In het nieuws

Waar is Rico en carve blanche bij ice-expo

De ijssculpturenexpo is nog tot en met 13 januari te zien

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2018

Metro’s Iris ging naar min twintig, belandde in een sprookje en werd vanzelf weer warm. Maar dat kwam ook door Rico.

Pascal met Rico, maar niet de echte, want dat is hij

Waar is het feestje?

Een enkeling staat op zaterdagmiddag zichtbaar beteuterd op het Scheveningse strand. Een beetje zoals de buitenlandse toeristen op onze oude Koninginnedag, ‘waar is het feestje?’, want eigenlijk zou op deze zaterdag een groots en spectaculair vliegtuig-vuurwerkevent plaatsvinden, maar dat is afgelast vanwege de weersvoorspellingen. In de tent naast de Pier is het ook feest, zij het niet met vuurwerk, maar met ijswerk. In het kader van Cool Event Scheveningen, wordt hier vandaag de ijssculpturenexpositie geopend.

Lekker heet

In de tent is het aangenaam heet. ,,Wil je een GT?” vraagt een jongen. Een knap meisje brengt bitterballen rond die kunnen rekenen op ‘lekkere ballen heb je’ van een nu al aangeschoten man, de zanger in de hoek zingt met warme stem Kind van de Duivel, de verkoopdame wil een kleurplaat in de handen drukken van peuter die meer aandacht heeft voor papa’s baard en een bonte stoet van verklede mensen doet zijn intrede.

Steampunker

Het zijn ‘steampunkers’, vernoemd naar de tijd waarin de stoomkracht nog de primaire krachtbron was, met futuristische en sciencefiction elementen. Mannen en vrouwen in ouderwetse pakken en reusachtige jurken met hoeden en veren en met een soort mechanische uil en blikken hond met lichtgevende ogen als accessoire. Ze zijn uitgenodigd ter ere van de opening van de ice-expo, dat als thema Tales of Steam & Ice heeft en de bezoekers mee op reis neemt naar een mysterieuze fantasiewereld, gebaseerd op negentiende eeuwse verhalen als Alice in Wonderland en Fantastic Beasts.

Sprookjeswereld

,,Kleed je warm aan”, kreeg ik van te voren te horen, ,,het is wel min twintig binnen” en hoewel ik in de tent lichtelijk baal van mijn enorme coltruijurk met mijn dikste winterjas eroverheen, blijkt niet veel later dat het een meer dan praktisch advies is geweest. Na een openingswoord van Tweede Kamerlid en Hagenees Martin Wörsdörfer die de Scheveningse ondernemers bedankt voor het realiseren van dit event, gaan de zware deuren naar de expo open.

Bezoekster Jeannette heeft zich er goed op gekleed

,,Het is wel koud, hè”, is de meest gehoorde uitspraak binnen, waarna er klappertandend aan toe wordt gevoegd: ,,maar wel echt heel mooi, het is net een sprookje.” Een reusachtige zandloper, het apocalyptisch New York, de Notenkraker: lopend op knisperend houtzaagsel zodat je niet uitglijdt, kom je 25 beelden tegen, verdeeld over twaalf scènes. Ze staan er glanzend bij en worden met rood-blauw-geel-groen licht omhuld.

Voor de Mad Hatter en het Witte Konijn blijven veel bezoekers staan voor een Instagram-momentje, ,,niet erbij zetten dat ik zo’n hashtag ijskonijn ben hoor!”

Het bordje met ‘Look but please don’t touch’ zie ik pas nadat ik een ander en kleiner konijn even bij de oren heb gepakt. Zonder handschoenen en ik betreur het meteen. Dit is wél een echt ijskonijn.

The Owls Keeper of the Realms heeft het tien over tien op zijn klok, een tijdstip dat ook in bijna alle horlogereclames wordt gebruikt, omdat het een lachend gezichtje weergeeft dat een positief (koop)effect heeft en ook hier tovert het menig glimlach om de blauw aangelopen lippen.

Mindfuck

De soldaat van ijs met een groot verlicht uitsteeksel op heuphoogte, doet me even denken aan iets heel anders en ik krijg het er spontaan heet van... Als ik eromheen loop, blijkt het zijn imposante wapen te zijn. Ja, deze magische expo brengt van alles naar boven en biedt volop ruimte tot fantaseren. Maar niet te lang, daar is het toch echt te fris voor.

Stoomwolkjes

Onder een bevroren triomfachtige boog ontmoet ik Damian van der Velden, kunstenares, architect en ijscarver. ,,Zullen we even een warmer plekje opzoeken?” lacht het creatieve brein achter Tales of Steam & Ice. Heel toepasselijk ademt ze stoomwolkjes uit.

Damian van der Velden, kunstenaar, architect en ijscarver

Binnen wacht erwtensoep en chocomel (warm uiteraard) en de cameraploeg van Hart Van Nederland, maar zij moeten nog heel even wachten. Damian, die in de zomer zandsculpturen maakt, werd acht weken geleden benaderd voor de ijssculpturenuitdaging. Carve blanche, kreeg ze, ,,je hebt vast een eigen idee.” Dat had de kunstenares zeker. Ze is altijd al gefascineerd door steampunk. ,,Een bijzondere tijd vol verhalen en mensen die hun tijd al ver vooruit waren. Luchtschepen, onderwater reizen, je kunt het zo gek niet bedenken en toen dacht ik: wat nou als we die verhalen eens uitbeelden in ijsbeelden?” En zo geschiede, met een ijsbeitel en zaag als voornaamste instrumenten.

Gaan met die kettingzaag

Je begint altijd met een massief blok ijs van 2 bij 1, 4 bij 50 centimeter en dat 1700 kilo weegt. Best een dingetje, glimlacht de enthousiaste (ijs)kunstenares, even diep inademen ,,en gaan met die kettingzaag!”

Het was werken onder barre omstandigheden, waarbij de nacht voor de opening nog de laatste puntjes op de i werden gecarved. ,,Maar ik ben intussen wel wat gewend.” Na het werk goed lang douchen, doet wonderen en onder haar werkoutfit draagt ze witte sportkleding en thermosondergoed. Eroverheen een warme jas, ,,en natuurlijk goede handschoenen.” Je wordt vanzelf warm als je bezig bent, vervolgt Damian die komende week meedoet aan een carve-wedstrijd in het buitenland, ,,en als het eenmaal af is, geeft het een kick om jouw ijssculptuur zo mooi te zien glanzen.”

Waar is Rico?

Een ander hoogtepunt van de dag is Rico, de pinguïnmascotte van Cool Event. Velen willen met hem op de foto, ,,mag ik een knuffel Rico?” vraagt een klein meisje. Een volwassen vrouw, of gewoon ik, pakt hem beet en maakt een Ricofie.

Ricofie

Wie zou er eigenlijk in zitten? vraag ik me af, even terugdenkend aan mijn Pino-adoratie van vroeger. Rico heeft een opvallend waggeltje en is klein van stuk en wanneer ik niet veel later ‘Waar is Rico?’ hoor uit de mond van een moeder slash medewerkster van Cool Event, vraag ik haar de vraag. ,,Is Rico jouw zoon?” Nellie knikt trots, jazeker. ,,Maar ik heb hem al een tijdje niet gezien en maak me een beetje zorgen, hij moet wel genoeg drinken, het is bloedheet in dat pak.”

En dan komt een jongen aangelopen, met dezelfde tred die ik herken van iets daarvoor. Zijn haren plakken van het zweet en hij heeft een glimlach van oor tot oor. Pascal (10) is ook zonder zijn pinguïnpak een jongen die je gewoon even wilt knuffelen. ,,Het is vet cool hoor, om Rico te zijn.” Hij heeft het al vaker gedaan. Na een paar uur in het pak wordt het een beetje zweterig, ,,en als er dan van die dronken mensen je om de hals vliegen, wordt het wel vervelend.”

Maar verder is het een mooie bijverdienste. Want behalve een Twix krijgt hij er ook wat voor, ,,ik doe het natuurlijk niet voor niets!” Dat iedereen een knuffel van hem wil, vindt hij prima, zeker als het leuke meisjes zijn en met een ondeugende grijns: ,,jammer dat dat pak er dan omheen zit.”


'Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS'

Ayatollah Ali Khamenei/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 MIN

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen


Twee doden en gewonde door ongeval Drenthe

Ambulance/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

56 MIN

Twee mensen zijn om het leven gekomen door een frontale botsing maandagavond tussen twee auto's op de N379 in Valthermond (Drenthe).

De slachtoffers zijn de 18-jarige bestuurder uit 2e Exloërmond en een 17-jarige uit Musselkanaal die ook in de auto zat. Een 36-jarige man uit Ter Apel, de bestuurder van de andere auto, raakte ernstig gewond, meldde de politie dinsdag.

Weiland naast de weg


Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.


CU en PvdA: Meer geld voor aanpak mensenhandel

Een politiehond ruikt aan een vrachtwagen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het kabinet moet jaarlijks minimaal 10 miljoen euro extra stoppen in de bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie, vinden ChristenUnie en PvdA.

Ze komen hiervoor met een voorstel tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het twee dagen durende debat na Prinsjesdag over de begrotingsplannen van het kabinet.

Gespecialiseerde rechercheurs


OM: Man van Halsema is officieel verdachte

Femke Halsema en Robert Oey/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Openbaar Ministerie heeft Robert Oey, partner van burgemeester Halsema, officieel aangemerkt als verdachte vanwege het voorhanden hebben van een revolver en inmiddels uitgebreid verhoord. Een woordvoerster van het OM in Haarlem bevestigde dit maandagavond tegen De Telegraaf.

„Het verhoor met de heer Oey stond gepland voor deze week. Wij hoorden eind vorige week echter dat hij een interview had gegeven aan de NRC en hebben toen het verhoor naar voren gehaald (vóór publicatie van het interview). De heer Oey is daarom afgelopen vrijdag als verdachte gehoord", aldus de letterlijke verklaring van het OM.

Pas na publicatie


Hij schreef ‘ongehoorde liedjes’ in de trein

Maarten Bogaers en zijn gitaar. / Hans Vissers

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Maarten Bogaers vond in de trein van Overveen naar Amsterdam -en vice versa- alle rust om zijn ‘ongehoorde liedjes’ van de afgelopen 30 jaar op te schrijven. 

22 minuten. Zo kort duurt de treinreis van Overveen (thuis) naar Amsterdam (werk) en toch bleek het voor Maarten Bogaers precies lang genoeg. „Ik schreef elke ochtend een liedje op, en op de terugreis weer. In de trein vond ik de rust die ik nergens anders vond.”

Schrijven in gedachten


Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada de Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. Ze komen weg met een boete.

Volgens de rechtbank in Las Vegas gaat om een totaalbedrag van ongeveer 4500 dollar. Een woordvoerder zegt dat als de boete is betaald, beide vloggers donderdag terug naar Nederland vliegen. Tot die tijd zitten ze nog vast.

Schikking


Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken

'Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken'

Drie minderjarigen raakten zondag gewond bij een steekpartij in Breda. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De burgemeester van Breda, Paul Depla, wil binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uitwisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt. „Het lijkt een groeiend probleem. Alsof er steeds meer mensen met zo'n wapen op zak lopen."

Depla wil voorkomen dat in Nederland gedacht wordt dat het normaal is om een wapen op zak te hebben en dat mensen vinden dat ze zichzelf met een wapen moeten beschermen. „Kennis en ervaring uitwisselen binnen de G40 kan helpen. Wat kunnen we er samen tegen doen?", zegt hij. „Maar als het toch een specifiek probleem van Breda is, wil ik dat ook weten."

Steekpartij in park


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden
Likeability of3

Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden

Acht jaar geleden werd het jongetje doodziek, na het eten van een met E. coli besmette hamburger. Dit weekend is hij overleden. /Beeld screenshot Le Parisien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acht jaar geleden werd de 10-jarige Nolan Mottie uit Frankrijk doodziek, nadat hij een hamburger van de Lidl had gegeten. Achteraf bleek dat het vlees besmet was met de poepbacterie E. coli. Dit weekend is de jongen, na lange tijd ziek te zijn geweest, overleden.

Het jongetje was in 2011 23 maanden oud en helemaal gezond. Nadat hij de besmette hamburger had gegeten werd hij ernstig ziek, zo kreeg hij suikerziekte en werd zijn zenuwstelsel zwaar aangetast door de bacterie. Hij raakte voor 80 procent verlamd en moest allerlei operaties ondergaan. Dat meldt de Franse krant Le Parisien.

Nolan was niet de enige die het besmette vlees had gegeten. Veertien andere kinderen werden ook ziek, zij liepen nierschade op. Alle kinderen kwamen uit de Noord-Franse regio Hauts-de-France en werden in 2011 met spoed naar het ziekenhuis gebracht.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon
Likeability of5

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. Het Belgische ufo-meldpunt laat echter weten dat het om een weerballon van een Ierse student gaat, niet om een ruimteschip van aliens.

Er werd al gedacht dat het om een ontplofte weerballon ging, maar de meteorologische instituten van België en Nederland zeiden daar niets van te weten. Nu is duidelijk geworden dat een student van de universiteit van Cork donderdag een onderzoeksballon met instrumenten had opgelaten. Met het gps-systeem van het toestel kon zaterdag boven Gent geen contact meer worden gelegd, waarschijnlijk op het moment dat de ballon explodeerde.

Weerballon


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van tientallen annuleringen en flinke vertragingen.

Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

Nieuwe cao


Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Maandagavond overhandigde coalitie-Y een manifest aan premier Rutte. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)partijen ondersteunen inmiddels Coalitie-Y. Maandagavond overhandigden zij een manifest aan premier Rutte.

Het begon allemaal in februari, toen zes jongerenpartijen en coalitiepartij ChristenUnie onder de noemer Coalitie-Y de handen ineensloegen. De reden is dat ze zich grote zorgen maken over de toenemende druk onder jongeren. Inmiddels zijn we een half jaar verder en ligt er een manifest op tafel waar acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)organisaties achter staan. Met als belangrijkste speerpunt: de aanpak van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.

GroenLinks en PvdA voegden zich begin deze maand al bij Coalitie-Y. Aan de vooravond van Prinsjesdag werd bekend dat ook SP, Denk, PvdD, SGP en 50plus politieke steun geven. „Het mooie aan Coalitie-Y is dat het breed wordt gedragen”, zegt GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld, binnen de partij woordvoerder voor onderwijs. „Dat maakt dit manifest kansrijk.”


Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist
Likeability of5

Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist

Het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger is ingetrokken, en hij mag tien jaar lang het land niet meer in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bestuursrechter in Den Haag heeft maandag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger in stand gelaten. Ook mag hij tien jaar lang Nederland niet meer in.

De in 1994 in Amsterdam geboren man had behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Discriminatieverbod


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand
Likeability of3

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam door een brand in een houten woning in Strijbeek. Medewerkers van de school kwamen zondag al samen om voorbereidingen te treffen.

Respect

„Het verdient enorm veel respect dat het team meteen aan het werk is gegaan, ondanks het eigen verdriet", zei bestuurder Johan van Knijff. Zondag werd er een gedenkhoek ingericht en werden de eerste brieven verstuurd naar de ouders van de leerlingen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar
Likeability of5

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen. 

Het bestuur is echter niet van plan een stap terug te doen. „We gaan bezwaar maken", zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. Als het bestuur echt weigert terug te treden, krijgt de Amsterdamse school geen geld meer. Ook dreigt Amsterdam het schoolgebouw terug te vorderen. De leerlingen worden dan ondergebracht op een andere school.

Bestuur brengt schade toe


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

Minimaal 14 euro per uur

Binnen drie jaar moet iedereen minimaal 14 euro per uur verdienen, stelt FNV. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.


Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival
Likeability of3

Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

De man werd tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 45-jarige man uit Oss is afgelopen weekend in het ziekenhuis terechtgekomen nadat hij door een groep onder meer tegen zijn hoofd was geschopt.

Dat gebeurde tijdens een vechtpartij tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch, een culinair evenement in de binnenstad van Den Bosch. De politie is op zoek naar een groep van vijf man, die het slachtoffer zou hebben toegetakeld.

Daders niet opgepakt


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

William en Harry gingen ook 'gewoon' naar McDonald's

Prinses Diana in 1997. Ze overleed in datzelfde jaar bij een auto-ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Krijgen prinsen alleen maar chique maaltjes en gezonde menu’s voorgeschoteld, of mogen ze ook weleens naar een fastfoodrestaurant? Prinses Diana vond van wel. 

Om maar zo gewoon mogelijk te blijven, nam de prinses haar zoons geregeld mee naar de McDonald’s.

Lunch gecanceld


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar