Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederland vraagt om overlevering terreurverdachte

Een van de vijf terreurverdachten die afgelopen zaterdag werden opgepakt, bevond zich op dat moment in de Duitse stad Mainz. De verdachte woont in Rotterdam, maar was op het moment van de aanhouding in Duitsland. De Rotterdamse politie heeft inmiddels de Duitse autoriteiten om de overlevering van de man verzocht.

Terroristisch misdrijf

Of de verdachte snel aan Nederland kan worden overgebracht, hangt ervan af in hoeverre hij hieraan meewerkt. Het zou volgens Duitse media gaan om een 26-jarige Syriër.

De aangehouden mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Ze zijn zaterdag verhoord en die verhoren gaan zondag verder. „Wij focussen ons de komende tijd op ons onderzoek en zoeken naar duiding over de aard van de dreiging", aldus de woordvoerder.

Veiligheidsmaatregelen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft laten weten dat de aanhoudingen geen aanleiding zijn om de veiligheidsmaatregelen rondom de oud-en-nieuwviering in de stad te verzwaren.

Afgelopen september werden ook zeven mannen opgepakt, omdat zij ervan werden verdacht een terroristische aanslag te willen plegen op een niet nader te noemen evenement. Twee van deze mannen kwamen uit Rotterdam, en een uit Vlaardingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.