In het nieuws

Nederlander kent eigen land amper

Nederlander kent eigen land amper

Nederlander kent eigen land amper. Foto: Colourbox

Foto van 'Julia Onclin'

7 DEC 2018

Broodjes kroket, jointjes en tulpen. Als het om Nederland gaat weten wij Nederlanders we waar we in het buitenland om bekend staan. Maar hoe goed kennen we ons eigen land nou eigenlijk?

Van de samenstelling van onze bevolking tot duurzame energie. Uit internationaal onderzoek van Ipsos blijkt dat onze eigen kennis vies tegenvalt. ,,Nederland scoort niet heel goed maar ook niet heel slecht. We zitten een beetje in de middenmoot”, aldus Sjoerd van Heck, onderzoeker bij het Ipsos.

Aan het onderzoek deden ruim 28.000 mensen uit 37 landen mee. Ze kregen vragen over onder andere seksuele intimidatie, werkloosheid, migratie en duurzame energie voorgelegd. De deelnemers moesten daarbij schattingen maken over groepen bestaand uit 100 mensen. Hierbij moesten zij inschatten, in welke mate de stellingen over de verschillende onderwerpen binnen een groep tot uiting komen. Dat leidde tot een aantal opvallende uitkomsten bijvoorbeeld op het gebied van seksuele intimidatie.

Seksuele intimidatie

Want wat blijkt nu? We denken dat seksuele intimidatie in Nederland veel minder vaak voorkomt dan eigenlijk het geval is. We denken namelijk dat maar 38 van de 100 vrouwen vanaf haar 15e te maken heeft gekregen met seksuele intimidatie. In werkelijkheid gaat het om 73 van de 100 vrouwen. Nogal een wereld van verschil dus. Nederland is echter niet het enige land dat de situatie te rooskleurig inschat. Alle deelnemende landen hebben een vertekend beeld, maar Denemarken spant de kroon.

Het aantal Deense vrouwen dat te maken heeft gekregen met seksuele intimidatie is bijna drie keer zo hoog als de bevolking denkt. Daarmee staan de Denen nog maar net boven de Nederlanders. Twee landen die een stuk meer ‘zelfkennis’ hebben op dit gebied zijn Roemenië en Spanje. Zij zitten nog steeds iets onder de werkelijkheid, maar lang niet zover als de andere landen. Een onderwerp waar we ook geen kaas van hebben gegeten is duurzame energie.

Duurzame energie

Met onze windmolenparken in de Waddenzee, zonnepanelen op de daken van onze huizen en auto’s die rijden op biobrandstof denken we dat we aardig duurzaam bezig zijn. Toch maken we lang niet zoveel gebruik van duurzame energie als we zelf denken. Nederlanders denken dat een kwart van de totale energie die we consumeren duurzaam is. In werkelijkheid is nog geen 5 procent van ons energieverbruik duurzaam. Hiermee zijn we echter niet de grootste overschatters. Dat zijn namelijk onder andere de Belgen, de Britten en de Amerikanen. Een ander vraagstuk waarbij wij Nederlanders een flater slaan is immigratie.

Met immigratie werd in het onderzoek gedoeld op mensen die niet in het land geboren zijn waar ze nu wonen. Bijna alle landen scoren op dit gebied veel hoger dan de werkelijkheid. Ook in Nederland denken we dat we twee keer zoveel immigranten hebben dan we daadwerkelijk hebben. Ons laatste pijnpunt na seksuele intimidatie, duurzame energie en immigratie is werkloosheid.

Het zit zo: We denken dat er veel meer werkloze mensen zijn die werk zoeken dan dat er daadwerkelijk zijn. Van de 100 Nederlanders zijn er maar 5 werkloos en werkzoekend niet 18. Als je dit vergelijkt met de inschattingen van bijvoorbeeld Mexico en Brazilië, doen we het nog best netjes. Zo schat Mexico bijvoorbeeld bijna 20 keer zo hoog als het werkelijke aantal. We mogen dus wel even opgelucht ademhalen, want er zijn lang niet zoveel werkloze werkzoekenden als we zelf denken.

Economie

Er zijn echter niet alleen maar dompers. Over bepaalde onderwerpen weten we namelijk best veel. Bijvoorbeeld de grootte van onze economie. We behoren niet tot de topstudenten, zoals de deelnemers uit Saudi-Arabië, die precies hun positie op de ranglijst van ‘s werelds grootste economieën weten te raden, maar slecht doen we het echter ook niet. We schatten namelijk dat onze economie op plek 20 staat, terwijl dat in werkelijkheid plek 18 is. En op een lijst waar plek 1 voor de grootste en plek 200 voor de kleinste economie staat, is dat best redelijk. Ook op het gebied van de vaccinatie van kinderen maken we goede inschattingen.

In Nederland kunnen kinderen onder de 12 maanden een serie vaccinaties krijgen die door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen wordt. Hierbij moet je denken aan injecties tegen ziektes als Difterie, Tetanus, Kinkhoest, Polio en de Mazelen. De vraag is dan: hoeveel mensen hebben hun kind ook daadwerkelijk in laten enten tegen deze ziektes? Precies dit vraagstuk kregen de deelnemers aan van het onderzoek voorgelegd. Zij moesten inschatten als je 100 kinderen van minder dan 12 maanden oud neemt, hoeveel van die kinderen dan ingeënt zijn. Waar in werkelijkheid 94 van de 100 kinderen ingeënt is, zaten we er niet ver vanaf met 81 van de 100 kinderen.

Kortom, sommige vraagstukken schatten we veel beter in dan andere vraagstukken. Sjoerd van Heck legt uit waarom: ,,Over sommige onderwerpen maken mensen zich veel drukker dan over andere onderwerpen. Immigratie en werkloosheid zijn onderwerpen waar we vaak persoonlijke ervaringen mee hebben. Daarom overschatten die onderwerpen. Seksuele intimidatie is iets waar men wellicht niet makkelijk over praat, en duurzame energie raakt ons een stuk minder. Daarom zijn we eerder geneigd die onderwerpen te onderschatten.”


Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3.

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

50 MIN

De kans dat er in Nederland een terroristische aanslag gaat plaatsvinden is afgenomen. Het dreigingsniveau zal daarom door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden teruggeschroefd van niveau 3 naar 4.

De terroristische dreiging is nog steeds 'aanzienlijk', maar niet langer 'reëel'. Dat komt doordat de kans is afgenomen dat jihadisten in Nederland toeslaan. Tot twee jaar geleden pleegden zij jaarlijks tientallen aanslagen in Europa, maar dat is veranderd. En die afname lijkt blijvend, constateert de NCTV.

Druk van de overheid


Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel.

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de bodem onder de Noordzee is een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,8.

Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder en Texel. De beving wordt veroorzaakt door gas- of zoutwinning, meldt het KNMI.

Niet te voelen


Zeldzaam aantal kinderen op de vlucht

Zeldzaam hoog aantal kinderen op de vlucht

Een jonge vluchteling uit Syrië. / Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op dit moment wereldwijd op de vlucht. Niet eerder waren dat er zoveel.

De kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Van de 50 miljoen bevinden zich 9 miljoen jongeren in het Midden-Oosten. Er is dringend meer hulp nodig om al die kinderen bij te kunnen staan, meldde UNICEF maandag. „Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere van de kinderrechtenorganisatie.

Cappelaere werkte tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten en maakte veel oorlogen van dichtbij mee. „Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld”, zegt hij. „Voor volwassenen is dat al moeilijk, voor kinderen helemaal. Zij leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.”


Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Geen teken van leven meer op vulkaaneiland Nieuw-Zeeland

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder maandag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland.

Na de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, zijn tot nu toe vijf doden geteld. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit. Er wonen geen mensen op het eiland.


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Lachgas verboden als roesmiddel

Lachgas verboden als roesmiddel

Lachgas verboden als roesmiddel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razendpopulaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.

Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer qat en slaapmiddelen. „Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

Extra zorgen


Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal.

Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal

Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal. / EPA

Foto van 'Metro'

3 UUR

Rusland mag de komende vier jaar niet aan Olympische Spelen en WK's deelnemen. Dat heeft wereldantidopingbureau WADA maandag in Lausanne besloten, bevestigt een woordvoerder.

Het WADA neemt daarmee een advies over van de commissie die onderzoek deed naar dopingpraktijken in Rusland.
Daaruit kwam naar voren dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake is geweest van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport.

Voor alle WK's


PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol.

OM: geen politieke beïnvloeding proces Wilders

PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:29

Er is door het Openbaar Ministerie geen enkel bewijs gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding in de beslissing om PVV-leider Geert Wilders in 2014 te vervolgen. 

Dat heeft het OM aan het gerechtshof laten weten, meldde het hof maandag tijdens de voortzetting van het hoger beroep tegen de politicus.

Beurt voorbij


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Een lege winkelstraat in Enschede.

Armoede blijft gelijk ondanks groei economie

Een lege winkelstraat in Enschede. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

De armoede in Nederland blijft al drie jaar gelijk, ondanks aanhoudende economische groei. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat in 2018 nog altijd 7,9 procent van de huishoudens onder de zogeheten lage-inkomensgrens leefde. Sinds 2016 is dat percentage ongewijzigd.

Ook de armoede onder kinderen is gelijk gebleven: 8,1 procent groeit op in een gezin met een laag inkomen. Tussen 2014 en 2017 nam de armoede onder kinderen nog af. Volgens het statistiekbureau is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen, gelijk gebleven: 3,3 procent.

Economische crisis


Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank.

Rechtbank oordeelt over wangedrag Marco Kroon

Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:32

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, hoort maandag of de militaire rechtbank in Arnhem hem schuldig vindt aan strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart.

Het Openbaar Ministerie verwijt Kroon dat hij een agent heeft mishandeld door hem een kopstoot te geven. Daarnaast is hij aangeklaagd voor schennis van de eerbaarheid voor het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente.

Beschonken toestand


Een leeg schoolplein bij een basisschool.

Basisscholen Amsterdam dicht om lerarentekort

Een leeg schoolplein bij een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:26

In Amsterdam blijven zestien basisscholen de hele week gesloten om aandacht te vragen voor het lerarentekort. Ongeveer 5400 leerlingen kunnen door de actie vijf dagen niet naar school.

Veel van de deelnemende scholen liggen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Bij de Stichting Westelijke Tuinsteden, waar de scholen deel van uitmaken, zijn zo'n 25 fte's oningevuld. Schoolbestuurder Joke Middelbeek sprak eerder van een 'diepe crisis'.

Opvang voor achthonderd kinderen


Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:15

Podcasts kunnen je informeren, informeren en emotioneren. Voor deze week heeft Richard Otto van medianieuwsplatform Spreekbuis.nl de meest humoristische podcasts geselecteerd. 

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

De Krokante Leesmap


Hoe ruikt een XTC-lab

Hoe ruikt een XTC-lab?

Foto: ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 07:57

Zaandam liet zijn inwoners zaterdag kennismaken met de geur van XTC-chemicaliën.

Het parfum ‘Xtacy’ is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie en wordt in Zaandam ingezet in het kader van de aanpak van drugsproductielocaties. Met de parfum die naar XTC-chemicaliën ruikt, wil de gemeente haar burgers bekend maken met de geur van drugsafval. De gedachte is dat wanneer mensen bekend zijn met de geur, ze deze kunnen herkennen en autoriteiten kunnen waarschuwen als zij deze ruiken.

Probleem


Gezocht: de eigenaren van Cor, Heidi en Erik (en een eenwieler)

Cor (of misschien wel Floortje?) poseert op het station in Gouda. / NS

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 07:30

De nachtmerrie van elk kind: Pluis is kwijtgeraakt in de trein of op het station. Gelukkig voor vijf knuffels en hun eigenaren is het deze week voor de vijfde keer de Week van de Verloren Knuffel. Wie zoekt mee?

Want je kunt als ouder nog zes reserve-Pluizen hebben liggen, zo zacht (lees: afgeknuffeld en versleten) en met het eigen luchtje krijg je ze nooit. En dus zet NS zich vanaf maandag weer in om knuffelfoto’s te verspreiden. Bij een match wordt de knuffel nog voor kerst naar huis gebracht.

Zelf gezocht


Krimpende dieren door stijgende temperaturen

Krimpende dieren door stijgende temperaturen

Naarmate de aarde opwarmt, krimpen de vogels. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

VANDAAG, 07:02

De veranderingen in het klimaat leiden tot krimpende dieren. Is dit slecht, of juist goed voor ze?

Naarmate de aarde opwarmt, krimpen de vogels. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij over 40 jaar ruim 70.700 vogels van in totaal 52 trekvogelsoorten zijn verzameld en geanalyseerd. Maar niet alleen deze diersoort neemt af in grootte. Ook vele andere dieren zijn door de jaren heen kleiner geworden. Enkelen vrezen zelfs voor uitsterving van verschillende soorten. En de schuld? Die ligt bij de klimaatverandering.

Ruim 49 trekvogelsoorten zijn gekrompen. Dit hebben de onderzoekers gemeten aan het onderbeen - een veelvoorkomende maat voor de lichaamsgrootte. Tussen 1978 en 2016 is de lengte afgenomen met 2,4 procent. Dit lijkt gevaarlijk voor de vogels: een kleiner lichaam betekent minder energie om de lange reizen te voltooien. Maar de lichaampjes lijken hier rekening mee te houden: het krimpen gaat gepaard met een groei van de vleugels (1,3 procent).


Donald Trump.

Trump: Noord-Korea heeft veel te verliezen

Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag ervoor gewaarschuwd dat Noord-Korea veel heeft te verliezen als het land zich vijandig gedraagt tegenover de Verenigde Staten.

Trump schreef dit op Twitter in een reactie op een nieuwe wapentest van het Aziatische land. „Kim Jong-un is erg slim en heeft veel te veel te verliezen, alles eigenlijk, als hij op een vijandige manier handelt", aldus de Amerikaanse president.

Speciale relatie


Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen.

Maarten van der Weijden waagt nieuwe recordpoging

Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zwemmer Maarten van der Weijden gaat opnieuw op recordjacht. De olympisch kampioen open water van 2008 doet 23 januari voor de derde keer een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

„Als het de eerste twee keer niet lukt, mag je het ook nog een derde keer proberen", schrijft Van der Weijden op Instagram.


Een koalabeer.

Maatregelen Australië voor beschermen koala

Een koalabeer. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Australische deelstaat Queensland neemt maatregelen ter bescherming van koala's, die zwaar zijn getroffen door de bosbranden die al wekenlang woeden.

De regering van de noordoostelijke deelstaat meldde zondag dat een gebied van 570.000 hectare wordt aangewezen als 'koala-prioriteitsgebied'.

350 koala's omgekomen