Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 17 jan 2019

‘Boersma hielp Syriër aan valse papieren’

Update donderdag 22.30 uur

Journalist Ans Boersma heeft haar Syrische ex-vriend geholpen aan valse papieren om het land binnen te komen. Boersma wordt daarom verdacht van valsheid in geschrifte. Dat hebben bronnen tegen Nieuwsuur gezegd. De Syrische ex-vriend zou dezelfde Syriër zijn als de man die in september 2017 als lid van een terreurorganisatie werd herkend in De Balie in Amsterdam.

Terreurorganisatie

Journalist Ans Boersma vermoedt dat haar uitzetting iets te maken heeft met de relatie die ze heeft gehad met een Syriër. Boersma, werkzaam voor het Financieel Dagblad (FD), werd donderdagochtend uit Turkije gezet. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de precieze reden daarvoor was.

Volgens een Turkse regeringswoordvoerder zou Boersma banden hebben met de Syrische terreurorganisatie Jahbat al-Nusra. Het is dezelfde terreurorganisatie als waar de Syrische ex-vriend van Boersma lid van zou zijn geweest, laat de hoofdredactie van het FD in een verklaring op de website weten. Afgelopen najaar werd de man opgepakt wegens dat voormalig lidmaatschap. Het AD meldt dat het om dezelfde man gaat als de Syriër die in september 2017 als lid van een terreurorganisatie werd herkend in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Dat hebben ingewijden van het OM tegen de krant gezegd. Die man werd in oktober vorig jaar opgepakt op verdenking van terroristisch geweld in zijn land van herkomst. Boersma had tot zomer 2015 een relatie met de Syriër, in februari 2017 ging ze voor het FD werken.

De Nederlandse politie zou de Turkse autoriteiten hebben getipt over Boersma’s vermoedelijke banden met terrorisme. Toch verklaarde het Openbaar Ministerie donderdagmiddag aan de hoofdredacteur van het FD dat Boersma niet van een terroristisch misdrijf wordt verdacht, maar dat ze wel verdachte zou zijn in het kader van een justitieel onderzoek. Waar het dan precies om gaat, is niet duidelijk.

Onduidelijkheid

De Boer moest zich afgelopen woensdag melden bij de Turkse immigratiedienst, omdat Turkije een ‘ban’ op haar paspoort had ingesteld. De journalist werd meegenomen naar een politiebureau in Istanboel en daar bevraagd over haar journalistieke activiteiten in Turkije. Al die tijd werd ze bijgestaan door de Nederlandse consulgeneraal Bart van Bolhuis. Pas donderdag hoorde ze dat Nederland de Turkse politie had getipt, iets dat ook Van Bolhuis wist.

Eenmaal op Schiphol bleek dat de journaliste stond gesignaleerd bij de Marechaussee, maar dat er geen sprake was van een uitleverings- of opsporingsverzoek. Al sinds 4 december 2018 hield de Marechaussee haar in de gaten. Op 21 december 2018 kwam Boersma vanuit Turkije op Schiphol aan en op 3 januari 2019 vertrok ze vanaf dezelfde luchthaven weer naar Istanboel. Al die keren is haar bij de paspoortcontrole niets gevraagd.

Opheldering

De hoofdredactie van het FD vraag het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken nu om opheldering. Ze vragen zich af hoe het kan dat de gegevens van Boersma op deze manier met Turkse opsporingsdiensten is gedeeld, zonder dat dit bekend was bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Tweede Kamer vraagt om opheldering. Vrijwel alle partijen vinden dat het kabinet wat heeft uit te leggen over de uitzetting van de journaliste. Ze vinden dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur op het matje moet roepen. Als Turkije zonder enige aanleiding een „verdediger van het vrije woord” blijkt te hebben weggestuurd, is dat onacceptabel.

De Kamer vindt dat het kabinet ervoor moet zorgen dat het duidelijk wordt of Nederland inderdaad Turkije heeft gevraagd om informatie over Boersma. En zo ja, welke informatie dan is gedeeld. Als blijkt dat de journaliste niets verkeerds heeft gedaan, moet Blok volgens de Kamer er alles aan doen dat Boersma veilig kan terugkeren naar Turkije. De minister zou Nederlandse en andere buitenlandse journalisten in Turkije moeten ondersteunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Boersma hielp Syriër aan valse papieren’
Sluiten