Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je ziek? Blijf dan vooral lekker thuis

Nu half Nederland inmiddels al snotterend rondloopt, kunnen we er niet meer omheen: er is een griepgolf. En tja, als iedereen dan toch al z’n neus aan het ophalen is en massaal in broekzakken vist naar verfrommelde zakdoekjes, rest eigenlijk nog maar één vraag. Hoe komen we er weer vanaf?

Echt heftig is de griepepidemie dit jaar gelukkig niet. We zitten nu in de zevende week, cijfers over de griepgolf worden vandaag gepresenteerd door Nivel. Daaruit valt op te maken dat we te maken hebben met een milde epidemie. Dat wordt gemeten door het aantal zieke mensen dat zich op weekbasis bij de dokter meldt. De grens voor een epidemie ligt daarbij op de 51 per 100.000, momenteel zitten we op 75 zieken per week. Ter vergelijking: in deze periode vorig jaar lag dat aantal op 180 per week, toen was er dan ook sprake van een extreem lange griepgolf.

Oma’s wondermiddeltje

Een echt oma’s wondermiddeltje is er helaas niet. Dus geen geperste citroenen, kippensoep met pepers, boterhammen met knoflooktenen of gemberthee. Volgens griepcoach Marcel Brienne, werkzaam bij A.Vogel producent van natuurlijke gezondheidsproducten, is het geheim van beter worden helemaal niet zo spannend. Het komt er namelijk op neer dat je gewoon goed voor je lichaam moet zorgen. En hoe doe je dat dan?

„Zorg voor een goede nachtrust”, begint Brienne. „Ventileer je huis regelmatig en slaap vooral niet te warm. Een graad of zestien is meer dan voldoende.” En – hoewel je daar waarschijnlijk geen zin in hebt – haal af en toe een doekje over meubels of deurklinken. Daar blijven de bacteriën namelijk aankleven en zo steek je de rest van je huishouden weer aan. Vergeet ook vooral niet te niezen of hoesten in een zakdoekjes of je arm, en vermijd je hand! Verder is het vooral een kwestie van „voldoende drinken, gezond eten, je vitamines binnen krijgen en je rust pakken." Daarmee verlaag je overigens ook weer de kans om überhaupt ziek te worden.

Altijd wel iemand ziek

Dat advies hebben we al honderd keer gehoord en volgen we (natuuuuurlijk) altijd goed op. En toch lopen we ieder jaar zakdoekjes in te slaan. Of je het vorig jaar al gehad hebt zorgt er helaas namelijk niet voor dat je resistent wordt. Volgens huisarts Gé Donker, werkzaam bij de peilstations van Nivel zorgregistraties, verandert het griepvirus ieder jaar. En daardoor heb je dus ieder jaar opnieuw kans om ziek te worden.

Sterker nog, het virus gaat helemaal niet weg: „Het hele daar door is er eigenlijk altijd wel iemand ziek met de griep in Nederland. Dat je op een gegeven moment besmet wordt is zo goed als onvermijdelijk.” Dat virus wordt verspreid door lachen, praten of hoesten, met druppels die in de lucht terecht komen. Het weer heeft er overigens wel invloed op: de griep gedijt bij droog weer en lage temperaturen.

Thuisblijven!

Overigens ziet Brienne een trend van ziekte bij drukke mensen: „De stress en hectiek van de maatschappij wordt ze te veel. Dan gaan ze laat naar bed en staan vroeg weer op, en zijn ze altijd maar bezig. En dat is ook slecht voor je immuunsysteem.”

En heb je nu je rust gepakt, maar ben je nog niet toegekomen aan je leven ingrijpend veranderen én ben je nog steeds niet beter? Dan zit er volgens Brienne niets anders op dan gewoon thuis blijven. „Als je ’s nachts plotseling wakker wordt met koorts en koude rillingen kun je beter thuis blijven. Sterker, je móet. Je bent namelijk besmettelijk. Dus wees lief voor je omgeving en blijf thuis.” Ai, thuis onder een dekentje netflixen, wat een straf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.