Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Politie wil cybercrime bestrijden met vrijwilligers

Om cybercrime tegen te gaan, gaat de politie vanaf nu vrijwilligers inzetten. Ze zullen vooral actief zijn binnen het onderzoek op het zogenaamde dark web: het deel van het internet dat voor de meeste gebruikers achter gesloten deuren blijft. Dat meldt RTL Nieuws.

Expertise noodzakelijk

Mocht je nou denken dat hier talloze vrijwilligers op ingezet gaan worden heb je ‘t mis: in eerste instantie gaat het om veertien mensen die de politie eerder al op een andere manier hielpen. Sommige van hen hebben een expertise die goed van pas komt bij het onderzoek naar cybercrime – denk aan een aantal ICT-consultants, maar ook een gepensioneerde natuurkundige en een kankeronderzoeker. De vrijwilligers hebben een speciale opleiding gekregen om de politie een handje te helpen. Ze waren al opsporingsbevoegd en sommige werken al jaren als vrijwilliger bij de politie.

Kwaliteiten benutten

Theo van der Plas, bij de politie verantwoordelijk voor digitalisering en cybercrime, stelt tegenover RTL Nieuws dat ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise. ,,Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar hun vaardigheden werden nog niet door ons benut."

Het dark web

De politie wil al jarenlang het dark web in kaart brengen. Van dit gedeelte van het wereldwijde web dat niét rechtstreeks toegankelijk is, zijn wapenhandel, kinderporno en drugsverkoop (helaas) nog altijd onderdeel. Hoe omvangrijk het dark web nou precies is, is nog altijd onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.