Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Amerikaanse toewijding NAVO niet ter discussie’

Volgens Joe Dunford, de hoogste Amerikaanse militair kunnen Nederland en andere bondgenoten op de Verenigde Staten blijven rekenen. Dat terwijl de Amerikaanse president Donald Trump regelmatig laat blijken, dat hij weinig heeft met het bondgenootschap. Zo sprak hij een paar dagen geleden nog met zijn adviseurs over het verlaten van de NAVO.

Onderscheiding

Dunford kreeg op 18 januari in Den Haag een koninklijke onderscheiding. Daarnaast ontving hij veel lof voor zijn inspanningen om bondgenootschappen te creëren. Tijdens deze plechtigheid zei hij geruststellende woorden. „Bondgenootschappen worden juist alleen maar belangrijker voor de VS."

'Amerikaanse toewijding NAVO niet ter discussie'.
Dunford kreeg op 18 januari in Den Haag een koninklijke onderscheiding. Foto: ANP.

De Amerikaanse militair stelt „dat hij geen probleem kan bedenken dat grenzen en regio’s niet overstijgt." We hebben volgens hem dan ook een „sterk netwerk nodig van geestverwante bondgenoten om die problemen het hoofd te bieden."

Een blik op de middelen en de energie die de VS in de NAVO steken en de Amerikaanse deelname aan tal van NAVO-operaties zeggen genoeg, denkt hij. „De discussie gaat over het eerlijk verdelen van de lasten”, niet over de loyaliteit van de VS aan de NAVO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.