In het nieuws

Waar is Rico en carve blanche bij ice-expo

De ijssculpturenexpo is nog tot en met 13 januari te zien

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2018

Metro’s Iris ging naar min twintig, belandde in een sprookje en werd vanzelf weer warm. Maar dat kwam ook door Rico.

Pascal met Rico, maar niet de echte, want dat is hij

Waar is het feestje?

Een enkeling staat op zaterdagmiddag zichtbaar beteuterd op het Scheveningse strand. Een beetje zoals de buitenlandse toeristen op onze oude Koninginnedag, ‘waar is het feestje?’, want eigenlijk zou op deze zaterdag een groots en spectaculair vliegtuig-vuurwerkevent plaatsvinden, maar dat is afgelast vanwege de weersvoorspellingen. In de tent naast de Pier is het ook feest, zij het niet met vuurwerk, maar met ijswerk. In het kader van Cool Event Scheveningen, wordt hier vandaag de ijssculpturenexpositie geopend.

Lekker heet

In de tent is het aangenaam heet. ,,Wil je een GT?” vraagt een jongen. Een knap meisje brengt bitterballen rond die kunnen rekenen op ‘lekkere ballen heb je’ van een nu al aangeschoten man, de zanger in de hoek zingt met warme stem Kind van de Duivel, de verkoopdame wil een kleurplaat in de handen drukken van peuter die meer aandacht heeft voor papa’s baard en een bonte stoet van verklede mensen doet zijn intrede.

Steampunker

Het zijn ‘steampunkers’, vernoemd naar de tijd waarin de stoomkracht nog de primaire krachtbron was, met futuristische en sciencefiction elementen. Mannen en vrouwen in ouderwetse pakken en reusachtige jurken met hoeden en veren en met een soort mechanische uil en blikken hond met lichtgevende ogen als accessoire. Ze zijn uitgenodigd ter ere van de opening van de ice-expo, dat als thema Tales of Steam & Ice heeft en de bezoekers mee op reis neemt naar een mysterieuze fantasiewereld, gebaseerd op negentiende eeuwse verhalen als Alice in Wonderland en Fantastic Beasts.

Sprookjeswereld

,,Kleed je warm aan”, kreeg ik van te voren te horen, ,,het is wel min twintig binnen” en hoewel ik in de tent lichtelijk baal van mijn enorme coltruijurk met mijn dikste winterjas eroverheen, blijkt niet veel later dat het een meer dan praktisch advies is geweest. Na een openingswoord van Tweede Kamerlid en Hagenees Martin Wörsdörfer die de Scheveningse ondernemers bedankt voor het realiseren van dit event, gaan de zware deuren naar de expo open.

Bezoekster Jeannette heeft zich er goed op gekleed

,,Het is wel koud, hè”, is de meest gehoorde uitspraak binnen, waarna er klappertandend aan toe wordt gevoegd: ,,maar wel echt heel mooi, het is net een sprookje.” Een reusachtige zandloper, het apocalyptisch New York, de Notenkraker: lopend op knisperend houtzaagsel zodat je niet uitglijdt, kom je 25 beelden tegen, verdeeld over twaalf scènes. Ze staan er glanzend bij en worden met rood-blauw-geel-groen licht omhuld.

Voor de Mad Hatter en het Witte Konijn blijven veel bezoekers staan voor een Instagram-momentje, ,,niet erbij zetten dat ik zo’n hashtag ijskonijn ben hoor!”

Het bordje met ‘Look but please don’t touch’ zie ik pas nadat ik een ander en kleiner konijn even bij de oren heb gepakt. Zonder handschoenen en ik betreur het meteen. Dit is wél een echt ijskonijn.

The Owls Keeper of the Realms heeft het tien over tien op zijn klok, een tijdstip dat ook in bijna alle horlogereclames wordt gebruikt, omdat het een lachend gezichtje weergeeft dat een positief (koop)effect heeft en ook hier tovert het menig glimlach om de blauw aangelopen lippen.

Mindfuck

De soldaat van ijs met een groot verlicht uitsteeksel op heuphoogte, doet me even denken aan iets heel anders en ik krijg het er spontaan heet van... Als ik eromheen loop, blijkt het zijn imposante wapen te zijn. Ja, deze magische expo brengt van alles naar boven en biedt volop ruimte tot fantaseren. Maar niet te lang, daar is het toch echt te fris voor.

Stoomwolkjes

Onder een bevroren triomfachtige boog ontmoet ik Damian van der Velden, kunstenares, architect en ijscarver. ,,Zullen we even een warmer plekje opzoeken?” lacht het creatieve brein achter Tales of Steam & Ice. Heel toepasselijk ademt ze stoomwolkjes uit.

Damian van der Velden, kunstenaar, architect en ijscarver

Binnen wacht erwtensoep en chocomel (warm uiteraard) en de cameraploeg van Hart Van Nederland, maar zij moeten nog heel even wachten. Damian, die in de zomer zandsculpturen maakt, werd acht weken geleden benaderd voor de ijssculpturenuitdaging. Carve blanche, kreeg ze, ,,je hebt vast een eigen idee.” Dat had de kunstenares zeker. Ze is altijd al gefascineerd door steampunk. ,,Een bijzondere tijd vol verhalen en mensen die hun tijd al ver vooruit waren. Luchtschepen, onderwater reizen, je kunt het zo gek niet bedenken en toen dacht ik: wat nou als we die verhalen eens uitbeelden in ijsbeelden?” En zo geschiede, met een ijsbeitel en zaag als voornaamste instrumenten.

Gaan met die kettingzaag

Je begint altijd met een massief blok ijs van 2 bij 1, 4 bij 50 centimeter en dat 1700 kilo weegt. Best een dingetje, glimlacht de enthousiaste (ijs)kunstenares, even diep inademen ,,en gaan met die kettingzaag!”

Het was werken onder barre omstandigheden, waarbij de nacht voor de opening nog de laatste puntjes op de i werden gecarved. ,,Maar ik ben intussen wel wat gewend.” Na het werk goed lang douchen, doet wonderen en onder haar werkoutfit draagt ze witte sportkleding en thermosondergoed. Eroverheen een warme jas, ,,en natuurlijk goede handschoenen.” Je wordt vanzelf warm als je bezig bent, vervolgt Damian die komende week meedoet aan een carve-wedstrijd in het buitenland, ,,en als het eenmaal af is, geeft het een kick om jouw ijssculptuur zo mooi te zien glanzen.”

Waar is Rico?

Een ander hoogtepunt van de dag is Rico, de pinguïnmascotte van Cool Event. Velen willen met hem op de foto, ,,mag ik een knuffel Rico?” vraagt een klein meisje. Een volwassen vrouw, of gewoon ik, pakt hem beet en maakt een Ricofie.

Ricofie

Wie zou er eigenlijk in zitten? vraag ik me af, even terugdenkend aan mijn Pino-adoratie van vroeger. Rico heeft een opvallend waggeltje en is klein van stuk en wanneer ik niet veel later ‘Waar is Rico?’ hoor uit de mond van een moeder slash medewerkster van Cool Event, vraag ik haar de vraag. ,,Is Rico jouw zoon?” Nellie knikt trots, jazeker. ,,Maar ik heb hem al een tijdje niet gezien en maak me een beetje zorgen, hij moet wel genoeg drinken, het is bloedheet in dat pak.”

En dan komt een jongen aangelopen, met dezelfde tred die ik herken van iets daarvoor. Zijn haren plakken van het zweet en hij heeft een glimlach van oor tot oor. Pascal (10) is ook zonder zijn pinguïnpak een jongen die je gewoon even wilt knuffelen. ,,Het is vet cool hoor, om Rico te zijn.” Hij heeft het al vaker gedaan. Na een paar uur in het pak wordt het een beetje zweterig, ,,en als er dan van die dronken mensen je om de hals vliegen, wordt het wel vervelend.”

Maar verder is het een mooie bijverdienste. Want behalve een Twix krijgt hij er ook wat voor, ,,ik doe het natuurlijk niet voor niets!” Dat iedereen een knuffel van hem wil, vindt hij prima, zeker als het leuke meisjes zijn en met een ondeugende grijns: ,,jammer dat dat pak er dan omheen zit.”


Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

Foto van 'Metro'

1 UUR

De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

Foto van 'Julia Onclin'

1 UUR

Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

Regelmatig


Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De verloren gewaande bundel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft een spectaculaire vondst gedaan. Hij wist een eeuwenoude, gestolen dichtbundel terug te vinden.

Het gaat om een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur met verzen van de beroemde Perzische dichter Hafiz. Brand bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De binnenkant van de bundel / ANP


Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips
Likeability of3

Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast de standaard goede voornemens voor 2020, zoals afvallen en gezonder leven, willen veel Nederlanders in het nieuwe jaar geld besparen. Een van de gemakkelijkste manieren om flink wat minder geld uit te geven is door je verzekeringen eens na te lopen.

Neem bijvoorbeeld je autoverzekering: net als je zorgverzekering en je reisverzekering is het aan te raden om deze verzekering in het nieuwe jaar na te kijken. Waarom? Heel simpel: ook hiermee kun je namelijk geld besparen. Steeds meer mensen zien de voordelen in van het veranderen van hun autoverzekering, omdat het ze simpelweg meer geld oplevert. Hoewel de meeste mensen in Nederland op 12 januari stoppen met hun goede voornemens is dit voornemen veel te aantrekkelijk voor je portemonnee om het niet te doen. Hoe ook jij in 2020 een goedkopere autoverzekering kunt scoren lees je hieronder.

Bekijk de dekkingen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Rotterdam en Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Die zijn kwetsbaar door een fout in het systeem.

Gemeenten gebruiken Citrix onder meer om thuis te werken. Den Haag had de Citrix-servers in de nacht van donderdag op vrijdag uitgeschakeld, maar vrijdagochtend zijn ze weer aangezet. Den Haag houdt de computersystemen in de gaten en overweegt ze in het weekeinde weer uit te zetten.

Advies


Likeability of2

Organisatie: 'Varkens worden soms levend gekookt'

Frederieke Schouten van de organisatie Varkens in Nood in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het toezicht in Nederlandse slachthuizen faalt nog steeds. Er worden herhaaldelijk varkens bij vol bewustzijn geslacht, blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), opgevraagd door organisatie Varkens in Nood.

De organisatie wil daarom dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Daarbij moeten de beelden extern bekeken kunnen worden om zo de misstanden tegen te gaan.

Verdronken in heet water


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Man opgepakt voor verkoop 12 miljard inloggegevens

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden.

De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

Onderzoek loopt


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Likeability of5

Kinderen in actie voor dieren in Australië

De brandweer aan het werk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kinderen gaan met een speciale tv-actie geld ophalen voor bedreigde dieren in Australië. Samen met NPO Zapp en het Wereld Natuurfonds (WNF) wordt volgende week zaterdag de uitzending SOS Koala uitgezonden.

Presentatoren Klaas van Kruistum, Saskia Weerstand en Anne-Mar Zwart roepen kinderen en scholen op om komende week geld in te zamelen om de koala’s en andere dieren in het door bosbranden geteisterde land.

Leefgebied herstellen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Spong spreekt Van Laarhoven in gevangenis

Advocaat Gerard Spong (links) en zijn kamergenoot Sidney Smeets (rechts) op weg naar Van Laarhoven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in vijfenhalf jaar heeft Johan van Laarhoven weer in een bed geslapen. Dat zei advocaat Gerard Spong vrijdagochtend na een gesprek met zijn cliënt in de gevangenis in Vught.

Daar werd de voormalige Tilburgse coffeeshophouder donderdagavond heen gebracht nadat Thailand hem aan Nederland had overgedragen.

'Zorgelijk'


Longvirus eist tweede slachtoffer in China
Likeability of2

Longvirus eist tweede slachtoffer in China

Een man verlaat het ziekenhuis in Whuhan | Noel Celis / AFP.jpg

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

In China is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend.

De 69-jarige man overleed woensdag in een ziekenhuis in Wuhan, waar ook het eerste slachtoffer overleed. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

Uitbraak


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of2

Rokers krijgen soms illegaal antidepressiva voorgeschreven

Een uitgedrukte sigaret / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Stoppen met roken kan behoorlijk lastig zijn. Met behulp van coaching wordt het makkelijker. Sommige coaches schrijven echter illegaal medicatie voor.

Coachingbureaus die mensen helpen te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze niet hebben ontmoet, onthult Reporter Radio.

Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. „Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

Servers worden uit voorzorg uitgeschakeld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tietjerksteradeel hebben uit voorzorg de Citrix-server voor computersystemen van enkele eigen externe locaties uitgeschakeld.

Dat gebeurde nadat deze week bekend was geworden dat er hackpogingen waren gedaan bij het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen.

Advies opgevolgd


Politie hoopt oude zaken op te lossen met gevangenen

De colcasekalender uit 2017 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen.

Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn geen vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.


A4 weer open na ernstig ongeluk

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De A4 is na een ernstig ongeluk inmiddels weer open. Rond tien over acht werd de snelweg weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat.

Door een ernstig ongeluk met meerdere voertuigen tussen knooppunt Prins Clausplein en Leidschendam is de A4 in de richting van Amsterdam vrijdagochtend enkele uren dicht geweest.

De verwachting was eerder dat de weg tot na de spits dicht zou blijven. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat verwacht dat de files snel verdwijnen nu de weg weer open is. De vertraging bedroeg maximaal een uur, toen de weg nog afgesloten was.


Lees de krant van morgen nu al online!
Likeability of5

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

16 JAN 2020

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe er een mysterie hangt rondom honden. Want waar komen ze vandaan? „Een klein deel zal uit gewone nestjes komen. De rest is niet traceerbaar, maar komt vermoedelijk uit puppyfabrieken in binnen- en buitenland”, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

Verder lees je hoe beveiligers vrezen dat ze in 2020 onder druk komen te staan. Het aantal evenementen in ons land is dit jaar namelijk zo enorm, dat de Nederlandse Veiligheidsbranche oproept tot snel overleg.


like
user_f534e17ea017e6b9f8ed4258e054cc7ad742492d_avatar

NPO wil samenwerking met onder meer Netflix en Videoland

NPO wil samenwerking met onder meer Netflix en Videoland

„We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn". /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 JAN 2020

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat open voor samenwerking met commerciële mediapartijen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon voor het maken van nieuw Nederlands kwaliteitsdrama. Dat zei NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

„We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn. Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform."

Samenwerking


Wat verwachten we van het nieuwe jaar?

Wat verwachten we van het nieuwe jaar?

Er werd gevraagd naar uiteenlopende onderwerpen zoals economie, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke kwesties. /Unsplash

Foto van 'Metro'

16 JAN 2020

Wat verwachten Nederlanders en de rest van de wereld van dit nieuwe decennium? In het kader van het Global Advisor 2020 Predictions onderzoek zijn ruim 22.500 mensen uit 32 verschillende landen gevraagd naar hun verwachtingen voor 2020.

Er werd gevraagd naar uiteenlopende onderwerpen zoals economie, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke kwesties.

Optimisme