Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Zorgen over materiaal politie: niet veilig genoeg

De politie maakt zich zorgen over de veiligheid van hun materiaal, naar aanleiding van een video waarin een docent van de politieacademie de nieuwe wapenstokhouder test. De docent grijpt naar de wapenstok van een agent en trekt in één keer het wapen los. De houder ligt daarna in twee stukken. Dat zou gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Tie-wraps

De video is de afgelopen weken massaal gedeeld onder agenten, schrijft het Algemeen Dagblad, wat leidt tot onrust onder bijvoorbeeld politiestudenten die als eerste uitgerust zijn met de nieuwe wapenstok. De nieuwe wapenstokken zouden meer effect dan de oude moeten hebben. Deze is 11 centimeter langer en is „effectiever in materiaal”, aldus de politie.

De oplossing voor het probleem met de houder? In Brabant worden agenten per mail geadviseerd om de wapenstokhouders met tie wraps te verstevigen.

Ook de snijwerende handschoenen doen niet wat ze zouden moeten doen: daar gaat een mes namelijk zo doorheen. Ook over dit materiaal ontstond ophef naar aanleiding van een video. Bij oefensituaties op de politieacademie bleek dat het afweren van een aardappelschilmesje de handschoen openhaalt; met één haal is een mes er volledig doorheen.

Te vaak mis

Volgens de korpsleiding zijn deze video’s niet realistisch. „De operationele handschoen is niet ontworpen om in een mes te grijpen tijdens een gevecht.” Volledig snijwerende handschoenen die soepel genoeg zijn om ook nog een wapen te kunnen trekken bestaan niet, zegt de politie. Daarnaast zijn agenten erop getraind te voorkomen dat hun wapens worden afgepakt, aldus de korpsleiding. „In het filmpje is er geen afwering en wordt met behoorlijke kracht ineens getrokken."

Nederlandse Polititebond (NPB) regiobestuurder Leen Spoor denkt dat er wel gevaarlijke mankementen aan de uitrusting zijn. „Denk maar aan vechtpartijen of bezoeken aan horecagelegenheden. De wapenstok hangt recht voor de agent. Het is niet ondenkbaar dat iemand daar naar grijpt.” Spoor stelt dat het te vaak mis gaat bij de aankoop van materialen bij de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.