Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Containerberging van start gegaan

Twee schepen zijn vrijdagavond gestart met de grote bergingsoperatie van de zeecontainers. Ze zijn momenteel onderweg naar de Eemsgeul, waar een container in de weg ligt voor de scheepvaart.

Slecht weer

Daar zouden ze zaterdagmiddag aan moeten komen, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Of de bergingsschepen ook echt aan bergen toekomen, is nog onzeker. „Het wordt slecht weer, we verwachten hoge golven. De weersomstandigheden en hoe de container erbij ligt, bepalen of er echt gewerkt kan worden." Mochten de omstandigheden gunstig zijn, gaan de twee schepen proberen de container uit het water te krijgen.

Als dat lukt is het de bedoeling dat ze daarna boven Terschelling aan de slag gaan. Waarschijnlijk komt er zaterdag nog een bergingsschip aan, dat vertrok eerder uit Noorwegen en is nu aangekomen in Denemarken.

291 containers

De schepen gaan de zeecontainers opruimen die in de nacht van 1 of 2 januari van een boot van rederij MSC sloegen. 291 containers vielen als dominosteentjes in de zee. 238 zijn er gelokaliseerd. 18 zijn er aangespoeld (waarvan één in Duitsland) en 7 zijn er geborgen.

De containers zorgden voor veel troep op onder meer de Waddenstranden. Vrijwilligers en militairen hebben zich de afgelopen dagen ingezet om die stranden weer schoon te krijgen. Daarbij werden kilo’s afval afgevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.