. ,,Ze dachten dat hij de klachten verzon om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. Zakaria was van ellende gestopt met eten en drinken. Het ging echt niet goed met hem.” Drie maanden en tig paracetamols later, werd Zakaria ’s nachts wakker in zijn kamer. Hij deed zijn ogen open en voelde dat zijn linkeroog niet helemaal openging. Versuft van de pijn en ondervoeding ging hij verder met zijn nachtrust. Toen hij wakker werd, keek hij maar uit één oog. ,,De arts kwam bij hem kijken en gaf hem weer een paracetamol”, zuchtte Mohamed. ,,Zakaria bleef aandringen dat hij naar een specialiste wilde en kreeg eindelijk – buiten het AZC – een bloedonderzoek.” Na het onderzoek kroop Zakaria vermoeid terug in zijn bed. Dat was de laatste keer dat Zakaria iets zag. Hij werd wakker en zag alleen maar duisternis.

Na zes jaar herhaaldelijk achter slot en grendel te zijn gegooid, sloten nu ook de ramen naar zijn ziel. ,,Zeven dagen lag hij in zijn bed – blind – voordat ze ingrepen en hem naar het ziekenhuis brachten. Hij at niet. Hij dronk niet. Hij sliep niet. Hij zag alleen maar sterretjes”, vertelt een geëmotioneerde Mohamed. ,,Hij is erg spiritueel en had alleen maar verbeeldingen van dieren en geesten.” Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat hij permanent blind was. Het virus was via zijn bloed naar zijn hersenen gekomen. ,,Hij hoorde dat hij niet lang meer te leven had. Ze wilden hem terugsturen naar Soedan, maar dat zou zijn dood worden. Daarom blijft hij – voorlopig – nog hier.”

Of Zakaria een verblijfsvergunning krijgt, is nog onduidelijk. ,,Het proces is nu in werking gezet en tot die tijd zal ik hem blijven ondersteunen”, vertelt Mohamed. ,,Hij heeft een MP3-speler gekregen met daarop liedjes van Broederliefde, Boef, Ali B. En ik laat hem ook altijd luisteren naar André Hazes”, lacht Mohamed. ,,Ik vind die man fantastisch.” Mohamed leert Zakaria elke dag Nederlandse woordjes zodat hij zijn eenzaamheid kan verslaan. ,,Hoi-hoi en tot strakjes”, dreunt Zakaria trots op. Daarna telt hij in het Nederlands – op zijn vingers – tot twintig. ,,Hij heeft zoveel lieve dingen gekregen. Schone kleding, luisterboeken maar ook een pratend horloge dat hem in het Nederlands de tijd verteld!”, zegt Mohamed enthousiast. ,,Dit bewijst maar weer dat niemand afgeschreven is. Je bent afgeschreven als je in je kist ligt.”


Koning looft aanpak Rotterdamse probleemwijk

Koning Willem-Alexander op bezoek/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Na de arrestatie in 2015 van een Fransman, die werd verdacht van terroristische activiteiten in Frankrijk besloot de gemeente de wijk aan te pakken.

„De Rotterdamse aanpak is uniek", zei de koning na afloop. „Ik denk dat die heel erg past in de Nederlandse aanpak: open, transparant. En waar de burgemeester, samen met de driehoek, naar de wijk toegaat en de problemen bespreekt en ook de wijk zelf verantwoordelijk houdt voor de aanpak ervan. Het is een wisselwerking, beide kanten op. Dat doet deze burgemeester heel goed. Ik ben blij dat hij me meegenomen heeft."

Malafide winkels


Ruzie binnen eenmansfractie PVV Rotterdam

Marjan Gonsalvez naast Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De PVV had in de gemeente Rotterdam een groot succes moeten worden. Mede door een schandaal rondom de na een dag laan uitgestuurde Géza Hegedüs en de aanwezigheid van Leefbaar Rotterdam kwam dat er niet van. De partij zit met slechts een man in de gemeenteraad en daarmee gaat het niet helemaal lekker.

Tussen het enige raadslid Maurice Meeuwissen en fractiemedewerker Marjan Gonsalvez is er zelfs een arbeidsconflict ontstaan. Een rechter moest ingeschakeld worden om het geschil tussen beiden op te lossen, dat meldt Trouw.

Vriendjespolitiek


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of3

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

GISTEREN

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

dislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Honderdduizenden ouders krijgen alsnog deel van geld

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Door problemen bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders geld misgelopen. Zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het kabinet gaat het deels nabetalen. Dat levert een tegenvaller op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd. De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden, maar moest weer automatisch worden hervat zodra ze aan de voorwaarden van de toeslag voldeden. Dat laatste is niet gebeurd.

600 tot 1000 per jaar


Likeability of6

Win de nieuwe smartphone OPPO AX7 t.w.v. €249,-!

Foto van 'Metro'

17 FEB 2019

De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:


likelove
user_43ed523d1e66f5f22691b0d54e94ccc5626de06a_avataruser_2087d97e29dd9d7ed525899c73b3bfba239c0919_avatar

Likeability of3

Aangrijpende docu: Ze gooide kokend water over me

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 19:34

De Britse BBC heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt van een jongen die tijden mishandeld werd door zijn vriendin. Deze hongerde hem onder andere uit totdat hij nog maar 44 kilo woog.

Jaloers en stevige ruzies

Alex Skeel en Jordan Worth ontmoeten elkaar als ze nog maar zestien jaar oud zijn. Alex is direct verliefd, maar merkt na een tijdje dat de relatie niet zo mooi wederzijds is als hij had gehoopt. Ze hebben mede door haar jaloezie stevige ruzies en gaan uiteindelijk uit elkaar. Net op dat moment blijkt Jordan zwanger van haar vriendje, waardoor ze een paar maanden na de bevalling toch weer bij elkaar besluiten te komen wonen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 18:59

De afgelopen dagen zijn het weer de IS-strijders die veel in het nieuws komen. Wat is er precies aan de hand?

Hoe staat het er nu voor met de IS-strijders?

Op het hoogtepunt was IS een organisatie met duizenden vechters, legt terreur-deskundige Daan Weggemans uit. Nederland had er zo’n 350 uitreizigers. Ook Frankrijk, Duitsland, België en Engeland hadden er veel. „In totaal zijn er een paar duizend mensen geweest die zich vanuit het westen hebben aangesloten bij IS. Een deel ervan is terug, een ander deel is dood of gewoonweg onvindbaar. Maar een aanzienlijk aantal mensen is nog bij IS of in een kamp.”


Politie stuit op 700.000 xtc-pillen in Limburg

XTC-pillen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 18:09

Nou, ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt. Als dat zowel geldt voor Ronnie Flex als Lil' Kleine, dan zouden ze samen 87.500 van die feestje​s kunnen beleven met de vangst van de politie dinsdag in Limburg. Daar werden namelijk 700.000 xtc-pillen in beslag genomen.

Grote vangst

Het gaat om een huis van een 24-jarige vrouw en een man van 25 jaar. De twee bewoners zijn gearresteerd en blijven voorlopig vastzitten, zo melden de Limburgse autoriteiten, die spreken over een grote vangst.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'.

Na plofkip steeds meer 'lokkip' in de schappen

De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 17:58

In 2016 vonden ook de Nederlandse supermarkten: De plofkip kan niet meer. Maar sinds plofkip uit de schappen is gehaald, lijken supermarken niet echt haast te hebben met het werken naar een minimum van één Beter Leven-ster. Er wordt zelfs steeds vaker gestunt met kippenvlees zonder welzijnskeurmerk, zo blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier.

Na de plofkip komen supermarkten, volgens Wakker Dier nu met de zogenaamde ‘lokkip’ en bedenken zij eigen welzijnsconcepten voor de vleeskuikens. Zo vind je bij de Albert Heijn ‘De Nieuwe AH Kip’ en heeft de kip bij Hoogvliet een ‘Pluimgarantie’. In plaats van zich te bewegen naar een Beter Leven-ster voor alle kip, hebben supermarkten de lokkip bedacht”, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Deze kip heeft geen welzijnskeurmerk, maar heeft het iets beter dan de plofkip. „Supermarkten proberen klanten naar de winkel te lokken met de lage prijzen van dit kippenvlees, vandaar de naam lokkip”, legt Hovener uit.

Eigenaardige benamingen


Bezorgdiensten strakker gecontroleerd op NIX18-regel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:58

Een account aanmaken. Online zeggen dat je achttien - is een eitje. Pizza's bestellen en oh ja, gooi er maar een paar biertjes bij. De bezorger kijkt meestal toch amper aan wie hij het afgeeft.

De gemeente Utrecht gaat thuisbezorgers daarom controleren of zij geen alcohol of tabak afleveren bij minderjarigen. Naar eigen zeggen is de gemeente Utrecht de eerste die gaat toekijken op de zogeheten NIX18-campagne bij bezorgdiensten.

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een aantal andere partijen. De campagne moet iedereen in Nederland bewust maken van het feit dat jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken en roken.


In zak ontsnapte gevangene 'per ongeluk' aangehouden

Gevangenis de Schie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:39

De man die eind vorig jaar in een vuilniszak ontsnapte vanuit de gevangenis van Rotterdam is weer aangehouden door de politie. Opmerkelijk genoeg gebeurde dit niet tijdens een gerichte zoekactie naar de voortvluchtige, maar bij toeval.

Een paar Rotterdamse agenten waren aan het posten op de 1e Middellandstraat voor een totaal andere zaak, toen ze ineens de ex-gevangene herkenden. Er werd direct ingegrepen en dus zit de man gewoon weer in gevangenis De Schie, zo meldt RTV Rijnmond.

Vuilniszak


‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende.’

‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:29

De modewereld is in shock. Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. „Ik ben er even stil van”, zegt mode-ondernemer Danie Bles, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week.

Bles is op dit moment op ski-vakantie, maar toen ze het nieuws op haar telefoon binnen zag komen had ze even nodig om het te verwerken. „Deze man, hij was zo bijzonder. Hij was een legende, een meester. One of a kind.” Metro’s fashion-expert Annemieke Homan is het daarmee eens. „Die man was legendarisch. Als je fashion zegt, zeg je Lagerfeld. Wie kende hem niet?”

Chanel


'Mijn man laten vermoorden was de enige oplossing'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:54

Jarenlang werd ze misbruikt en vernederd door haar man, dat vertelde de Belgische Katrien R. (36 jaar). Uiteindelijk, toen ook haar dochters zijn mikpunt werden, besloot ze iemand in te huren om haar man te laten vermoorden.

Gehakt

„Hij mepte me soms letterlijk de deur uit", zo begint haar verhaal dat dinsdag in Het Laatste Nieuws staat met het - helaas - klassieke geval van huiselijk geweld, maar wie langer leest komt nog heel veel absurde details tegen. Zo smeerde hij soms gehakt door haar haar en mocht ze alleen borstvoeding geven aan hun dochters vanuit de hondenmand in plaats vanuit hun bed.


Beelden verdachte moord Feis in Opsporing Verzocht

De herdenking van Feis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:04

In het programma worden dinsdagavond beelden uitgezonden, waarop de hoofdverdachte van de moord op rapper Feis, echte naam Faisal Mssyeh, te zien is.

De man om wie het gaat, is nog altijd niet gevonden. Volgens de politie is er haast geboden bij het vinden van de verdachte, want hij zou levensgevaarlijk zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om de 24-jarige Silvano M..

Tweede keer


Veronica-dj Giel Beelen.
Likeability of3

Giel Beelen rijbewijs kwijt na dronken rijden

Veronica-dj Giel Beelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:39

De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat radio dj Giel Beelen alsnog zijn rijbewijs kwijtraakt. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook moet hij een boete betalen van 750 euro.

De rechtbank veroordeelde hem tot de boete en zes maanden rijontzegging, waarvan vijf voorwaardelijk. Maar omdat het de tweede keer in vijf jaar tijd was dat hij hiervoor werd veroordeeld, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw rijlessen nemen en een rijexamen afleggen.

Uitstel wegens praktische redenen


dislike
user_01c62f5fd400328aeea271169aa1909bce4d591c_avatar

Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman.

Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet opnieuw doen

Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 14:14

Arrold van Hurk, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte tijdens Miljoenenjacht, mag het spel niet opnieuw spelen. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag.

Deelnemer Arrold van Hurk drukte tijdens een uitzending van Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop waardoor hij een deal met de bank sloot voor 125.000 euro. Later bleek dat in zijn koffer vijf miljoen euro zat.

Van Hurk zei dat het niet de bedoeling was om op de knop te drukken, maar mocht niet verder spelen waarop hij producent Endemol voor de rechter sleepte. Er zou volgens hem iets mis zijn gegaan tijdens de uitzending.


 Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf.

OM vervolgt verdachte verkeersdrama Pinkpop

Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:59

Een 35-jarige man uit Heerlen wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ongeval bij het Pinkpopterrein in Landgraaf. Bij het ongeval kwam een even oude plaatsgenoot van de chauffeur om het leven. Meerdere anderen raakten gewond, van wie een vrouw en twee mannen uit Heerlen en Landgraaf ernstig. Het OM vervolgt de man ook voor het doorrijden na de aanrijding.

Geen opzet

Volgens het OM is het aan de Heerlenaar te wijten dat het ongeluk gebeurde, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden. Er was geen sprake van opzet, zegt justitie. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.


 Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012.

Vroegste kievitsei ooit dit jaar verwacht

Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:29

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) verwacht eerste kievitsei ooit in 2019. De bond heeft berekend dat het eerste exemplaar aanstaande vrijdag zal worden gevonden. Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart in Ermelo. Dat was in 1998.

De BFVW baseert de voorspelling op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.

Het zachte weer