Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 10 dec 2018 / 13:30 uur

VN-migratiepact goedgekeurd ondanks verdeeldheid

Het VN-migratiepact is goedgekeurd. Waar de afgelopen weken nog verhitte discussies tussen de landen plaatsvonden is er nu een besluit genomen. Tijdens een internationale conferentie in Marrakesh maakte Nasser Bourita, voorzitter van de conferentie, het besluit bekend.

Het migratiepact heeft als doel de wereldwijde migratie in betere banen te leiden. In het akkoord staan richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie. Het pact is overigens niet bindend.

Verdeeldheid

Op de conferentie zelf waren vertegenwoordigers van meer dan 150 landen aanwezig. Ook Nederland ging akkoord, met de voorwaarde dat de overeenkomst geen juridische gevolgen mag hebben. Het migratiepact zorgde in veel andere landen voor verdeeldheid. Zo doen bijvoorbeeld: Australië, Oostenrijk, Hongarije, Israël en de Verenigde Staten niet mee. Deze landen zijn volgens het Algemeen Dagblad bang ‘dat asieladvocaten het akkoord gaan gebruiken om er extra rechten mee af te dwingen of dat rechters de teksten toch gebruiken om hun uitspraken op te baseren.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VN-migratiepact goedgekeurd ondanks verdeeldheid
Sluiten