Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 dec 2018 / 06:12 uur

Nog steeds grote dreiging Indonesische vulkaan

De Indonesische vulkaan Anak Krakatau zorgt voor grote dreiging. De vulkaan, die vorige week uitbarstte, spuwt aswolken uit en het vliegverkeer wordt omgeleid.

„Er is een code rood-situatie", laat een woordvoerder van de Indonesische luchtverkeersleiding AirNav weten. „Alle vluchten worden omgeleid vanwege vulkaanas van Anak Krakatau", bevestigt hij.

Grote dreiging Indonesische vulkaan
Anak Krakatau spuwt vulkaanas uit / ANP

Uitbarsting

Ook is de dreigingsstatus van de vulkaan naar het tweede hoogste niveau gebracht, schrijft Channel News Asia. Die status indiceert kans op nieuwe uitbarsting. Een woordvoerder van het Nationaal Rampencentrum voegt toe: „De vulkanische activiteit van de vulkaan in de Straat van Soenda blijft maar toenemen.”

De gevarenzone rond de berg bedraagt nu vijf kilometer, in dat gebied mogen zich geen mensen bevinden. Dat is namelijk gevaarlijk, vervolgt de woordvoerder. „Er kunnen erupties van steen plaatsvinden, verder is het vulkanisch as ook gevaarlijk."

Extreem weer

Eerder werd al gewaarschuwd voor „extreem weer en hoge golven" rond de vulkaan. Daardoor ontstond de angst voor een nieuwe tsunami. Indonesische autoriteiten dringen er dan ook op aan weg van de kust te blijven. Het ruwe weer kan de kraterwand kwetsbaar maken, waardoor deze kan instorten. Dat is exact wat zaterdag ook gebeurde.

Zaterdag stortte een deel van de vulkaan in, waardoor er na een aardverschuiving een tsunami ontstond. Daarbij kwamen 430 mensen om het leven. Er zijn honderden gewonden en er worden nog steeds mensen vermist. De vulkaan wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Reageer op artikel:
Nog steeds grote dreiging Indonesische vulkaan
Sluiten