Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 jan 2019 / 20:35 uur

Aantal DDOS-aanvallen flink gestegen in 2018

Steeds vaker worden websites het slachtoffer van een DDOS-aanval. Het aantal aanvallen is afgelopen jaar met vijftien procent toegenomen, dat meldt de NOS op basis van cijfers van het NBIP, een samenwerkingsverband van internetproviders.

Jongeren op zolderkamertjes

De aanvallen komen voor een groot deel van ‘jongeren op zolderkamertjes’ die het leuk vinden om een beetje te dollen. Vooral tijdens vakanties zijn ze actief met webwinkels als een van hun voornaamste doelwitten.

,,Zeker in december zijn dat toch de eerste websites waar je aan denkt", verklaart directeur Octavia de Weerdt. Vele DDOS’ers starten echter vooral uit verveling of frustratie door bijvoorbeeld eerst het netwerk van een collega-gamer waarvan ze verloren hebben.

,,Vanuit daar ga je steeds grotere doelwitten zoeken", verklaart een van hen. ,,Als je op school zit, denk je er niet aan, maar als je thuiszit begin je je een beetje te vervelen."

Weinig moeite

Moeilijk is zo’n aanval opzetten niet meer. Tegen betaling zijn er verschillende sites die je op weg helpen met het uitvoeren van een DDos-aanval. Dus zelf heb je er weinig kennis voor nodig. Men probeert deze uit de lucht te halen, maar dat heeft doorgaans weinig nut.

,,Je kan er wel vijftien offline halen, maar als er dan nog vijftien over zijn, heeft het niet helemaal effect", zegt Frank Groenewegen van Fox-IT. ,,Even googelen en de aanvallers hebben zo een nieuwe gevonden. Zolang de aanvallers niet het gevoel hebben dat ze worden aangepakt, gaan ze ermee door."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal DDOS-aanvallen flink gestegen in 2018
Sluiten