Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Blok: Iran achter moorden in Nederland

Iran zou moorden op Nederland grondgebied hebben gepleegd, dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie baseert zich op informatie van de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten. Het gaat om moorden die in 2015 en 2017 op Nederlands grondgebied werden gepleegd.

Sancties

De moorden zijn deels de reden voor de sancties die de Europese Unie dinsdag instelde tegen twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst. De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet. De reden werd toen stilgehouden.

De moorden zijn in 2015 en 2017 gepleegd, in Almere en Den Haag. Het gaat om twee Iraniërs, tegenstanders van het regime in Teheran. Inlichtingendienst AIVD heeft „sterke aanwijzingen" dan Iran erachter zit, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. „Het kabinet vindt dat dergelijke vijandige acties de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze schenden en onaanvaardbaar zijn", aldus Blok.

Moord

Het OM maakte eerder al duidelijk dat Iran betrokken was bij de dood van de man in Almere. Het gaat om de toen 59-jarige Ali Motamed. De man zou onder een valse naam in Nederland hebben geleefd en in Iran al ter dood veroordeeld zijn voor een bomaanslag. Voor die moord zitten twee mannen vast.

De moord in Den Haag eiste het leven van Ahmed Mola Nissi (52). In eigen land richtte hij de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) op. Die beweging wees direct na de moord al naar Iran. Nissi werd op de drempel van zijn huis gedood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.