Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Ryanair vraagt ontslag aan van Eindhovens personeel

Luchtvaartmaatschappij Ryan Air heeft dinsdag bij het UWV het collectief ontslag aangevraagd van al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter voert als reden slechte bedrijfseconomische prestaties aan.

Eerder sloot Ryanair al de basis in Eindhoven en gaf toen al aan dat het personeel dat zich verzette wilde „uitfaseren”. Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben aangekondigd verweer aan te tekenen namens hun leden. De ontslagaanvraag betreft zestien piloten die eerder hun gedwongen overplaatsing aanvochten en 33 cabinemedewerkers.

Strafmaatregel

VNV-woordvoerder Joost van Doesburg is verbaasd dat het UWV de aanvraag überhaupt in behandeling heeft genomen. Bij het opvoeren van bedrijfseconomische redenen moet een aanvraag namelijk met cijfers onderbouwd worden, wat Ryanair volgens hem niet heeft gedaan.

Ook stelde de rechter in oktober vast in een door de zestien piloten aangespannen kort geding dat de Ierse luchtvaartmaatschappij voor de sluiting van de basis in Eindhoven geen bedrijfseconomische onderbouwing gaf. Die sluiting leek volgens de rechter meer op een strafmaatregel voor twee stakingen van het personeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.