Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 30 jan 2019 / 14:30 uur

Amnesty: ‘Ook WK-artiest kan op uitnodiging rekenen’

DJ Tiësto moet het deze week ontgelden: de grootheid uit de dance geeft donderdag een optreden in het King Abdullah Economic Center in Jeddah, Saudi-Arabië. Progressief zou je wellicht denken, maar het optreden wordt niet op prijs gesteld door mensenrechtenorganisatie Amnesty International, lieten zij maandag duidelijk weten. Dinsdag sprak ook de Amerikaanse vrouwenrechtenorganisatie CodePink zich negatief uit over het optreden, door middel van een open brief. Maar waarom moet Tiësto het zo ontgelden, terwijl tal van dj’s optreden in landen waar mensenrechten nog dagelijks geschonden worden?

Het zou de eerste keer worden dat Tiësto in Saudi-Arabië te zien is. Wat veel mensen misschien niet gelezen hebben, is dat niet alleen de dj, maar ook zangeres Mariah Carey en Sean Paul een optreden verzorgen. Ook zij moeten het ontgelden, zij het niet minder door de Nederlandse media, die zich voornamelijk op Tiësto focussen.

‘Alsof er niets aan de hand is’

„Lekker hoor Tiësto optreden in Saudi-Arabië. Alsof er niets aan de hand is. Je laten lenen voor de Saudische PR van de kroonprins terwijl vrouwenrechtenactivisten worden gemarteld”, schreef Emile Affolter van Amnesty op Twitter. En ook die activisten is wat CodePink dwarszit. Als Tiësto, Carey en Sean Paul optreden vinden zij dat de artiesten daarmee de oorlogsmisdaden en onderdrukking van mensenrechten ondersteunen.

Bewust

„Wij zagen pas vrij laat dat Tiësto op zou gaan treden”, legt Affolter uit. „Terwijl wij net afgelopen vrijdag een rapport gepubliceerd hebben over mensenrechten in Saudi-Arabië.” Affolter benadrukt dat Amnesty de dj niet wil boycotten, zoals hij in tal van andere media ook al bevestigde. „Maar we zijn er wél voor dat áls Tiësto besluit om op te treden in het land, hij ook weet wáár hij gaat optreden. De kroonprins van Saudi-Arabië gebruikt dit soort evenementen als pr-machine om te laten zien ‘hoe mooi hij zijn land aan het hervormen is’. En dat terwijl wij in de praktijk zien dat de mensenrechtensituatie in het land alleen maar slechter is geworden. We willen gewoon dat hij zich daar bewust van is.”

Het lijkt willekeur om Tiësto op zijn vingers te tikken en bijvoorbeeld geen signaal af te geven naar de dj’s die slechts een paar weken terug massaal optraden op het ISY Music Festival in China, een land dat tevens hoog op de agenda van Amnesty International staat als het gaat om schending van mensenrechten. Maar volgens Affolter zit het verschil hem écht in het feit dat Tiësto en de andere artiesten door de kroonprins zelf worden gebruikt als pr-machine voor het land. „En het feit dat Tiësto daar kan optreden is bevochten door een aantal hele dappere (vrouwen)rechtenactivisten, die allemaal in de cel zitten. Zij worden gemarteld en seksueel geïntimideerd. Dan zou het hem sieren dat áls hij daadwerkelijk besluit op te treden, hij zijn podium zal gebruiken om zich uit te spreken tegen deze praktijken.”

‘Artiest WK kan ook op uitnodiging rekenen’

Ook een vergelijking met bijvoorbeeld het WK Voetbal in Qatar vindt Affolter onterecht. „Dat zijn afspraken die járen geleden zijn gemaakt. De voetballers die daar nu gaan voetballen waren toen nog piepjong en hebben jaren getraind. Maar ook dán vinden we bewustzijn van het land waar je sport óók belangrijk. En de artiest die daar de openingsceremonie zal verzorgen kan ook op een uitnodiging van ons rekenen. Wij gaan altijd met iedereen het gesprek aan. Niet met een wijzend vingertje, maar door middel van kritische gesprekken en informatie, zodat men weet wat men doet."

Niet gewoon maar klakkeloos optreden dus, vindt Amnesty. „Hij staat daar niet voor drie VVV-bonnen”, vervolgt Affolter. „En dat mag, maar hij kiest er wel heel bewust voor om daar te gaan staan. Dan hoop ik dat hij enigszins kritisch is. Dat hoeft hij niet te doen door daar een enorme speech te geven, maar bijvoorbeeld door iets in zijn nummers te verwerken of kort iets te zeggen. Een eerbetoon aan de mensen die vastzitten. Dat zou in ieder geval voor die mensen en hun familie een hart onder de riem steken.”

Geen gevaar

Loopt de dj dan geen gevaar als hij dat doet? Affolter denkt dat dat wel zal meevallen. „Die ruimte moet er wel zijn, omdat Tiësto dat dus ook door middel van muziek kan doen. En stél hij doet dat, dan zal het denk ik niet de laatste keer zijn dat er zo’n evenement zal plaatsvinden. Misschien wel de laatste keer dat hij daar optreedt, maar ach, dan heeft hij het salaris voor de komende tijd toch al weer verdiend.”

Tiësto noch zijn management heeft de afgelopen dagen gereageerd op de commotie rondom zijn optreden in Saudi-Arabië en was ook niet bereikbaar voor commentaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amnesty: ‘Ook WK-artiest kan op uitnodiging rekenen’
Sluiten