In het nieuws

Waar is Rico en carve blanche bij ice-expo

De ijssculpturenexpo is nog tot en met 13 januari te zien

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2018

Metro’s Iris ging naar min twintig, belandde in een sprookje en werd vanzelf weer warm. Maar dat kwam ook door Rico.

Pascal met Rico, maar niet de echte, want dat is hij

Waar is het feestje?

Een enkeling staat op zaterdagmiddag zichtbaar beteuterd op het Scheveningse strand. Een beetje zoals de buitenlandse toeristen op onze oude Koninginnedag, ‘waar is het feestje?’, want eigenlijk zou op deze zaterdag een groots en spectaculair vliegtuig-vuurwerkevent plaatsvinden, maar dat is afgelast vanwege de weersvoorspellingen. In de tent naast de Pier is het ook feest, zij het niet met vuurwerk, maar met ijswerk. In het kader van Cool Event Scheveningen, wordt hier vandaag de ijssculpturenexpositie geopend.

Lekker heet

In de tent is het aangenaam heet. ,,Wil je een GT?” vraagt een jongen. Een knap meisje brengt bitterballen rond die kunnen rekenen op ‘lekkere ballen heb je’ van een nu al aangeschoten man, de zanger in de hoek zingt met warme stem Kind van de Duivel, de verkoopdame wil een kleurplaat in de handen drukken van peuter die meer aandacht heeft voor papa’s baard en een bonte stoet van verklede mensen doet zijn intrede.

Steampunker

Het zijn ‘steampunkers’, vernoemd naar de tijd waarin de stoomkracht nog de primaire krachtbron was, met futuristische en sciencefiction elementen. Mannen en vrouwen in ouderwetse pakken en reusachtige jurken met hoeden en veren en met een soort mechanische uil en blikken hond met lichtgevende ogen als accessoire. Ze zijn uitgenodigd ter ere van de opening van de ice-expo, dat als thema Tales of Steam & Ice heeft en de bezoekers mee op reis neemt naar een mysterieuze fantasiewereld, gebaseerd op negentiende eeuwse verhalen als Alice in Wonderland en Fantastic Beasts.

Sprookjeswereld

,,Kleed je warm aan”, kreeg ik van te voren te horen, ,,het is wel min twintig binnen” en hoewel ik in de tent lichtelijk baal van mijn enorme coltruijurk met mijn dikste winterjas eroverheen, blijkt niet veel later dat het een meer dan praktisch advies is geweest. Na een openingswoord van Tweede Kamerlid en Hagenees Martin Wörsdörfer die de Scheveningse ondernemers bedankt voor het realiseren van dit event, gaan de zware deuren naar de expo open.

Bezoekster Jeannette heeft zich er goed op gekleed

,,Het is wel koud, hè”, is de meest gehoorde uitspraak binnen, waarna er klappertandend aan toe wordt gevoegd: ,,maar wel echt heel mooi, het is net een sprookje.” Een reusachtige zandloper, het apocalyptisch New York, de Notenkraker: lopend op knisperend houtzaagsel zodat je niet uitglijdt, kom je 25 beelden tegen, verdeeld over twaalf scènes. Ze staan er glanzend bij en worden met rood-blauw-geel-groen licht omhuld.

Voor de Mad Hatter en het Witte Konijn blijven veel bezoekers staan voor een Instagram-momentje, ,,niet erbij zetten dat ik zo’n hashtag ijskonijn ben hoor!”

Het bordje met ‘Look but please don’t touch’ zie ik pas nadat ik een ander en kleiner konijn even bij de oren heb gepakt. Zonder handschoenen en ik betreur het meteen. Dit is wél een echt ijskonijn.

The Owls Keeper of the Realms heeft het tien over tien op zijn klok, een tijdstip dat ook in bijna alle horlogereclames wordt gebruikt, omdat het een lachend gezichtje weergeeft dat een positief (koop)effect heeft en ook hier tovert het menig glimlach om de blauw aangelopen lippen.

Mindfuck

De soldaat van ijs met een groot verlicht uitsteeksel op heuphoogte, doet me even denken aan iets heel anders en ik krijg het er spontaan heet van... Als ik eromheen loop, blijkt het zijn imposante wapen te zijn. Ja, deze magische expo brengt van alles naar boven en biedt volop ruimte tot fantaseren. Maar niet te lang, daar is het toch echt te fris voor.

Stoomwolkjes

Onder een bevroren triomfachtige boog ontmoet ik Damian van der Velden, kunstenares, architect en ijscarver. ,,Zullen we even een warmer plekje opzoeken?” lacht het creatieve brein achter Tales of Steam & Ice. Heel toepasselijk ademt ze stoomwolkjes uit.

Damian van der Velden, kunstenaar, architect en ijscarver

Binnen wacht erwtensoep en chocomel (warm uiteraard) en de cameraploeg van Hart Van Nederland, maar zij moeten nog heel even wachten. Damian, die in de zomer zandsculpturen maakt, werd acht weken geleden benaderd voor de ijssculpturenuitdaging. Carve blanche, kreeg ze, ,,je hebt vast een eigen idee.” Dat had de kunstenares zeker. Ze is altijd al gefascineerd door steampunk. ,,Een bijzondere tijd vol verhalen en mensen die hun tijd al ver vooruit waren. Luchtschepen, onderwater reizen, je kunt het zo gek niet bedenken en toen dacht ik: wat nou als we die verhalen eens uitbeelden in ijsbeelden?” En zo geschiede, met een ijsbeitel en zaag als voornaamste instrumenten.

Gaan met die kettingzaag

Je begint altijd met een massief blok ijs van 2 bij 1, 4 bij 50 centimeter en dat 1700 kilo weegt. Best een dingetje, glimlacht de enthousiaste (ijs)kunstenares, even diep inademen ,,en gaan met die kettingzaag!”

Het was werken onder barre omstandigheden, waarbij de nacht voor de opening nog de laatste puntjes op de i werden gecarved. ,,Maar ik ben intussen wel wat gewend.” Na het werk goed lang douchen, doet wonderen en onder haar werkoutfit draagt ze witte sportkleding en thermosondergoed. Eroverheen een warme jas, ,,en natuurlijk goede handschoenen.” Je wordt vanzelf warm als je bezig bent, vervolgt Damian die komende week meedoet aan een carve-wedstrijd in het buitenland, ,,en als het eenmaal af is, geeft het een kick om jouw ijssculptuur zo mooi te zien glanzen.”

Waar is Rico?

Een ander hoogtepunt van de dag is Rico, de pinguïnmascotte van Cool Event. Velen willen met hem op de foto, ,,mag ik een knuffel Rico?” vraagt een klein meisje. Een volwassen vrouw, of gewoon ik, pakt hem beet en maakt een Ricofie.

Ricofie

Wie zou er eigenlijk in zitten? vraag ik me af, even terugdenkend aan mijn Pino-adoratie van vroeger. Rico heeft een opvallend waggeltje en is klein van stuk en wanneer ik niet veel later ‘Waar is Rico?’ hoor uit de mond van een moeder slash medewerkster van Cool Event, vraag ik haar de vraag. ,,Is Rico jouw zoon?” Nellie knikt trots, jazeker. ,,Maar ik heb hem al een tijdje niet gezien en maak me een beetje zorgen, hij moet wel genoeg drinken, het is bloedheet in dat pak.”

En dan komt een jongen aangelopen, met dezelfde tred die ik herken van iets daarvoor. Zijn haren plakken van het zweet en hij heeft een glimlach van oor tot oor. Pascal (10) is ook zonder zijn pinguïnpak een jongen die je gewoon even wilt knuffelen. ,,Het is vet cool hoor, om Rico te zijn.” Hij heeft het al vaker gedaan. Na een paar uur in het pak wordt het een beetje zweterig, ,,en als er dan van die dronken mensen je om de hals vliegen, wordt het wel vervelend.”

Maar verder is het een mooie bijverdienste. Want behalve een Twix krijgt hij er ook wat voor, ,,ik doe het natuurlijk niet voor niets!” Dat iedereen een knuffel van hem wil, vindt hij prima, zeker als het leuke meisjes zijn en met een ondeugende grijns: ,,jammer dat dat pak er dan omheen zit.”


Acht jaar cel voor fataal ongeval jeugdhockeyteam

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bestuurder van een vrachtwagen die in april vorig jaar een ongeval in Canada veroorzaakte, waarbij zestien inzittenden omkwamen en tien anderen gewond raakten, is vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dat melden Canadese media. In de bus zaten onder andere leden van een jeugdijshockeyteam.

De 30-jarige chauffeur verklaarde schuldig te zijn aan 29 aanklachten voor het roekeloos besturen van een motorvoertuig met de dood of letsel tot gevolg. De aanklager had 10 jaar cel geëist, maar de straf is dus lager uitgevallen.

De bus met 28 passagiers aan boord kwam een jaar geleden in botsing met de vrachtwagen bij de plaats Tisdale in centraal Canada. Het Humboldt Broncos hockeyteam was op weg naar een play-offwedstrijd voor de crash afgelopen april, waarbij spelers, personeel, een radio-omroeper en de buschauffeur om het leven kwamen. De spelers van het team waren tussen de 18 en 21 jaar.


Goede winter: meer poolijs dan vorig jaar

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het opwarmen van de aarde en vooral het bijbehorende smelten van de poolkappen lijkt in het afgelopen jaar in ieder geval een rem te zijn opgelegd. Voor het eerst in jaren was er geen diepterecord.

Het maximaal oppervlak van het poolijs wordt iedereen jaar gemeten (berekend) en dit jaar kwam de teller aan het eind van de winter (13 maart) op 14,78 vierkante kilometer en dat is meer dan de 14,48 miljoen vierkante kilometer van afgelopen jaar, zo meldt de wetenschappelijke website Scientias.

Twintig keer Nederland


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Trump niet bang voor Mueller-rapport: Een hoax

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het is iets waar veel Amerikanen - om verschillende redenen - al tijden reikhalzend naar uitkijken en het is er nu dan echt bijna: het rapport van Robert Mueller over (eventuele) Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Laat maar komen

President Donald Trump ziet het rapport met vertrouwen tegemoet. Hij liet vrijdag tijdens het pers weten geen problemen te hebben met het feit als het document openbaar wordt gemaakt. Tegelijkertijd doet hij de bevindingen van Mueller op voorhand al af als onzin. „Laat het maar naar buiten komen. Laat het zien aan de mensen."


Elf aanslagberamers aangehouden in Duitsland

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciale eenheden van de Duitse politie hebben elf verdachten aangehouden die een aanslag zouden willen plegen. Duitse media meldden dat in twee deelstaten, Hessen en Rijnland-Palts, mensen uit kringen van islamitische extremisten zijn aangehouden omdat ze voorbereidingen zouden treffen voor „een zeer ernstige staatsgevaarlijke misdaad."

Volgens een woordvoerder van justitie in Frankfurt gaat het om „een zeer grote politieactie'' die vroeg in de morgen is begonnen en vrijdagmiddag nog niet is afgelopen. De verdachten zijn tussen de 20 en 42 jaar.

Hoewel het Duitse Openbaar Ministerie verder vrij weinig wil prijsgeven over hun verdere identiteit, lijkt het er op dat het om aanhangers van radicaal-islamitisch gedachtegoed gaat. Het OM gaf namelijk wel prijs dat het hun doel was om zoveel mogelijk 'ongelovigen' te raken. Een term waarmee door geradicaliseerde moslims vaak niet-moslims worden aangeduid.


Wereld heeft voor het eerst twee hectomiljardairs

Bill Gates/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst sinds Bill Gates in 2017 werd ingehaald door Amazon-baas Jeff Bezos als rijkste man op aarde mag hij zich weer even min of meer diens gelijke voelen. De Microsoft-oprichter zag zijn vermogen toenemen tot meer dan 100 miljard dollar, waarmee er voor het eerst twee zogenoemde hectomiljardairs tegelijk zijn.

Anderhalf keer zoveel

Dat Gates zich nu ook weer lid van de hectoclub mag noemen betekent overigens niet dat hij Bezos in de nabije toekomst weer lijkt te kunnen achterhalen. Waar Gates het moet doen met een vermogen van 100,6 miljard dollar blijft Bezos hem met 150,1 miljard dollar ruim voor, zo blijkt uit de miljardairslijst van persbureau Bloomberg.


Docent op non-actief na: 'Volkert waar ben je?'

UU/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Universiteit Utrecht heeft de medewerker op non-actief gezet die onder een Facebook-artikel over Forum voor Democratie had opgemerkt: 'Volkert waar ben je?' Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten.

Naar het buitenland

De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. Van der G. kwam een paar jaar terug vrij en kreeg vorig jaar toestemming om naar het buitenland te emigreren.


Gökmen T. bekent en zegt alleen te hebben gehandeld

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Gökmen T. heeft vrijdag tijdens de eerste zitting zijn schuld met betrekking tot de aanslag van afgelopen maandag in de tram van Utrecht bekend. Daarbij gaf hij ook aan alleen te hebben gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Door het bekennen van de aanslag is er nu ook een duidelijke eis van het Openbaar Ministerie. De 37-jarige man wordt onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

Andere verdachte


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een bijzonder verzoek uit het Engelse Hertfordshire. Daar hebben de ouders van twee vijfjarige meisjes op de website childcare.co.uk een vacature gezet voor een baantje als oppas. Het bijzondere: de gegadigde moet bereid zijn om elke maand als een andere Disney-prinses verkleed te zijn.

„Zoals veel 5-jarigen zijn onze meisjes geobsedeerd door Disney en wij vinden dat dit de beste manier is om een aantal belangrijke waarden te communiceren”, zo valt te lezen in de vacature. „We weten dat dit geen normaal verzoek is voor oppassen, maar wij vinden het een goede manier om onze meiden te leren over doorzettingsvermogen, compassie, onbevreesdheid en ambitie van sterke rolmodellen zoals princes Belle en Assepoester.”

Knutselen, bakken en zingen


Klachten na bericht docent: 'Volkert waar ben je?'

De Universiteit Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De universiteit Utrecht heeft tientallen klachten ontvangen, nadat docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen, op Facebook schreef: „Volkert, waar ben je?" De docent plaatste deze reactie na bekendmaking van de winst van de partij van Thierry Baudet.

Hanssen doelde met zijn opmerking op Volkert van der G., de man die Pim Fortuyn doodschoot. Woordvoerder van de universiteit Utrecht, Maarten Post, laat aan het AD weten dat de klachten in behandeling worden genomen. „Het college van bestuur van de universiteit gaat kijken of er eventuele sancties worden opgelegd.”

Voorbeeldfunctie


Voorarrest Gökmen Tanis maximaal verlengd

De trams rijden weer op het 24 Oktoberplein, de dag na de aanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gökmen Tanis, de vermeende pleger van de aanslag in Utrecht, blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd. Hij blijft in volledige beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Onderzoek naar persoonlijkheid

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.


2,5 miljoen Britten tekenen petitie tegen brexit

Britten demonstreren tegen de brexit. / EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een petitie waarin het Britse volk de regering vraagt niet uit de Europese Unie te stappen is inmiddels al meer dan 2,5 miljoen keer ondertekend.

Inwoner van het Verenigd Koninkrijk

De petitie is te vinden op de website van het Britste parlement. Het parlement is verplicht in debat te gaan over alle petities die meer dan 100.000 keer worden ondertekend.


Duizenden mensen verwacht bij stille tocht Utrecht

Bloemen, kaartjes en steunbetuigingen op de plek waar een schietincident plaatsvond op het 24 Oktoberplein. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naar verwachting zullen vrijdagavond bij de herdenking van de slachtoffers van de dodelijke aanslag maandag in Utrecht, tussen de tien- en vijftigduizend mensen meelopen. Ook premier Mark Rutte en minister Grapperhaus lopen mee, net als de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

Toespraak en minuut stilte

De stille tocht begint om 19.00 bij het Jaarbeursplein, in de buurt van het beginpunt van de sneltram, en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar de aanslag was. De tocht wordt georganiseerd door Dominique Bos en Samantha Dort, twee bekenden van de 19-jarige Roos Verschuur, een van de drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij.


Festivalpannenkoek en de nostalgische: het is P-dag!

Het lijken net pizza's, maar het zijn toch echt pannenkoeken, made by Demian in de Pannenkoe in Gouda

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het is Nationale Pannenkoekendag! Metro sprak twee liefhebbers die van die goeie ouwe pannenkoek hun vak hebben gemaakt.

'Maximaal bakken'

Op een goede dag had Bas het: ik ga in de pannenkoeken. Hij richtte Rolled op en gaat nu met zijn pannenkoek op wielen de festivals af.


Mensen zien ex-verdachte nog als terrorist

Onderzoek bij een woning na de schietpartij in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog steeds wordt de 27-jarige man die werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht, op straat aangesproken als terrorist. Dat zegt hij tegen het AD. „Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist. Ook vrienden zeggen dat tegen me, al ga ik ervan uit dat ze dat grappig bedoelen. (..) Veel erger is dat mijn moeder wordt nagekeken in de buurt, iedereen heeft het erover." Inmiddels is hij geen verdachte meer en is hij vrijgelaten.

Verdacht van hulp bij de aanslag

De man werd samen met zijn 23-jarige broer verdacht van betrokkenheid bij moord met een terroristisch oogmerk. Het duo zou betrokken zijn bij de aanslag waarbij Gökmen Tanis maandag het vuur opende in een tram. Drie mensen kwamen om, meerderen raakten gewond. „Mensen denken dat mijn broertje en ik er iets mee te maken hebben. Dat we geholpen hebben bij de aanslag."


Met wie gaat Forum voor Democratie de zetels vullen?

Thierry Baudet en Theo Hiddema tijdens de ledendag van het Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na de winst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen, de partij schoot van nul naar dertien zetels in de Eerste Kamer, is nagenoeg onbekend wie deze zetels gaan opvullen. Het gezelschap blijkt te bestaan uit ondernemers, hoogleraren, maar ook een schaakkampioen.

Naast de dertien zetels in de Eerste Kamer, zullen ook 85 FvD’ers de provinciehuizen intrekken. Tot nu toe was alleen Thierry Baudet, voorman van de partij en het gezicht van de campagne, te zien. Daarnaast was ook Henk Otten, de lijsttrekker voor de partij voor de Eerste Kamer, af en toe zichtbaar.

Onbekend bij publiek


Het Hiltonhotel herdenkt John Lennon en Yoko Ono

De fototentoonstelling in de lobby van Hilton Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Hiltonhotel in Amsterdam staat met een fototentoonstelling, die maar kort te zien is, stil bij de beroemde ‘bed-in voor de vrede’ van Beatle John Lennon en Yoko Ono, met wie hij kort daarvoor in Gibraltar was getrouwd. Bij wijze van huwelijksreis bleef het stel in maart 1969 daar een hele week in bed, op kamer 902, en ontving de wereldpers.

Er zijn vijftig grote foto's te zien van fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitser Elmar Welge. Ook worden niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. De expo is getiteld 'Wat gebeurde er in Room 902' en loopt van 22 tot en met 31 maart.

Concertgebouw


Verdachte aanslag Utrecht voor de rechter

Gökman Tanis. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gökmen Tanis, de vermeende schutter van de aanslag in Utrecht zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken Tanis in bewaring te nemen.

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord danwel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Onderzoek naar motief