Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Theresa May houdt er na haar ambtsperiode mee op

De Britse premier Theresa May liet woensdagavond in een toespraak aan het parlement weten dat zij na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer wil zijn. Ze leidt naar eigen zeggen „de partij niet meer de volgende verkiezingen in.” Er mogen volgens haar echter geen vervroegde verkiezingen komen. De volgende parlementsverkiezingen staan in mei 2022 op de agenda.

May ligt in eigen partij onder vuur over haar overeenkomsten met de Europese Unie over beëindiging van het Britse lidmaatschap van de Unie in maart. Een groep Conservatieve parlementariërs wil May wegstemmen en een andere partijleider en premier. Maar de angst dat dit tot nog meer politieke chaos leidt, is volgens Britse media groot onder de 317 parlementsleden, die woensdagavond over het lot van hun premier stemmen.

Ongewenste gevolgen

Eerder werd bekend dat de donors van de Conservatie Partij aangedrongen op steun voor de premier. Dit berichtte SkyNews woensdag. Zij stelden in een brief dat „een wijziging van de leiding (van partij en land) de onderhandelingen over het vertrek uit de EU zal beschadigen en ongewenste gevolgen heeft voor het land en voor de brexit en bovendien het risico met zich meedraagt van een regering-Corbyn." De links-radicale Jeremy Corbyn van de partij Labour is de voornaamste oppositieleider.

Ook bleek uit eerder onderzoek onder ruim 170 parlementsleden dat ze achter May staan. Dat zou neerkomen op voldoende steun voor de premier. Angst voor nog meer ‘brexitchaos’ en een linkse regering onder leiding van Corbeyn zou ook hier de drijfveer zijn geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.