Metro
Metro Nieuws 21 dec 2018 / 08:44 uur

Rijden met navigatie verplicht onderdeel rijexamen

Vanaf maart 2019 wordt rijden met een navigatiesysteem een verplicht onderdeel van de praktijktest. In plaats van dat de leerling de aanwijzingen van een examinator opvolgt, zal hij of zij moeten luisteren naar de navigatie.

Dit schrijft de Telegraaf vrijdag. „We sluiten hierbij aan op de dagelijkse praktijk. De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg in je voertuig” aldus Nathalie Dingeldein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in de krant.

Verkeersslachtoffers

Sinds 2011 hebben examenauto’s een navigatiesysteem. Het gebruik ervan was echter nog niet verplicht. Het leren navigeren is niet de enige manier waarop het rijexamen zal worden aangepast. Zo moet de examinator voortaan preciezer zijn bij het geven van een opdracht. De krant geeft als voorbeeld dat een kandidaat niet meer te horen krijgt dat hij moet parkeren, maar dat hij moet fileparkeren of moet parkeren in een haaks of schuin vlak.

De aanpassingen aan het rijexamen zijn het gevolg van de stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Volgend jaar wordt het rijexamen verder vernieuwd als onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021. De hoop is hiermee het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rijden met navigatie verplicht onderdeel rijexamen
Sluiten