Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 dec 2018 / 11:40 uur

Poelier gaat afgeschoten herten Flevopolder verkopen

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.

,,Toen we hoorden dat de edelherten af zou worden geschoten, wilden we daar meteen iets mee doen. Het zou zonde zijn als dat mooie vlees wordt weggegooid,” zegt poelier Thomas van Meel aan Het Parool.

Al enkele tientallen herten gedood

Staatsbosbeheer moet in opdracht van de provincie Flevoland ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Daar is de dienst deze week mee begonnen. Er zijn tot nu toe enkele tientallen herten gedood.

Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild. Zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Maar het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien. Er wordt nog gezocht naar een goed doel om vlees aan te schenken.

Demonstranten onderweg naar een protestmars tegen het besluit om zeker duizend edelherten in het natuurgebied de Oostvaardersplassen af te schieten. Foto: ANP

Gekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

In de Oostvaardersplassen is een koelinstallatie geplaatst. Een gedood hert wordt ontwijd (van de ingewanden ontdaan) en in de koeling geplaatst. De poelier haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken besterven, zoals altijd gebeurt met geschoten wild. Daarna keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) elk dier. Goedgekeurd vlees wordt daarna verwerkt voor de verkoop.

Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de hertenverkoop.

Hertenvlees extra lekker?

Wat is er nou zo lekker aan de smaak van hert? ,,Hert is heel delicaat vlees. Het heeft een echte wild smaak, maar die is niet te sterk,” zegt Van Meel aan de Amsterdamse krant. ,,Ik vind het ook een mooi idee dat het dier vrij heeft geleefd en niet opgepropt in een stal heeft gestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Poelier gaat afgeschoten herten Flevopolder verkopen
Sluiten