In het nieuws

De bijzondere vriendschap van Mohamed en Zakaria

Zakaria en Mohamed (v.l.n.r.). Foto credits: Orange Pictures

Foto van 'Ciana Mayam'

22 JAN 2019

Mohamed Kassem plaatste een oproep op Facebook, die massaal werd gedeeld. Hij werkte onlangs als vrijwilliger in het AZC en had een bijzondere vriendschap gevormd met Mohammed Zakaria Hassan - een 29-jarige Sudanees die naar Nederland is gevlucht voor zijn veiligheid.

Na zes jaar vluchten kreeg Zakaria – zijn roepnaam – een virusinfectie en werd hij blind, in een land waar hij de taal niet sprak. Mohamed vroeg zijn Facebookvrienden om een simpele gunst: een oude MP3-speler, kleding of Nederlandse luisterboeken. De mannen waren beiden ontroerd door alle liefdevolle reacties en tweedehands spullen. ,,Ik heb gewoon gehuild”, biecht de 26-jarige Mohamed op. ,,Wij allebei.”

Zakaria ligt in een privékamer in het Medisch Ziekenhuis in Alkmaar. Dezelfde kamer waar hij eerder zeven maanden verbleef, toen hij zijn zicht verloor door een virusinfectie. In het midden van de kamer staat een bed met daarin een uitgemergelde lange man van zo’n 50 kilo. Hij heeft een zielloze blik, die duidelijk te veel leed heeft doorstaan. ,,Ze denken dat Zakaria een epileptische aanval heeft gehad”, vertelt de 26-jarige Mohamed. Hij kijkt naar zijn vriend die in foetushouding onder de dekens ligt. ,,Maar dat kunnen ze niet met zekerheid zeggen. In het AZC kijkt niemand naar hem om. Ze kwamen er pas later achter dat hij in zijn kamer op de grond lag.” Mohamed is op zijn tiende uit Syrië gevlucht samen met zijn gezin. Voor iemand die mishandeling, overvallen en honger heeft gekend, is Mohamed buitengewoon optimistisch. Elke zin aan de hulpverleners eindigt met een ,,bedankt voor de liefde” of in een enthousiaste ‘box’ gevolgd door een hartelijke glimlach. Mohamed leerde Zakaria kennen, nadat hij zijn baan als rij-instructeur had verloren door een auto-ongeluk. ,,Ik was de jongste rij-instructeur van Nederland en had mijn eigen rijschool”, vertelt Mohamed trots. ,,Maar ik raakte alles kwijt toen iemand met 70, 80 km/u tegen de achterkant mijn lesauto aan reed. Wij stonden voor een rood stoplicht en de bestuurder achter ons was afgeleid…” Sinds het ongeluk heeft Mohamed chronische rugklachten waardoor hij niet lang kan zitten. ,,Ik verloor mijn rijschool en moet nu dagelijks pijnstillers gebruiken om de dag door te komen.”

Een bijzondere vriendschap

In zijn zoektocht om weer met mensen te werken, belandde hij bij het AZC in Heerhugowaard. Daar ontmoette hij de inmiddels blinde Zakaria die alleen op een smerige kamer zat. Al snel vormde een bijzondere vriendschap tussen de twee mannen, een die ze in hun geboorteland niet snel hadden gemaakt. Als Zakaria wordt gevraagd naar zijn vriendschap met Mohamed, verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. In het Arabisch vertelt hij enthousiast over zijn beste vriend. Het gezicht van Mohamed verraadt dat Zakaria erg complimenteus over hem praat. ,,Ik had nooit verwacht dat iemand als jij – Mohamed – een ‘Koerd’, mij zoveel zou geven”, vertaalt Mohamed voor Zakaria. ,,Mohamed is een heel lief persoon. Als ik één wens voor hem mocht doen, zou ik al zijn pijn willen ontnemen.” De wangen van Mohamed kleuren lichtroze. ,,Je gaat me niet laten janken, hè”, grapt hij snel. Zakaria vertelt hoe dankbaar hij is dat Mohamed hem het gevoel geeft dat hij er weer bij hoort. Over de liefde die hij voelt van hem, Mohameds vrouw en zijn twee kinderen, die hem altijd kusjes geven en aan zijn baard trekken. Hij noemt Mohamed ,,zijn ogen”. Als hij wordt gevraagd naar de tijd vóór Mohamed, verdwijnt de glimlach op Zakaria’s gezicht. Al snel wordt duidelijk dat dit niet een onderwerp is waar de twee heren vaak over praten. Elke keer als Mohamed doorvraagt, verraadt zijn gezicht dat hij het antwoord liever niet had gehoord. ,,Soedan, 2 februari 2012”, zegt Mohamed tussen al het Arabisch door. ,,Onthoud die datum.”

Zakaria ontving een oude iPod met Nederlandstalige muziek

Soedan

Mohammed Zakaria Hassan was niet altijd alleen. Hij groeide op in het Soedanese dorpje Sinkat samen met zijn drie broers, drie zussen en ouders. Sinkat bestond uit 3.500 vrijgevochten inwoners. Zij wilden niet vechten in het leger. Zij wilden een simpel leven waarin hun kinderen konden genieten van voetbal en opgroeien in een veilige omgeving met gelijkgestemden. ,,Op 19-jarige leeftijd moest Zakaria toezien hoe zijn oudere broer werd vermoord. Hij werd opgehangen door de Staat, toen hij weigerde om het land te dienen”, vertelt Mohamed. In Zakaria’s dertiende levensjaar werd zijn dorp binnengevallen door de inlichtingendienst. Die dag zijn er meer dan 2.000 inwoners vermoord. ,,Ze kwamen met de zwaarste wapens het dorp binnen”, vertelt Mohamed. ,,Ieder levend wezen dat daar rondliep, werd met brandstof overgoten en in de brand gestoken. Mensen, kippen, honden. Woningen gingen in vlammen op. En alleen omdat ze onafhankelijk wilden worden. Ze wilden niet dienen in het leger.” Zakaria vluchtte via grindpaadjes en raakte daarbij gescheiden van zijn familie. Eenmaal aangekomen op de dichtstbijzijnde kazerne hoorde hij dat het daar niet veilig was. Ze moesten allemaal naar de grote stad als ze in leven wilden blijven.

Zo belandde Zakaria en zijn overgebleven familieleden in Kassala. Daar groeide Zakaria op tot een geleerde ICT-er. Hij vond de liefde van zijn leven en trad met haar in het huwelijk. Overdag werkte hij in een winkel, ’s avonds maakte hij zijn vrienden in met een potje voetbal. Dat ging tien jaar goed, totdat zijn laatste voetbalwedstrijd abrupt werd verstoord met ,,Waarom voetbal je?!” Een groep zwaarbewapende Arabische militairen had de jonge voetballers omsingeld. ,,Ze dwongen Zakaria en zijn vrienden om het leger in te gaan. Als ze niet gehoorzaamden, werden ze verminkt, mishandeld of vermoord”, vertelt Mohamed. Toen de jongens weigerden, werd de aanvoerder door de militairen uit de groep gepikt en doodgeschoten. ,,Vandaag zijn jullie allemaal aan de beurt!”, schreeuwden ze. ,,Zakaria moest het land uitvluchten om van ze af te komen. Hij sloot een deal met een smokkelaar, die hem in twee dagen via de woestijn naar Libië zou brengen”, zegt Mohamed.

Libië

Eenmaal aangekomen moest Zakaria op zoek naar werk om de smokkelaar af te betalen. Hij kon aan de slag bij een lokale boer waar hij negen uren per dag, zeven dagen per week, in het felle zonlicht moest zwoegen. Na anderhalve maand had hij eindelijk de 450 LYD, omgerekend 285 euro, verdiend om zijn schuld af te lossen. ,,Zakaria heeft daarna twee jaar lang – dag in, dag uit – op het land gewerkt om geld te sturen naar zijn vrouw en familie. Maar dat dat geld heeft hij nooit gekregen”, legt Mohamed uit. ,,De boer heeft alles geoogst en is toen gevlucht. Zakaria moest toen helemaal opnieuw beginnen.” Mohamed slaakt een geïrriteerde zucht en gaat anders zitten in de stoel. De rugklachten die hem dagelijks herinneren aan zijn auto-ongeluk, spelen weer op. Mohamed zegt er niks over. Hij lijkt meer gefocust te zijn op het schrijnende verhaal van vriend dan dat van zichzelf. ,,De situatie in Libië werd steeds slechter onder het bewind van Gaddafi. Er was geen werk of toekomstperspectief meer”, vervolgt Mohamed. Hij vertaalt de rest van Zakaria’s verhaal. ,,Kinderen werden door de inlichtingendienst van de straat geplukt en gegijzeld. Alleen tegen een betaling van 5.000 LYD, omgerekend 3.165 euro, kwamen ze weer vrij. Als je iets zei, werd je in elkaar geslagen of vermoord.”

Italië

Zakaria vluchtte naar Italië waar hij werd opgepakt door de Italiaanse politie. Hij belandde samen met 250 man in een oude gevangenis. Italiaanse militairen wisselden elkaar dag en nacht af voor de deur. ,,Zakaria probeerde met een groepje te vluchten maar werd weer opgepakt en in de gevangenis gegooid. Drie vrienden zijn verdwenen. Daar heeft hij nooit meer iets van gehoord”, vertelt Mohamed. ,,Een Italiaanse commandant was zijn redding. Hij sprak met de politiechef en zei dat dit niet menselijk was - ,,Het zijn asielzoekers, geen criminelen” – waardoor Zakaria weer werd vrijgelaten”. Zakaria werd overgeplaatst naar Rome. ,,Daarna moest hij zichzelf redden. Het is niet dat je daar wordt opgevangen en eten of drinken krijgt”, vervolgt Mohamed. ,,Maar als je niet kunt lezen – of Italiaanse taal kunt leren – kom je niet aan werk. Je hebt geen verblijfsvergunning, geen toekomstperspectief. Niemand wilde hem daarbij helpen.”

België

Daarom zette Zakaria zijn reis voort. Hij reisde naar het noorden van Europa op zoek naar werk. Zijn vrouw en familie in Soedan hadden het geld hard nodig. Geen werk was geen optie. Onderweg naar België werd Zakaria ziek. Hij werd door de Belgische politie opgepakt en vastgehouden. 43 dagen werd hij wakker achter slot en grendel. ,,De autoriteiten wilden hem in eerste instantie terugsturen naar Soedan, maar inmiddels had hij een verblijfsvergunning waardoor hij in Italië mocht blijven”, vertaalt Mohamed. ,,Om hem terug te sturen naar Italië, moest Zakaria een advocaat nemen en dat weigerde hij. En zonder advocaat mogen ze de procedure niet in gang zetten.” Zo belandde Zakaria in de isolatiecel in de hoop dat hij van gedachten zou veranderen, maar hij hield voet bij stuk. Na een paar dagen werd hij weer vrijgelaten en in een gepantserde auto naar de grens tussen Nederland en België gebracht. De marechaussee bood liet hem kiezen: blijven of oversteken?

Nederland

Op 10 januari 2018 arriveerde Zakaria eindelijk in Nederland, na bijna zes jaar op de vlucht te zijn. Eenmaal aangekomen in AZC Ter Apel, voelde hij een stekende pijn in zijn buik, rechterbeen en in ,,zijn apparaat”. Op de gezichten van beide mannen verschijnt een ondeugende lach. ,,Maar zijn apparaat werkte gelukkig nog wel”, grapt Mohamed. Zakaria belandde in het ziekenhuis en leerde dat hij diabetes had. Ook had hij een virusinfectie opgelopen tijdens zijn reis. De naam van het virus weet hij niet meer, aangezien de communicatie vooral in het Engels ging en hij deze taal gebrekkig beheerst. Elke dag nam het virus meer bezit van Zakaria’s lichaam. De pijn werd zo ondragelijk dat Zakaria aandrong om nogmaals onderzocht te worden. ,,Hij voelde dat hij echt ziek was en medicatie nodig had. Maar elke keer als hij vertelde over zijn pijn, gaven ze hem alleen een paracetamol. De dokter weigerde om hem te onderzoeken omdat ze hem niet geloofden”, vertelt Mohamed. ,,Ze dachten dat hij de klachten verzon om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. Zakaria was van ellende gestopt met eten en drinken. Het ging echt niet goed met hem.” Drie maanden en tig paracetamols later, werd Zakaria ’s nachts wakker in zijn kamer. Hij deed zijn ogen open en voelde dat zijn linkeroog niet helemaal openging. Versuft van de pijn en ondervoeding ging hij verder met zijn nachtrust. Toen hij wakker werd, keek hij maar uit één oog. ,,De arts kwam bij hem kijken en gaf hem weer een paracetamol”, zuchtte Mohamed. ,,Zakaria bleef aandringen dat hij naar een specialiste wilde en kreeg eindelijk – buiten het AZC – een bloedonderzoek.” Na het onderzoek kroop Zakaria vermoeid terug in zijn bed. Dat was de laatste keer dat Zakaria iets zag. Hij werd wakker en zag alleen maar duisternis.

Na zes jaar herhaaldelijk achter slot en grendel te zijn gegooid, sloten nu ook de ramen naar zijn ziel. ,,Zeven dagen lag hij in zijn bed – blind – voordat ze ingrepen en hem naar het ziekenhuis brachten. Hij at niet. Hij dronk niet. Hij sliep niet. Hij zag alleen maar sterretjes”, vertelt een geëmotioneerde Mohamed. ,,Hij is erg spiritueel en had alleen maar verbeeldingen van dieren en geesten.” Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat hij permanent blind was. Het virus was via zijn bloed naar zijn hersenen gekomen. ,,Hij hoorde dat hij niet lang meer te leven had. Ze wilden hem terugsturen naar Soedan, maar dat zou zijn dood worden. Daarom blijft hij – voorlopig – nog hier.”

Of Zakaria een verblijfsvergunning krijgt, is nog onduidelijk. ,,Het proces is nu in werking gezet en tot die tijd zal ik hem blijven ondersteunen”, vertelt Mohamed. ,,Hij heeft een MP3-speler gekregen met daarop liedjes van Broederliefde, Boef, Ali B. En ik laat hem ook altijd luisteren naar André Hazes”, lacht Mohamed. ,,Ik vind die man fantastisch.” Mohamed leert Zakaria elke dag Nederlandse woordjes zodat hij zijn eenzaamheid kan verslaan. ,,Hoi-hoi en tot strakjes”, dreunt Zakaria trots op. Daarna telt hij in het Nederlands – op zijn vingers – tot twintig. ,,Hij heeft zoveel lieve dingen gekregen. Schone kleding, luisterboeken maar ook een pratend horloge dat hem in het Nederlands de tijd verteld!”, zegt Mohamed enthousiast. ,,Dit bewijst maar weer dat niemand afgeschreven is. Je bent afgeschreven als je in je kist ligt.”


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Maanden lang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of3

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

3 UUR

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst
Likeability of5

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:10

Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

Gladheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne
Likeability of5

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

Luxe goederen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel
Likeability of3

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:35

De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 07:59

Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:32

Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

Regelmatig


Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De verloren gewaande bundel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft een spectaculaire vondst gedaan. Hij wist een eeuwenoude, gestolen dichtbundel terug te vinden.

Het gaat om een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur met verzen van de beroemde Perzische dichter Hafiz. Brand bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De binnenkant van de bundel / ANP


Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips
Likeability of3

Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast de standaard goede voornemens voor 2020, zoals afvallen en gezonder leven, willen veel Nederlanders in het nieuwe jaar geld besparen. Een van de gemakkelijkste manieren om flink wat minder geld uit te geven is door je verzekeringen eens na te lopen.

Neem bijvoorbeeld je autoverzekering: net als je zorgverzekering en je reisverzekering is het aan te raden om deze verzekering in het nieuwe jaar na te kijken. Waarom? Heel simpel: ook hiermee kun je namelijk geld besparen. Steeds meer mensen zien de voordelen in van het veranderen van hun autoverzekering, omdat het ze simpelweg meer geld oplevert. Hoewel de meeste mensen in Nederland op 12 januari stoppen met hun goede voornemens is dit voornemen veel te aantrekkelijk voor je portemonnee om het niet te doen. Hoe ook jij in 2020 een goedkopere autoverzekering kunt scoren lees je hieronder.

Bekijk de dekkingen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Rotterdam en Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Die zijn kwetsbaar door een fout in het systeem.

Gemeenten gebruiken Citrix onder meer om thuis te werken. Den Haag had de Citrix-servers in de nacht van donderdag op vrijdag uitgeschakeld, maar vrijdagochtend zijn ze weer aangezet. Den Haag houdt de computersystemen in de gaten en overweegt ze in het weekeinde weer uit te zetten.

Advies


Likeability of2

Organisatie: 'Varkens worden soms levend gekookt'

Frederieke Schouten van de organisatie Varkens in Nood in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het toezicht in Nederlandse slachthuizen faalt nog steeds. Er worden herhaaldelijk varkens bij vol bewustzijn geslacht, blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), opgevraagd door organisatie Varkens in Nood.

De organisatie wil daarom dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Daarbij moeten de beelden extern bekeken kunnen worden om zo de misstanden tegen te gaan.

Verdronken in heet water


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Man opgepakt voor verkoop 12 miljard inloggegevens

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden.

De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

Onderzoek loopt


Likeability of5

Kinderen in actie voor dieren in Australië

De brandweer aan het werk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kinderen gaan met een speciale tv-actie geld ophalen voor bedreigde dieren in Australië. Samen met NPO Zapp en het Wereld Natuurfonds (WNF) wordt volgende week zaterdag de uitzending SOS Koala uitgezonden.

Presentatoren Klaas van Kruistum, Saskia Weerstand en Anne-Mar Zwart roepen kinderen en scholen op om komende week geld in te zamelen om de koala’s en andere dieren in het door bosbranden geteisterde land.

Leefgebied herstellen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Spong spreekt Van Laarhoven in gevangenis

Advocaat Gerard Spong (links) en zijn kamergenoot Sidney Smeets (rechts) op weg naar Van Laarhoven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in vijfenhalf jaar heeft Johan van Laarhoven weer in een bed geslapen. Dat zei advocaat Gerard Spong vrijdagochtend na een gesprek met zijn cliënt in de gevangenis in Vught.

Daar werd de voormalige Tilburgse coffeeshophouder donderdagavond heen gebracht nadat Thailand hem aan Nederland had overgedragen.

'Zorgelijk'


Longvirus eist tweede slachtoffer in China
Likeability of2

Longvirus eist tweede slachtoffer in China

Een man verlaat het ziekenhuis in Whuhan | Noel Celis / AFP.jpg

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

In China is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend.

De 69-jarige man overleed woensdag in een ziekenhuis in Wuhan, waar ook het eerste slachtoffer overleed. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

Uitbraak


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of2

Rokers krijgen soms illegaal antidepressiva voorgeschreven

Een uitgedrukte sigaret / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Stoppen met roken kan behoorlijk lastig zijn. Met behulp van coaching wordt het makkelijker. Sommige coaches schrijven echter illegaal medicatie voor.

Coachingbureaus die mensen helpen te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze niet hebben ontmoet, onthult Reporter Radio.

Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. „Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar