Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 jan 2019 / 12:59 uur

Baby-dna dokter hangt forse straf boven het hoofd

Dokter He Jiankui werd eind vorig jaar wereldberoemd, toen hij bekendmaakte dat hij het dna van twee inmiddels geboren baby’s had bewerkt. Nu dreigt de Chinees echter een flinke straf te ontvangen.

Overschrijden richtlijnen

Uit een rapport blijft dat Jiankui alleen handelde en toezichthouders zoveel mogelijk op afstand hield. Hij zou de Chinese richtlijnen voor dergelijk onderzoek aan zijn laars hebben gelapt.

„Dit gedrag is een forse overtreding van de ethische richtlijnen voor wetenschappelijk onderzoek", zo staat in het rapport. „Het is een overtreding van de nationale richtlijnen en het heeft schadelijke gevolgen in binnen- en buitenland."

Vervalst

Het is nog onduidelijk wat hem precies ten laste wordt gelegd en wat de straf kan zijn. Wel is duidelijk dat hij het ethische rapport rondom zijn onderzoek heeft vervalst.

Volgens de onderzoekers was hij bovendien niet vanuit medisch oogpunt aan de slag gegaan. Zijn voornaamste doel van zijn grensverleggende praktijken was om flink wat geld op te strijken beroemd te worden, zo stellen zij.

Derde baby

Jiankui zou trouwens niet alleen de twee geboren baby’s (Lulu en Nana) behandeld hebben. Ook is er een foetus bij het experiment betrokken. Er staat niet vermeld, wanneer dat kind op de wereld wordt verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baby-dna dokter hangt forse straf boven het hoofd
Sluiten