Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 dec 2018 / 05:55 uur

Macron belooft veel in toespraak aan Fransen

Macron is de Gilets Jaunes flink tegemoet gekomen. Maandagavond vertelde hij in een toespraak dat de minimumlonen met ingang van januari met 100 euro per maand omhoog gaan.

Ook gaan pensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen, er niet op achteruit. Daarnaast is de verhoging van de premie voor sociale zekerheid van de baan.

Diepe woede

Verder worden overuren niet langer belast en riep hij werkgevers op om hun personeel een belastingvrije bonus bovenop het salaris te geven. „We willen een Frankrijk waar iedereen waardig kan leven dankzij zijn of haar werkzaamheden. Op dat gebied zijn we te langzaam geweest", zei Macron.

De toespraak van Macron was gericht aan alle Fransen, niet alleen degenen die de afgelopen weken met gele hesjes door de straten liepen. Hij hoopte dat met zijn speech er een einde komt aan alle onrust en geweld. Dat benadrukte hij door te zeggen dat hij de diepe woede van de betogers begrijpt. Ook gaf hij toe dat in hij de afgelopen achttien maanden geen afdoende antwoord heeft kunnen geven op veertig jaar malaise.

Miljarden euro’s

De hervormingen die Macrons regering door wil voeren, blijven echter overeind. „We zullen op de economische en sociale noodzakelijkheden reageren met stevige maatregelen, door belastingen sneller te verlagen, door de overheidsuitgaven onder controle te houden, maar niet door 180 graden te draaien." Belastingverhogingen voor bijvoorbeeld de rijken zijn niet aan de orde, hoewel daar wel door de Gilets Jaunes om gevraagd werd.

Hoe Macron denkt zijn plannen te financieren is nog niet duidelijk. Volgens staatssecretaris Olivier Dussopt liggen de kosten tussen de acht en tien miljard euro. Daardoor zou het begrotingstekort voor 2019 opnieuw boven de grens van drie procent uitkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Macron belooft veel in toespraak aan Fransen
Sluiten