Metro
Metro Nieuws 21 dec 2018 / 18:00 uur

Vuurwerk wordt steeds onveiliger

Steeds meer geïmporteerd en getest consumentenvuurwerk blijkt onveilig te zijn. Waar vorig jaar nog ‘maar’ 22 procent onveilig bleek, ligt dat getal nu op 28 procent. Dit komt naar voren uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Risico

Driehonderd partijen werden getest door de ILT. Wat bleek? Het grootste risico vormen de batterijen, ook wel bekend als zogenaamde cakeboxen. Ze kunnen niet alleen omvallen, maar er kunnen ook brandende delen af vallen. Dubbel zo gevaarlijk dus.

En nu?

Is er nu direct wat met jouw ingekochte vuurwerk aan de hand? Nee, dat niet. Dat 28 procent van de onderzochte partijen niet veilig wordt geacht, betekent volgens ILT niet dat er met eenzelfde percentage van het vuurwerk in de winkels iets mis is. Wel is het ,,een signaal dat de markt nog niet in staat is om voor vuurwerk van voldoende kwaliteit te zorgen", aldus de inspectie, die de vuurwerkbranche oproept nog kritischer te zijn met import-vuurwerk. Let met de jaarwisseling dus vooral goed op, maar vergeet óók niet te genieten van het jaarlijkse lichtjesspektakel.

Reageer op artikel:
Vuurwerk wordt steeds onveiliger
Sluiten