Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 dec 2018 / 15:10 uur

Marktplaats overspoeld met ongewenste kerstcadeaus

Bij kerst horen natuurlijk cadeautjes, toch worden deze niet door iedereen gewaardeerd. Op veiligsite Marktplaats is het donderdag superdruk vanwege de massale dumping van zorgvuldig uitgekozen kerstpresentjes.

De piek zit hem vooral in advertenties voor kleding, schoenen, bordspelen en navigatieapparatuur. Een deel van de cadeaus is na ontvangst direct te koop aangeboden, zo vermoedt een woordvoerder van de site.

Dankbaar

In vergelijking tot de periode voor kerst zijn er ruim 1200 nieuwe advertenties geplaatst voor navigatieapparatuur, ruim 3000 voor truien en vesten en bijna 1800 voor mutsen, sjaals en handschoenen. Van bordspellen, puzzels en andere hobbyspullen zijn ruim 2040 nieuwe advertenties geplaatst. Van schoenen zijn dat er bijna 21.800.

„De warme kerstdagen maken de mutsen, sjaals en handschoenen tot een populair doorgeefcadeau”, zegt een woordvoerder van Marktplaats. „Maar ook zijn er cadeaus die worden doorgegeven omdat ze niet passen of omdat mensen ze dubbel hebben.”

De zegsman van de verkoopsite laat weten dat er meerdere verklaringen zijn voor het grotere aanbod van bepaalde spullen. Vanwege de vrije dagen tussen kerst en de jaarwisseling, zijn Nederlanders ook bezig met het opruimen van hun huis. Hierdoor kunnen er artikelen opgerakeld zijn die geschikt zijn voor doorverkoop.

Records en retourneren

De feestdagen waren flink lucratief voor de retailsector, 2018 was opnieuw een recordjaar. Alleen al voor de Nederlandse supermarkten waren de kerstdagen goed voor maar liefst een miljard euro omzet. Volgens schattingen van de Betaalvereniging is er in de acht dagen voor kerst zo’n 4,7 miljard euro aan elektronische betalingen geregistreerd.

Ongewenste cadeaus zorgen eveneens voor extra drukte bij webwinkels en dan vooral op de afdeling retourneren. Traditioneel zijn de twee weken na kerst de drukste van het jaar als het gaat om retour gezonden pakketten. Gemiddeld wordt 15 procent van de verzonden pakketten weer teruggestuurd. Bij kleding is dit percentage zelfs dertig procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marktplaats overspoeld met ongewenste kerstcadeaus
Sluiten