Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Bouwers willen kleiner vreugdevuur zonder wedstrijd

Als het aan de bouwers van het vreugdevuur van Scheveningen ligt gaat hun traditie in een aangepaste vorm door. Dit jaar moet de stapel pallets minder hoog worden dan afgelopen jaarwisseling en ook het wedstrijdelement met het naburige Duindorp moet vervallen.

Dit standpunt werd woensdagavond bekendgemaakt na een vergadering van de organisatie. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat er niet voor de tweede maal op rij een inferno de feestvreugde verziekt, zo meldt Hart van Nederland.

https://twitter.com/stefandijkstra9/status/1079898781485879298

Kleinschalig en vriendschappelijk

Volgens de Scheveningse organisatie liep het zo uit de klauwen omdat zij een hevige rivaliteit hadden met het bouwteam uit de Haagse wijk Duindorp. Hierdoor ontstond in hun ogen een concurrentiestrijd waarin beide kampen elkaar opstookten om een zo groot mogelijke stapel pallets op het strand neer te zetten. De wapenwedloop zou al jarenlang gaande zijn en resulteren in alsmaar hogere bouwwerken van beide teams.

Het vreugdevuur moet weer worden zoals het vroeger was, zo stellen zij: kleinschalig, kindvriendelijk en gezellig. Aan de verslaggever van Hart van Nederland vertellen ze dat de afgelopen tijd erg heftig voor ze is geweest. Ze balen ontzettend van alle gebeurtenissen en waren overdonderd door de media-aandacht en kritiek die ze naderhand te verduren kregen.

Wel benadrukten ze nogmaals dat het niet de bedoeling was om de inwoners van Scheveningen zoveel angst in te boezemen met de vonkenregen en vuurtornado’s afkomstig van hun 48 meter hoge bouwwerk.

Vreugdevuur 2019/20?

Of het plan voor een nieuwjaarsviering met een minder megalomane brandstapel en met een kindvriendelijk element doorgang kan vinden, is nog niet bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gaat het incident verder onder de loep nemen waardoor er een sluitend antwoord op de vraag moet komen wat er precies is misgegaan en wiens schuld dat is.

De raad gaat niet alleen de gebeurtenissen in de nieuwjaarsnacht zelf, maar ook de voorbereidingen met een kritisch oog evalueren. Buurtbewoners en opiniemakers wachten de conclusies niet af, zij vinden dat de gemeente en burgemeester Paulien Krikke veel te laks waren. Sommigen gaan zelfs zover dat ze pleiten voor het aftreden van de VVD-bestuurder.

Volgens de gemeente is het evident dat de bouwers zich niet aan de afspraken hielden die vrij duidelijk waren: de brandstapel mocht maximaal 35 meter hoog worden en was dus 13 meter te hoog. Vanwege een krachtige wind uit een ongunstige richting werden brandende stukken hout en vonken richting een woonwijk geblazen. Hoewel hier niemand bij gewond raakte, zijn wel veel huizen en voertuigen beschadigd geraakt. De gemeente heeft zo’n zestig schademeldingen binnengekregen van buurtbewoners.

De OvV zal zijn hun bevindingen in het najaar presenteren. Gebaseerd op deze conclusies zal de gemeente beslissen of en in welke vorm de vreugdevuren in de gemeente Den Haag in het vervolg zullen plaatsvinden. Een volgende editie van een Nieuwjaarsinferno moet volgens alle betrokkenen in elk geval voorkomen worden.

Het feit dat de stapel te hoog was, wordt door de bouwers overigens nog steeds ontkend. Als deze bewering klopt dan heeft de gemeente niet alleen gelogen maar ook toestemming gegeven om een toren van 48 meter hoog te bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.