Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Confrontaties tussen politie en Gilets Jaunes

Bij protesten in Frankrijk zijn confrontaties tussen de politie en de zogenoemde Gilets Jaunes, oftewel Gele Hesjes, geweest. Agenten werden bekogeld door projectielen en vuurden op hun beurt traangas af.

Dit is de achtste keer dat de Gele Hesjes van zich laten horen in Frankrijk. In november vorig jaar ging de beweging voor het eerst de straat op, om hun onvrede te uiten over de aanstaande brandstofprijsverhogingen. Die onvrede is inmiddels veel breder getrokken en richt zich nu voornamelijk op Macron en zijn beleid.

Nog veel verder gaan

Bij de protesten van zaterdag werden op verschillende plaatsen barricades opgeworpen en aangestoken. Onder meer bij het parlementsgebouw, het museum d’Orsay en op een voetgangersbrug kwam de politie met de demonstranten in aanraking. Een agent raakte gewond op de Seine-kade, nadat van bovenaf een fiets op hem werd gegooid.

Voorafgaand aan het protest schreef de beweging een open brief aan president Macron. Daarin zou staan dat de ‘hesjes’ bereid zijn „nog veel verder te gaan". Eerder deze week werd het boegbeeld van de Franse protestbeweging, Eric Drouet, korte tijd vastgehouden vanwege een demonstratie waar geen toestemming voor was.

Leeft nog steeds

In heel Frankrijk zouden zo’n 25.000 mensen de straat op zijn gegaan, in Parijs waren zo’n 3500 mensen op de been. Op 17 november droegen 300.000 mensen nog een geel hesje op straat bij de eerste protestdag.

Volgens de Nederlandse Marijke, die al twintig jaar in Frankrijk woont, is er geen sprake van een verminderd enthousiasme voor de beweging. Metro sprak haar eerder over de teruglopende aantallen. Volgens haar zijn de mensen nog steeds boos, maar bevindt een groot deel van de aanhangers zich op het platteland. „Vijftig procent van de auto’s heeft een prominent geel hesje op het dashboard liggen", vertelt ze.

Behalve in Parijs gingen ook in Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon mensen de straat op, meldt de krant Le Parisien. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.