Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

CDA, D66 en CU tegenover VVD om kinderpardon

Binnen het huidige kabinet lijkt de VVD alleen te staan als het gaan om het kinderpardon. CDA, D66 en de ChristenUnie hebben alle drie aangegeven voor een breder kinderpardon te zijn.

Van laatstgenoemde was dat al bekend, maar de partij is blij dat het nu binnen het kabinet daar steun voor krijgt. „De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws”, Tweede Kamerlid Joël Voordewind tegenover het Algemeen Dagblad. „Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven.”

92 procent

Op dit moment vallen 92 procent van de gezinnen buiten het kinderpardon. Dit kan al gebeuren als ze een afspraak met de immigratiedienst IND missen, nog voordat de asielaanvraag behandeld is. Dat moet veranderen stelt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren."

Ook willen de partijen dat staatsecretaris Harbers opnieuw naar alle vierhonderd voorbije zaken gaat kijken. „Desnoods gebruikt hij in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen."

Voorrangsbehandeling

D66 en ChristenUnie hebben verder nog een aparte wens, om de asielaanvragen van gezinnen met kinderen met voorrang te behandelen. „Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.