Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 dec 2018 / 10:19 uur

Meteorietenregen vrijdag te zien bij heldere hemel

Natuurlijk kun je met oud en nieuw omhoog kijken voor spectaculair vuurwerk, maar vrijdag 4 januari zorgt de natuur uit zichzelf voor spektakel. Dan is er namelijk een meteorietenregen te zien.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de wolken wegblijven, maar als dat gebeurt kun je vrijdagochtend om 06.30 uur (als je richting het oosten kijkt) wat moois aanschouwen. In een tijdsbestek van ongeveer een uur zullen er 130 meteorieten vallen, is de voorspelling. Dat zijn er ruim twee per minuut.

Boötiden

De meteoren zijn zogenaamde Boötiden. Ze zijn zo genoemd omdat het lijkt alsof de meteoren vallende sterren van het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes) zijn. Het zijn echter minieme deeltjes stof en gruis, waarschijnlijk afkomstig van een planetoïde.

Doordat de aarde ieder jaar begin januari door die stofwolk trekt, komen er deeltijd in de dampkring terecht. Wanneer dit gebeurt, verdampen ze met als gevolg dat wij een lichtspoor (vallende ster) aan de hemel kunnen zien.

Wie fan is van vallende sterren kan er maar beter vroeg voor opstaan. De volgende keer dat er zoveel sterren vallen is het namelijk al het jaar 2085, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Maansverduistering

Er staat komende maand nóg een mooie ruimteverschijning op de planning. Maandag 21 januari is er namelijk een totale maansverduistering te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meteorietenregen vrijdag te zien bij heldere hemel
Sluiten