In het nieuws

Waar is Rico en carve blanche bij ice-expo

De ijssculpturenexpo is nog tot en met 13 januari te zien

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2018

Metro’s Iris ging naar min twintig, belandde in een sprookje en werd vanzelf weer warm. Maar dat kwam ook door Rico.

Pascal met Rico, maar niet de echte, want dat is hij

Waar is het feestje?

Een enkeling staat op zaterdagmiddag zichtbaar beteuterd op het Scheveningse strand. Een beetje zoals de buitenlandse toeristen op onze oude Koninginnedag, ‘waar is het feestje?’, want eigenlijk zou op deze zaterdag een groots en spectaculair vliegtuig-vuurwerkevent plaatsvinden, maar dat is afgelast vanwege de weersvoorspellingen. In de tent naast de Pier is het ook feest, zij het niet met vuurwerk, maar met ijswerk. In het kader van Cool Event Scheveningen, wordt hier vandaag de ijssculpturenexpositie geopend.

Lekker heet

In de tent is het aangenaam heet. ,,Wil je een GT?” vraagt een jongen. Een knap meisje brengt bitterballen rond die kunnen rekenen op ‘lekkere ballen heb je’ van een nu al aangeschoten man, de zanger in de hoek zingt met warme stem Kind van de Duivel, de verkoopdame wil een kleurplaat in de handen drukken van peuter die meer aandacht heeft voor papa’s baard en een bonte stoet van verklede mensen doet zijn intrede.

Steampunker

Het zijn ‘steampunkers’, vernoemd naar de tijd waarin de stoomkracht nog de primaire krachtbron was, met futuristische en sciencefiction elementen. Mannen en vrouwen in ouderwetse pakken en reusachtige jurken met hoeden en veren en met een soort mechanische uil en blikken hond met lichtgevende ogen als accessoire. Ze zijn uitgenodigd ter ere van de opening van de ice-expo, dat als thema Tales of Steam & Ice heeft en de bezoekers mee op reis neemt naar een mysterieuze fantasiewereld, gebaseerd op negentiende eeuwse verhalen als Alice in Wonderland en Fantastic Beasts.

Sprookjeswereld

,,Kleed je warm aan”, kreeg ik van te voren te horen, ,,het is wel min twintig binnen” en hoewel ik in de tent lichtelijk baal van mijn enorme coltruijurk met mijn dikste winterjas eroverheen, blijkt niet veel later dat het een meer dan praktisch advies is geweest. Na een openingswoord van Tweede Kamerlid en Hagenees Martin Wörsdörfer die de Scheveningse ondernemers bedankt voor het realiseren van dit event, gaan de zware deuren naar de expo open.

Bezoekster Jeannette heeft zich er goed op gekleed

,,Het is wel koud, hè”, is de meest gehoorde uitspraak binnen, waarna er klappertandend aan toe wordt gevoegd: ,,maar wel echt heel mooi, het is net een sprookje.” Een reusachtige zandloper, het apocalyptisch New York, de Notenkraker: lopend op knisperend houtzaagsel zodat je niet uitglijdt, kom je 25 beelden tegen, verdeeld over twaalf scènes. Ze staan er glanzend bij en worden met rood-blauw-geel-groen licht omhuld.

Voor de Mad Hatter en het Witte Konijn blijven veel bezoekers staan voor een Instagram-momentje, ,,niet erbij zetten dat ik zo’n hashtag ijskonijn ben hoor!”

Het bordje met ‘Look but please don’t touch’ zie ik pas nadat ik een ander en kleiner konijn even bij de oren heb gepakt. Zonder handschoenen en ik betreur het meteen. Dit is wél een echt ijskonijn.

The Owls Keeper of the Realms heeft het tien over tien op zijn klok, een tijdstip dat ook in bijna alle horlogereclames wordt gebruikt, omdat het een lachend gezichtje weergeeft dat een positief (koop)effect heeft en ook hier tovert het menig glimlach om de blauw aangelopen lippen.

Mindfuck

De soldaat van ijs met een groot verlicht uitsteeksel op heuphoogte, doet me even denken aan iets heel anders en ik krijg het er spontaan heet van... Als ik eromheen loop, blijkt het zijn imposante wapen te zijn. Ja, deze magische expo brengt van alles naar boven en biedt volop ruimte tot fantaseren. Maar niet te lang, daar is het toch echt te fris voor.

Stoomwolkjes

Onder een bevroren triomfachtige boog ontmoet ik Damian van der Velden, kunstenares, architect en ijscarver. ,,Zullen we even een warmer plekje opzoeken?” lacht het creatieve brein achter Tales of Steam & Ice. Heel toepasselijk ademt ze stoomwolkjes uit.

Damian van der Velden, kunstenaar, architect en ijscarver

Binnen wacht erwtensoep en chocomel (warm uiteraard) en de cameraploeg van Hart Van Nederland, maar zij moeten nog heel even wachten. Damian, die in de zomer zandsculpturen maakt, werd acht weken geleden benaderd voor de ijssculpturenuitdaging. Carve blanche, kreeg ze, ,,je hebt vast een eigen idee.” Dat had de kunstenares zeker. Ze is altijd al gefascineerd door steampunk. ,,Een bijzondere tijd vol verhalen en mensen die hun tijd al ver vooruit waren. Luchtschepen, onderwater reizen, je kunt het zo gek niet bedenken en toen dacht ik: wat nou als we die verhalen eens uitbeelden in ijsbeelden?” En zo geschiede, met een ijsbeitel en zaag als voornaamste instrumenten.

Gaan met die kettingzaag

Je begint altijd met een massief blok ijs van 2 bij 1, 4 bij 50 centimeter en dat 1700 kilo weegt. Best een dingetje, glimlacht de enthousiaste (ijs)kunstenares, even diep inademen ,,en gaan met die kettingzaag!”

Het was werken onder barre omstandigheden, waarbij de nacht voor de opening nog de laatste puntjes op de i werden gecarved. ,,Maar ik ben intussen wel wat gewend.” Na het werk goed lang douchen, doet wonderen en onder haar werkoutfit draagt ze witte sportkleding en thermosondergoed. Eroverheen een warme jas, ,,en natuurlijk goede handschoenen.” Je wordt vanzelf warm als je bezig bent, vervolgt Damian die komende week meedoet aan een carve-wedstrijd in het buitenland, ,,en als het eenmaal af is, geeft het een kick om jouw ijssculptuur zo mooi te zien glanzen.”

Waar is Rico?

Een ander hoogtepunt van de dag is Rico, de pinguïnmascotte van Cool Event. Velen willen met hem op de foto, ,,mag ik een knuffel Rico?” vraagt een klein meisje. Een volwassen vrouw, of gewoon ik, pakt hem beet en maakt een Ricofie.

Ricofie

Wie zou er eigenlijk in zitten? vraag ik me af, even terugdenkend aan mijn Pino-adoratie van vroeger. Rico heeft een opvallend waggeltje en is klein van stuk en wanneer ik niet veel later ‘Waar is Rico?’ hoor uit de mond van een moeder slash medewerkster van Cool Event, vraag ik haar de vraag. ,,Is Rico jouw zoon?” Nellie knikt trots, jazeker. ,,Maar ik heb hem al een tijdje niet gezien en maak me een beetje zorgen, hij moet wel genoeg drinken, het is bloedheet in dat pak.”

En dan komt een jongen aangelopen, met dezelfde tred die ik herken van iets daarvoor. Zijn haren plakken van het zweet en hij heeft een glimlach van oor tot oor. Pascal (10) is ook zonder zijn pinguïnpak een jongen die je gewoon even wilt knuffelen. ,,Het is vet cool hoor, om Rico te zijn.” Hij heeft het al vaker gedaan. Na een paar uur in het pak wordt het een beetje zweterig, ,,en als er dan van die dronken mensen je om de hals vliegen, wordt het wel vervelend.”

Maar verder is het een mooie bijverdienste. Want behalve een Twix krijgt hij er ook wat voor, ,,ik doe het natuurlijk niet voor niets!” Dat iedereen een knuffel van hem wil, vindt hij prima, zeker als het leuke meisjes zijn en met een ondeugende grijns: ,,jammer dat dat pak er dan omheen zit.”


Gemeenten vrijwillig aan de vuurwerkvrije zones

Gemeenten aan de vrijwillig vuurwerkvrije zones

Steeds meer gemeenten experimenteren met de vrijwillige vuurwerkvrije zones / ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Zeker dertien grote gemeenten experimenteren dit jaar met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Ook een aantal kleinere gemeenten doen mee. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. 

Experimenteren

De gemeenten die meedoen volgen het voorbeeld van Den Haag. Daar konden inwoners vorig jaar vuurwerkvrije zones aangeven. Voor zo'n zone levert de gemeente wel de markeringsborden, maar wordt er niet gehandhaafd. In de meeste gemeenten kunnen buurtbewoners een zone aanvragen. Zo hopen de burgemeesters zonder hoge kosten de overlast en risico’s van vuurwerk verder terug te dringen.


Geen wapens voor boa's met oud en nieuw

Geen wapens voor boa's met oud en nieuw

De boa's hadden aangegeven zich zorgen te maken over de jaarwisseling / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Er komen waarschijnlijk geen wapens voor boa's. Dat heeft de politie aan de Tweede Kamer laten weten. De politie zegt graag meer en beter te willen samenwerken met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), maar dat „het geweldsmonopolie wat de politie betreft blijft voorbehouden aan het korps".

Bang

De boa's hadden eerder aangegeven bang te zijn voor oud en nieuw. Ze moeten namelijk steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Elke dag spontane en bijzondere praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

GISTEREN

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Rutte en May gezellig samen aan het ontbijt

Rutte en May gezellig samen aan het ontbijt

Demonstratie tegen de brexit nadat May aankondigde de stemming uit te stellen / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Mark Rutte en Theresa May komen dinsdagochtend bij elkaar voor een gezellig ontbijtje. Althans, we hopen dat het gezellig is, want er moet behoorlijk wat worden besproken.

Uitgesteld

Maandag kondigde May aan de brexit-stemming die eigenlijk voor dinsdagavond op de planning stond, uit te stellen. Ze gaf aan eerst te willen overleggen met Brussel en EU-lidstaten. De stemming is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. May verklaarde dat er te weinig steun is voor het brexit-akkoord. In Europese hoofdsteden gaat ze proberen steun te vinden voor een aanpassing.


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


Macron belooft veel in toespraak aan Frankrijk

Macron belooft veel in toespraak aan Fransen

De protesten van de afgelopen weken houden Frankrijk in zijn greep / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Macron is de Gilets Jaunes flink tegemoet gekomen. Maandagavond vertelde hij in een toespraak dat de minimumlonen met ingang van januari met 100 euro per maand omhoog gaan.

Ook gaan pensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen, er niet op achteruit. Daarnaast is de verhoging van de premie voor sociale zekerheid van de baan.

Diepe woede


Worden meisjes op de basisschool onderschat?

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

2 UUR

Meisjes blijken het op de middelbare school een stuk beter te doen dan aanvankelijk door hun leraar in groep acht van de basisschool werd ingeschat. In de derde klas van het voortgezet onderwijs zitten meisjes vaker dan jongens op een hoger niveau dan het definitieve schooladvies dat ze in groep acht kregen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Worden meiden structureel onderschat, of is er een ander probleem?

Ongeveer 16 procent van de meisjes zat afgelopen schooljaar in de derde klas van het voortgezet onderwijs op een hoger onderwijsniveau dan het definitieve schooladvies uit groep acht. Bij jongens was dat 10 procent. Op alle niveaus is dit percentage onder meisjes hoger dan onder jongens. Zo had bijna 21 procent van de meisjes in de derde klas van het vwo een lager schooladvies gekregen, tegenover 14 procent van de jongens.

CITO-eindtoets


4 topkansen webshops om over de grens te verkopen

4 topkansen webshops om over de grens te verkopen

Foto: Colourbox

In samenwerking met PayPal

6 DEC 2018

Black Friday en Cyber Monday hebben we nog maar net achter de rug en het volgende ‘shopevent’ is al weer begonnen. Nou ja event, een hele maand eigenlijk. Feestmaand december is sowieso dé shopmaand natuurlijk.

Dat ene unieke cadeau

Veel mensen zoeken - steeds meer online – onlangs voor Sinterklaas en straks voor Kerstmis naar dat ene speciale en unieke cadeau. Voor familie, voor vrienden, voor hun geliefde. Waar je vroeger alleen dichtbij huis winkelde, daar geeft shoppen over de grens nu veel meer mogelijkheden om dat juiste geschenk te vinden. Talloze Nederlandse online winkeliers verkopen hun producten in het buitenland. Dit dankzij de bloeiende e-commerce industrie die ons land rijk is.


‘Je hoeft niet meteen een klimaatheld te zijn’

‘Je hoeft niet meteen een klimaatheld te zijn’

Nederlanders weten best veel over de gevolgen van klimaatverandering in eigen land, maar nemen weinig voorzorgsmaatregelen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Over klimaatveranderingen wordt te veel gecommuniceerd vanuit problemen en technische oplossingen, en te weinig vanuit waarden en geluk. Dat zegt auteur en tekenaar Anabelle Meijer van het boek Eerste hulp bij klimaatverandering. „We moeten stoppen met zeggen wat we wel en niet móéten doen.”

Klimaatverandering. Een woord dat misschien je strot wel uitkomt. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dan ook dat we best veel weten over de gevolgen van klimaatverandering in eigen land. Zo weten we bijna allemaal dat we meer te maken krijgen met extreme regenval en weet de helft van de ondervraagden dat de klimaatverandering de kans op de ziekte van Lyme vergroot door een gunstiger leefklimaat.

Twee graden warmer


Win fantastische prijzen in de Metro GiveAway Show

Foto van 'Metro'

30 NOV 2018

Ook dit jaar vindt de jaarlijkse show van Metro waarin wij veel prijzen weggeven weer plaats via Facebook LIVE en iedereen kan meedoen! Zorg dat je dus op vrijdag 14 december om 19:30 uur onze Facebook pagina open hebt staan en doe mee!

Je kunt je nu al aanmelden voor dit evenement zodat je zeker weet dat je niets gaat missen. Bovendien geven wij onder alle vroege aanmelders ook al prijzen weg.

Meld je hier aan voor het evenement


Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Vijf vragen over de Gilets Jaunes

Een demonstrant maakt zich klaar voor de naderende oproerpolitie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de Gele Hesjes zijn in steeds meer landen te zien. Behalve in Frankrijk, zijn ze ook in Brussel, verschillende plekken in Nederland en in Irak gespot. Ze staan symbool voor ontevredenheid, maar wat is nu hun doel? Vijf vragen over de 'Gilets Jaunes.'

Waar komen die gele hesjes vandaan?

Zelden zijn demonstranten zo duidelijk te herkennen als nu. Of ze nu dik, dun, lang, vierkant, wit of bruin zijn; allen dragen ze het karakteristieke gele hesje. Hoe is zo’n geel hesje een symbool geworden van zo’n grote beweging?


Edo Paardekooper Overman zet zich al jaren in voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en GGz-cliënten - zowel op nationaal als internationaal niveau.

Camera video'Vraag eens of een dakloze een kop koffie lust'

Foto: College voor de Rechten van de Mens

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Edo Paardekooper Overman uit Bloemendaal weet uit eigen ervaring hoe het leven kan lopen en dat je zomaar dakloos kunt raken. Inmiddels heeft hij zelf weer een dak boven zijn hoofd, maar hij blijft zich - al jarenlang - inzetten voor dak- en thuislozen. „Wet- en regelgeving zit elkaar te vaak in de weg, daklozen worden daar de dupe van.”

Vandaag, op de internationale Dag voor de Rechten van de Mens, werd hij beloond met de eretitel Mensenrechtenmens 2018. De twee andere genomineerden waren Beau van Erven Dorens, die in zijn televisieprogramma’s het Amsterdam- en het Rotterdam Project aandacht besteedt aan daklozenproblematiek, en de Nederlandse Straatdokters Groep. De straatdokters bieden medische hulp aan thuisloze mensen in ons land.

„Een mooie mix van verschillende perspectieven op de situatie”, vindt Paardekooper Overman. „Beau maakt iets zichtbaar aan het bredere publiek en werkt tegen het stigma dat er rondom dakloosheid hangt. De straatdokters tonen aan dat er ook rechten worden geschonden op medisch gebied en dat daar iets aan gedaan moet worden.”


VN-migratiepact goedgekeurd ondanks verdeeldheid

VN-migratiepact goedgekeurd ondanks verdeeldheid

VN-migratiepact goedgekeurd ondanks verdeeldheid. Foto: ANP

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Het VN-migratiepact is goedgekeurd. Waar de afgelopen weken nog verhitte discussies tussen de landen plaatsvonden is er nu een besluit genomen. Tijdens een internationale conferentie in Marrakesh maakte Nasser Bourita, voorzitter van de conferentie, het besluit bekend.

Het migratiepact heeft als doel de wereldwijde migratie in betere banen te leiden. In het akkoord staan richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie. Het pact is overigens niet bindend.

Verdeeldheid


Challenge: vermijd Last Christmas van Wham!

Challenge: vermijd Last Christmas van Wham!

Challenge: vermijd Last Christmas van Wham! Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Luisteren naar kersthits, iets wat we vandaag de dag relatief schaamteloos doen. Zelfs in november. Van All I Want For Christmas Is You en Do They Know It’s Christmas tot Have Yourself A Merry Little Christmas. We kunnen er geen genoeg van krijgen.

Dit jaar heeft deze traditie echter een competitief tintje gekregen: er is namelijk een nieuwe challenge het leven in geroepen. Deze staat volledig in het teken van het vermijden van de kerstknaller Last Christmas van Wham. Het is de bedoeling dat je in de periode van 1 december tot en met 24 december 00.00 uur de hit niet hoort.

Meedoen?


Laatste woorden Khashoggi bekend gemaakt

Laatste woorden Khashoggi bekendgemaakt

Twee maanden na het overlijden van Khashoggi is nog steeds niet duidelijk waar zijn lichaam is / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

„Ik kan niet meer ademen", dat zijn de laatste woorden van Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Een bron laat dat aan CNN weten.

Vooropgezet plan

De bron heeft toegang tot een transcript van een audio-opname van de laatste moment van Khashoggi. Volgens de bron is duidelijk dat de dood van de journalist een vooropgezet plan was, dat tot in de puntjes uitgevoerd werd. In tegenstelling tot wat de Saoedische regering zegt; zij hebben het over een losse operatie die verschrikkelijk verkeerd ging.


Staatsbosbeheer begonnen met afschieten herten

Staatsbosbeheer begonnen met afschieten herten

Er moeten 1830 herten worden afgeschoten / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Staatsbosbeheer is gestart met het „verminderen" van het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen. In totaal worden meer dan 1800 dieren afgeschoten. Uiteindelijk blijven er 490 herten over.

Hindes

Er zal voornamelijk op hindes geschoten worden. Staatsbosbeheer wil namelijk een evenwichtige verhouding tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke dieren behouden, en er is momenteel een overschot aan vrouwelijke herten.


Anne en Leila lullen over sex, en hoe!

Anne (l) en Leila zijn de sterren van Metro’s ‘Lullen over Sex’. Op hun Instagram @seksuologeninspe komt van alles binnen en #durftevragen, ,,niets is ons te gek.”

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Anne en Leila zijn de sterren van Lullen over Sex, de nieuwste videoserie van Metro. Van alles komt voorbij en #durftevragen bij de seksuologen in spe. ,,Wij vinden niets te gek, eerder te gek, want seksualiteit is gewoon hartstikke mooi.”

Charmante zachte g


Uitpakken én imponeren op de luxebeurs in de RAI

Uitpakken én imponeren op de luxebeurs in de RAI

Op Masters of LXRY, de vroegere Miljonair Fair, wordt geparadeerd, verbaasd en met miljoenen gesmeten. Foto: Good Folk.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Een huishoudbeurs voor de rijken, zo wordt luxebeurs Masters of LXRY ook wel genoemd. Ieder jaar trekt het evenement in de RAI in Amsterdam meer bezoekers. Er wordt geparadeerd, verbaasd en met miljoenen gesmeten.

Aan de auto’s op de parkeerplaats kun je zien dat het niet om zomaar een evenement gaat dat dit weekend (tot en met vandaag) plaatsvindt in de RAI. Onder meer McLarens, Maserati’s en Mercedessen staan voor de deur. Binnen wordt al snel duidelijk dat het gaat om een gevarieerd publiek: jong tot oud heeft zich uitgedost voor alle pracht en praal dat te zien en, uiteraard, te koop is.

Giraffenkop


Maandagavond grote toespraak Macron aan Fransen

Maandagavond grote toespraak Macron aan Fransen

Zaterdag waren er opnieuw heftige protesten in Frankrijk / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Maandagavond zal de Franse president Macron het volk toespreken, in een poging de crisis met de Gilets Jaunes tot een einde te brengen. Het zal een van de belangrijkste toespraken uit zijn carrière worden, schrijft Le Parisien. 

Nationale eenheid

Opvallend is dat Macron in zijn toespraak niet alleen de demonstranten aanspreekt, maar álle Fransen. Hij zal een poging doen de woede te kalmeren en een uitweg uit de crisis te vinden. Hij moet de nationale eenheid hervinden en dat zal niet makkelijk worden.