In het nieuws

Waar is Rico en carve blanche bij ice-expo

De ijssculpturenexpo is nog tot en met 13 januari te zien

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2018

Metro’s Iris ging naar min twintig, belandde in een sprookje en werd vanzelf weer warm. Maar dat kwam ook door Rico.

Pascal met Rico, maar niet de echte, want dat is hij

Waar is het feestje?

Een enkeling staat op zaterdagmiddag zichtbaar beteuterd op het Scheveningse strand. Een beetje zoals de buitenlandse toeristen op onze oude Koninginnedag, ‘waar is het feestje?’, want eigenlijk zou op deze zaterdag een groots en spectaculair vliegtuig-vuurwerkevent plaatsvinden, maar dat is afgelast vanwege de weersvoorspellingen. In de tent naast de Pier is het ook feest, zij het niet met vuurwerk, maar met ijswerk. In het kader van Cool Event Scheveningen, wordt hier vandaag de ijssculpturenexpositie geopend.

Lekker heet

In de tent is het aangenaam heet. ,,Wil je een GT?” vraagt een jongen. Een knap meisje brengt bitterballen rond die kunnen rekenen op ‘lekkere ballen heb je’ van een nu al aangeschoten man, de zanger in de hoek zingt met warme stem Kind van de Duivel, de verkoopdame wil een kleurplaat in de handen drukken van peuter die meer aandacht heeft voor papa’s baard en een bonte stoet van verklede mensen doet zijn intrede.

Steampunker

Het zijn ‘steampunkers’, vernoemd naar de tijd waarin de stoomkracht nog de primaire krachtbron was, met futuristische en sciencefiction elementen. Mannen en vrouwen in ouderwetse pakken en reusachtige jurken met hoeden en veren en met een soort mechanische uil en blikken hond met lichtgevende ogen als accessoire. Ze zijn uitgenodigd ter ere van de opening van de ice-expo, dat als thema Tales of Steam & Ice heeft en de bezoekers mee op reis neemt naar een mysterieuze fantasiewereld, gebaseerd op negentiende eeuwse verhalen als Alice in Wonderland en Fantastic Beasts.

Sprookjeswereld

,,Kleed je warm aan”, kreeg ik van te voren te horen, ,,het is wel min twintig binnen” en hoewel ik in de tent lichtelijk baal van mijn enorme coltruijurk met mijn dikste winterjas eroverheen, blijkt niet veel later dat het een meer dan praktisch advies is geweest. Na een openingswoord van Tweede Kamerlid en Hagenees Martin Wörsdörfer die de Scheveningse ondernemers bedankt voor het realiseren van dit event, gaan de zware deuren naar de expo open.

Bezoekster Jeannette heeft zich er goed op gekleed

,,Het is wel koud, hè”, is de meest gehoorde uitspraak binnen, waarna er klappertandend aan toe wordt gevoegd: ,,maar wel echt heel mooi, het is net een sprookje.” Een reusachtige zandloper, het apocalyptisch New York, de Notenkraker: lopend op knisperend houtzaagsel zodat je niet uitglijdt, kom je 25 beelden tegen, verdeeld over twaalf scènes. Ze staan er glanzend bij en worden met rood-blauw-geel-groen licht omhuld.

Voor de Mad Hatter en het Witte Konijn blijven veel bezoekers staan voor een Instagram-momentje, ,,niet erbij zetten dat ik zo’n hashtag ijskonijn ben hoor!”

Het bordje met ‘Look but please don’t touch’ zie ik pas nadat ik een ander en kleiner konijn even bij de oren heb gepakt. Zonder handschoenen en ik betreur het meteen. Dit is wél een echt ijskonijn.

The Owls Keeper of the Realms heeft het tien over tien op zijn klok, een tijdstip dat ook in bijna alle horlogereclames wordt gebruikt, omdat het een lachend gezichtje weergeeft dat een positief (koop)effect heeft en ook hier tovert het menig glimlach om de blauw aangelopen lippen.

Mindfuck

De soldaat van ijs met een groot verlicht uitsteeksel op heuphoogte, doet me even denken aan iets heel anders en ik krijg het er spontaan heet van... Als ik eromheen loop, blijkt het zijn imposante wapen te zijn. Ja, deze magische expo brengt van alles naar boven en biedt volop ruimte tot fantaseren. Maar niet te lang, daar is het toch echt te fris voor.

Stoomwolkjes

Onder een bevroren triomfachtige boog ontmoet ik Damian van der Velden, kunstenares, architect en ijscarver. ,,Zullen we even een warmer plekje opzoeken?” lacht het creatieve brein achter Tales of Steam & Ice. Heel toepasselijk ademt ze stoomwolkjes uit.

Damian van der Velden, kunstenaar, architect en ijscarver

Binnen wacht erwtensoep en chocomel (warm uiteraard) en de cameraploeg van Hart Van Nederland, maar zij moeten nog heel even wachten. Damian, die in de zomer zandsculpturen maakt, werd acht weken geleden benaderd voor de ijssculpturenuitdaging. Carve blanche, kreeg ze, ,,je hebt vast een eigen idee.” Dat had de kunstenares zeker. Ze is altijd al gefascineerd door steampunk. ,,Een bijzondere tijd vol verhalen en mensen die hun tijd al ver vooruit waren. Luchtschepen, onderwater reizen, je kunt het zo gek niet bedenken en toen dacht ik: wat nou als we die verhalen eens uitbeelden in ijsbeelden?” En zo geschiede, met een ijsbeitel en zaag als voornaamste instrumenten.

Gaan met die kettingzaag

Je begint altijd met een massief blok ijs van 2 bij 1, 4 bij 50 centimeter en dat 1700 kilo weegt. Best een dingetje, glimlacht de enthousiaste (ijs)kunstenares, even diep inademen ,,en gaan met die kettingzaag!”

Het was werken onder barre omstandigheden, waarbij de nacht voor de opening nog de laatste puntjes op de i werden gecarved. ,,Maar ik ben intussen wel wat gewend.” Na het werk goed lang douchen, doet wonderen en onder haar werkoutfit draagt ze witte sportkleding en thermosondergoed. Eroverheen een warme jas, ,,en natuurlijk goede handschoenen.” Je wordt vanzelf warm als je bezig bent, vervolgt Damian die komende week meedoet aan een carve-wedstrijd in het buitenland, ,,en als het eenmaal af is, geeft het een kick om jouw ijssculptuur zo mooi te zien glanzen.”

Waar is Rico?

Een ander hoogtepunt van de dag is Rico, de pinguïnmascotte van Cool Event. Velen willen met hem op de foto, ,,mag ik een knuffel Rico?” vraagt een klein meisje. Een volwassen vrouw, of gewoon ik, pakt hem beet en maakt een Ricofie.

Ricofie

Wie zou er eigenlijk in zitten? vraag ik me af, even terugdenkend aan mijn Pino-adoratie van vroeger. Rico heeft een opvallend waggeltje en is klein van stuk en wanneer ik niet veel later ‘Waar is Rico?’ hoor uit de mond van een moeder slash medewerkster van Cool Event, vraag ik haar de vraag. ,,Is Rico jouw zoon?” Nellie knikt trots, jazeker. ,,Maar ik heb hem al een tijdje niet gezien en maak me een beetje zorgen, hij moet wel genoeg drinken, het is bloedheet in dat pak.”

En dan komt een jongen aangelopen, met dezelfde tred die ik herken van iets daarvoor. Zijn haren plakken van het zweet en hij heeft een glimlach van oor tot oor. Pascal (10) is ook zonder zijn pinguïnpak een jongen die je gewoon even wilt knuffelen. ,,Het is vet cool hoor, om Rico te zijn.” Hij heeft het al vaker gedaan. Na een paar uur in het pak wordt het een beetje zweterig, ,,en als er dan van die dronken mensen je om de hals vliegen, wordt het wel vervelend.”

Maar verder is het een mooie bijverdienste. Want behalve een Twix krijgt hij er ook wat voor, ,,ik doe het natuurlijk niet voor niets!” Dat iedereen een knuffel van hem wil, vindt hij prima, zeker als het leuke meisjes zijn en met een ondeugende grijns: ,,jammer dat dat pak er dan omheen zit.”


Meer asielaanvragen in Europese Unie

Meer asielaanvragen in Europese Unie

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

Nog geen stijgende trend


Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Van der Weijden haalde zijn tiende stempel een half uur eerder van gepland. Foto: Willem Rinkema

Foto van 'Metro'

51 MIN

Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.

Half uur eerder

De tiende stempel kreeg Van der Weijden een half uur eerder dan gepland. De zwemmer heeft nu 172 kilometer gezwommen en heeft 24 kilometer te gaan.


24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'

Florentine (l) en Jara voor de eerste keer op dit festival: jetzt geht los!!

Foto van 'Iris Hermans'

55 MIN

Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter."

No kids in the club


Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies 82 procent van het salaris van mannen verdienen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit.

Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

Harde cijfers


 Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Het bod dat de gemeente Amsterdam deed op het failliete ziekenhuis is afgewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan", aldus curator Marc van Zanten.

„Richting de crediteuren kunnen wij het bod van de gemeente onmogelijk accepteren. Het zou ingaan tegen onze wettelijke taak om te streven naar de hoogst mogelijke opbrengst. Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer 10 miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen."

De curatoren zeggen ernaar te streven om nu snel met Zadelhoff tot een afwikkeling van het akkoord te komen. Dit bedrijf wil de aandeelhouders een nieuwe lening verstrekken om de schuldeisers volledig af te betalen (45 miljoen euro in totaal) en het pand een nieuwe zorgbestemming te geven. Maar dan moet er wel een akkoord met de gemeente Amsterdam worden bereikt. De gemeente is hier geen voorstander van, omdat dan de aandeelhouders eigenaar zouden blijven van het pand.


Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven. Dan wonen ze nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Beter luisteren


Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverij

Proosten met water brengt ongeluk, volgens de oude Grieken, maar hier in RIJKS wordt gewoon geproost door food creator en watersommelier Louis Meisen (r), EARTH’s Henk Witteveen en waterliefhebber Cristèl Klandermans van Today’s Specials.

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Mineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken", vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk."

Jean-Paul Schaddé van Dooren (l) en Seger Abels ontdekken hier waar een harde bubbel allemaal toe kan leiden.

Shotglaasjes water


Live: Van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden onderweg van Franeker naar Dokkum tijdens zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Maarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij iets na 7.30 uur gepasseerd.

Leef

De zwemmer is kort gestopt bij zijn eigen standbeeld in Birdaard. Hij heeft er een speciale stempel gekregen van zijn vrouw Daisy en zijn kinderen. Daarnaast werd het nummer Leef van André Hazer jr. gespeeld, omdat Van der Weijden dat altijd met zijn dochters zingt. Tegelijkertijd is een speciale wensballon opgelaten.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

Ekrem Imamoglu spreekt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

In maart al naar stembus

In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.


Rondzwemmende zeehond via de Amstel op weg naar zee

Foto: Facebook Politie Aalsmeer Uithoorn

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij het Noord-Hollandse De Kwakel is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. Inmiddels is een team onderweg om de gezondheid van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren.

Foto's op Facebook

De politie Aalsmeer/Uithoorn plaatste zondagmiddag op Facebook foto's van een zeehond bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom is Zeehondencentrum Pieterburen in actie gekomen.


Maarten van der Weijden zet Friesland op zijn kop

Maarten van der Weijden zet Friesland op zijn kop

Maarten van der Weijden haalt stempel negen op in Franeker. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

In Friesland gaat het op dit moment maar over één ding: Maarten van der Weijden. Langs de hele Elfstedenroute wordt de topsporter als een ware volksheld onthaald. Morgenavond hoopt de zwemmer, na 196 kilometer, te finishen in Leeuwarden.

Wat beduusd kijkt een Duits stel op zich heen. Ze zijn een lang weekend in Friesland en hadden zaterdagochtend een bezoekje aan het Elfsteden-stadje Stavoren gepland. Dat de provincie toeristisch zou zijn, wisten ze. Maar dat ze in een stoet naar het havenstadje zouden rijden, niet. „Toen we aankwamen, wisten we niet wat we zagen”, lacht de man uit Hamburg. „Inmiddels weten we dat het om een bijzonder zwemspektakel gaat.”

Maar ‘bijzonder’ is nog licht uitgedrukt. Eigenlijk zijn er geen woorden aan zijn prestatie te geven. Vorig jaar deed Van der Weijden ook al een poging, maar toen was zijn tank na 163 kilometer helemaal leeg. Nu hoopt hij met een betere voorbereiding, wat meer slaap en genoeg eten de finish in Leeuwarden wél te halen.


Migrant in nood van boord bij Sea-Watch 3

Sea-Watch 3/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een van de vluchtelingen aan boord van de Sea-Watch 3 is overgebracht naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Volgens een woordvoerder van de hulporganisatie ging het om een medisch noodgeval.

Aan boord van het schip, dat nabij het eiland vaart of ligt, zijn nu nog 42 asielzoekers. De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, geeft geen toestemming aan de bemanning om aan te meren in een Italiaanse haven. Hij riep vrijdag Nederland op actie te ondernemen. Het schip vaart onder Nederlandse vlag maar is eigendom van een Duitse hulporganisatie.

Nederland en de EU


Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen.

Van der Weijden onderweg naar Dokkum

Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na zijn vertrek uit Franeker een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zet hij nu koers naar Dokkum. Daar krijgt hij zijn tiende stempel.

Van der Weijden heeft het tempo er nog steeds goed in! Precies om middernacht tikte hij de 100 kilometer aan. Vlak daarna is hij een paar uur gaan slapen.

De Olympiër zit nog steeds goed in zijn ritme en loopt twee uur voor op schema. Hij heeft inmiddels Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker achter zich gelaten.


Friese man in penis gebeten door spin

Spin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De kans bestaat dat jij nog nooit van de spin stalmuursluiper hebt gehoord. Een man uit Friesland zal de naam vermoedelijk nooit meer vergeten. Hij is namelijk in zijn penis gebeten door het dier.

De Fries werd in de nacht van 4 op 5 juni gebeten in zijn eikel door de vrouwtjesspin, dat meldt Nature Today. Het is voor zover bekend de eerste gedocumenteerde beet van deze spinsoort.

Vast in de onderbroek


Twee patiënten Den Dolder niet terug van verlof

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee patiënten die verbleven in de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder zijn niet teruggekeerd na hun verlofperiode. Het duo vormt volgens de kliniek geen gevaar, maar uiteraard zijn de onwonenden geïnformeerd.

Niet gewelddadig

Van een patiënt werd vrijdagavond duidelijk dat hij niet terugkeerde van zijn verlof. Het gaat om een veelpleger. Volgens de kliniek is hij veroordeeld voor een vermogensdelict en een mishandeling, maar heeft hij geen tbs opgelegd gekregen. De kans is dan ook klein dat hij gewelddadig is.


Doden bij couppoging deelstaat Ethiopië

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bij een couppoging in een staat in Ethiopië zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn de baas van het Ethiopische leger, het hoofd van de staat Amhara en diens adviseur. De staatstelevisie meldde dat een generaal van het leger achter de machtsgreep zit. Het is niet duidelijke waar de generaal op dit moment is.

Opperbevelhebber

Premier Abiy Ahmed meldde op de televisie dat de opperbevelhebber van het Ethiopische leger Seare Mekonnen was neergeschoten bij de couppoging. Dat was in zijn huis in de hoofdstad Addis Abeba. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Volgens staatsmedia was hij neergeschoten door een beveiliger. Een gepensioneerde generaal die bij hem op bezoek was werd ook doodgeschoten.


18 mensen achter dubbele wand in vrachtauto gevonden

Niet de vrachtwagen(chauffeur) uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Rotterdamse havengebied is zaterdagavond een vrachtwagenchauffeur aangehouden onder de verdenking van mensensmokkel. In zijn vrachtwagen werden maar liefst achttien mensen aangetroffen, zo meldt de Koninklijke Marechaussee.

De mensen zaten in een soort verborgen ruimte achter een dubbele wand opgesloten in het laadruim. Het ging om gezinnen, dus onder hen waren er zeven kinderen tussen de 1 en 15 jaar oud. Ook zat er een oudere vrouw van 75 jaar tussen.

Uit India


Duits dorp kaapt biervoorraad neonazifestival weg

Een stand op Schild und Schwert 2018/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Oost-Duitse Ostritz vindt dit weekend het festival Schild und Schwert plaats. Dat staat te boek als een neonazifestival, waar vooral extreemrechtse bands komen spelen. De bevolking van Ostritz doet er echter alles aan om in ieder geval geen dronken feestvierders in de straten te hebben.

Aanhangwagen

In de supermarkt van Ostritz (een dorpje waar circa 2.500 mensen wonen) is namelijk de complete biervoorraad opgekocht door de inwoners. Sommigen reden zelfs hun aanhangwagen voor om deze vol te gooien met bierkratten.