In het nieuws

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Voor Maarten van der Weijden (37) stond 2018 in het teken van de Elfstedenzwemtocht.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 DEC 2018

2018 stond voor Maarten van der Weijden (37) in het teken van het maximale vragen van zijn lichaam. Omdat hij mensen om geld vroeg, moest hij van zichzelf álles geven. Soms baalt hij dat hij de Tocht der Tochten niet heeft kunnen afmaken…

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 5: Amarins de Boer en Maarten van der Weijden.

„Als geboren en getogen Friezin was ik uiteraard het beruchte weekend van de Elfstedenzwemtocht in Friesland. Toen ik zaterdagochtend aankwam, had Maarten er ruim dertig kilometer opzitten. Samen met mijn vader raceten we per auto naar Woudsend. We moesten snel zijn, dan konden we hem nog net zien voor hij het meer op ging richting Sloten. Vanaf dat moment hebben we Maarten nauwlettend gevolgd. We móésten hem aanmoedigen, want wat hij deed, kon toch helemaal niet? Aan de waterkant sprak ik met mensen uit het hele land, die ook op Maarten waren afgekomen. Iedereen vond het bizar wat hij deed. Maar hoe kijkt de olympisch kampioen zelf terug op zijn tocht?”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten van der Weijden en Amarins de Boer.

Groot succes

Het is rustig in het Brabantse Waspik waar Maarten van der Weijden samen met zijn vrouw Daisy en dochters Phileine (4) en Robien (1) woont. Af en toe komt er een auto voorbij. Binnen in de ruime woonboerderij schijnt de zon door de ramen. Vanuit de woonkamer kijk je uit over het uitgestrekte landschap.

Het heeft wel wat weg van Friesland, de provincie die het derde weekend van augustus volledig in het teken stond van de zwemprestatie van Maarten. „Het was bizar hè?”, zegt Maarten lachend, terwijl hij koffiezet. „En een opbrengst van vijf miljoen… Wie had dat gedacht.” Aan de wand hangt een ingelijste poster van de Elfstedenroute. „Voor hetzelfde geld was het geen succes geworden en was de opbrengst vijfhonderd euro geweest.”

Maar een gigantisch succes werd het wel. Heel Nederland leefde mee, de livestream van de NOS had op sommige momenten tienduizenden kijkers en zelfs ’s nachts stond het vol aan de Friese waterkant. Iedereen zag hoe Maarten slag voor slag streed, en langzamerhand steeds meer leed.

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten van der Weijden tijdens de Tocht der Tochten. Foto: ANP.

‘Het moest extreem’

Waarom moest het zo gek? Maarten is daarover resoluut. „Dat het niet kon wat ik deed, maakte mijn hulpvraag zo sterk. Ik moest ook wel alles, alles, alles geven, omdat ik mensen om geld vroeg. Stel dat ik de tocht in zeven dagen had gezwommen en ’s nachts lekker had uitgerust, zou ik het wel hebben gehaald. Maar dan had ik lang niet zoveel geld opgehaald. Het moest extreem.”

Maar wil een topsporter niet altijd de eindstreep halen? „Ja, maar tegelijkertijd wist ik ook dat voor mij niet het ultieme doel moest worden. Dat zou het helemaal ondraaglijk maken.”

Maarten moest en zou strijden, omdat zijn schuldgevoel groot was. „Waarom heb ik kanker wel overleefd, en zoveel anderen niet? Ik wilde iets terug doen. Ook voor Dennis, door wie die dit plan drie jaar geleden concreet ontstond. „Dennis had leukemie en kreeg niet de kans om te herstellen. Hij vroeg mij op een gegeven moment of we niet samen konden sparren om het geluk op herstel voor anderen te vergroten. Ook al konden we voor Dennis niks meer doen, we zouden wel iets kunnen doen voor het geluk van alle andere kankerpatiënten.”

'Zwemmen is niet altijd leuk'

Geld ophalen voor kankeronderzoeken werd voor Maarten het absolute doel van de hele zwemelfstedentocht, in de hoop dat zijn schuldgevoel minder zou worden. „Dat ik toevallig goed kan zwemmen, gebruikte ik puur als middel. Niet omdat zwemmen nou zo leuk is.”

Drie jaar voorbereiding ging vooraf aan de Tocht der Tochten. Maarten had een coach en trainde vrijwel dagelijks. „Ik wist dat kou een barrière zou gaan worden, dus de hele winter stond er een zwembad in onze tuin. Ook toen het sneeuwde nam ik regelmatig een duik, om te wennen aan koud water.” Daarnaast ging hij regelmatig naar Friesland, om te praten met de commissaris van de koning en burgemeesters. „Want ik begreep al snel: het is belangrijk dat je in een netwerk zit.”

Hij begon ook in te zien dat de Elfstedentocht in Friesland een bijzonder fenomeen is. „In 1997 heb ik de tocht op tv gezien. Daardoor wist ik dat het een groot feest was. Maar tijdens de voorbereidingen kwam ik er steeds meer achter dat het echt iets magisch is. Iets waar iedereen zijn bed voor uit komt, wat verbindt en een trots gevoel geeft.”

‘Dit kan nog wel eens wat worden’

In juni van dit jaar zwom Maarten ter voorbereiding van zijn tocht 143 kilometer. Hij springt op maandagmiddag om 16.00 uur in de grachten van Amsterdam en zwemt via het IJsselmeer naar Leeuwarden. „Toen ik door Amsterdam zwom, zag ik dat mensen het gek vonden wat ik deed. Af en toe zwaaide iemand, maar het leven ging door."

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten tijdens de voorbereiding in juni. Foto: Wim Haze.

„Toen ik zaterdagmiddag Friesland bereikte, was het druk langs de waterkant. Om 02.00 uur ’s nachts kwam ik aan in Wommels. Het was er feest. Ik dacht: dit kan in augustus nog weleens wat worden.”

Leeuwarden, zaterdagochtend 18 augustus, 04.30 uur. „Daisy gaf me nog een knuffel en toen begon het avontuur. Niet wetende hoe het zou aflopen.” Het moment is het hoogtepunt van de hele Elfstedentocht voor Maarten. „Ik had van tevoren met mezelf afgesproken dat het halen van de finish geen enkel moment als een verplichting zou mogen voelen. Wat niet zou betekenen dat ik niet mijn stinkende best zou gaan doen.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Nog een laatste knuffel van zijn vrouw Daisy voor Maarten het water in springt in Leeuwarden. Foto: Casper van Aggelen.

Balk, zaterdagmiddag, 16.00 uur. Ook de doorkomst door Balk is een van de hoogtepunten, waar het niet ophield met mensen die eindeloos ‘Maar-ten, Maar-ten’ schreeuwden. De social mediamanager die verslag doet op de kanalen van Maartens foundation spreekt van gigantische kippenvel. Maarten heeft dat ook, alhoewel hij zich ook wil focussen op zijn taak: balans vinden en doorzwemmen. Ondertussen gaat er van alles door zijn hoofd. Maarten denkt terug aan zijn ziekte, waar het idee allemaal mee begon.

Workum, zondagochtend 19 augustus, 05.00 uur. Maarten kan niet meer, hij is mentaal op. De hele dag en gedeeltelijk ‘s nachts heeft hij gezwommen. Workum was voor hem een cruciaal moment. „Het had niet veel gescheeld of ik was daar gestopt.”

Daisy of een van de crewleden, Maarten weet het niet meer, zei tegen hem: ‘Er staan zoveel mensen aan de kant, doe het voor hen’. „Ik dacht alleen maar: ja maar al die mensen staan er voor een belofte; dat ik de tocht ga uitzwemmen. 'Nee, ze staan er alleen maar omdat je het probeert', was het weerwoord. En dat het er alleen maar om zou gaan dat ik zo lang mogelijk zou zwemmen. Dat was bijzonder, want vanuit het water besefte ik dat niet.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Doorkomst in Sloten. Foto: Casper van Aggelen.

Harlingen, zondagmiddag 17.00 uur. „Ik kreeg te horen dat de gemeente Harlingen dicht moest, omdat de plaats te vol was. En dat je aan de hand van de filemeldingen kon zien waar ik zwom. Toen kreeg ik langzaam door hoe de tocht leefde in Nederland. Want alleen maar omdat er een zwemmer langskomt, moet de gemeente dicht. Ook lichamelijk ging het toen goed met me. Ik dacht dat ik die finish misschien wel zou kunnen halen.”

Tussen Franeker en Dokkum, zondagnacht. Boeren en brandweerlieden hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om in de nacht de ellenlange donkere route richting Dokkum te verlichten. „Dat was zo overweldigend. Maar tegelijkertijd deed het zwemmen ook ontzettend veel pijn. Ik verlangde naar het laatste stuk van de hel van het noorden, het laatste eind richting Dokkum.”

Burdaard, maandagmiddag 12.00 uur. Na 55 uur zwemmen en 163 kilometer is het klaar. Maarten is op en moet van zijn arts stoppen. „Ik had geen mooier scenario kunnen bedenken”, reflecteert hij. „De enige mogelijkheid om te stoppen was als de arts zou zeggen dat het klaar is.” Hij zwijgt even. „Stel je voor dat ik Leeuwarden wel zou hebben gehaald, dan had ik niet geweten of ik echt álles zou hebben gegeven. Ik had me dan misschien afgevraagd of ik tussendoor niet te veel zou hebben geslapen.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

2. Na 55 uur zwemmen en 163 kilometer was het lichaam van Maarten van der Weijden op. Foto: Casper van Aggelen.

Soms baalt hij wel; kon hij echt niet meer? „Het stukje sporter in mij zegt: had ik het maar gehaald.” Maar als die 5 miljoen dan weer door zijn hoofd schiet, is dat gevoel voorbij. „Mijn doel was zoveel mogelijk geld ophalen. En dat is gelukt.”

Theatertour

Maarten zit nu allerminst in een zwart gat. Hij is nog niet klaar met geld ophalen voor kankeronderzoeken. „De dankbaarheid dat ik heb mogen genezen, blijft. Daarom wil ik nog steeds zoveel mogelijk terug doen.” In januari vervolgt hij daarom zijn tocht in de Nederlandse theaters. Hij begint in Dokkum, de stad die hij net niet gehaald heeft. Vervolgens gaat hij langs in tien andere steden om zijn verhaal te vertellen en om nog meer geld op te halen. Van ieder kaartje wordt elf euro gedoneerd voor onderzoek.

Of hij ooit weer de Friese wateren in springt voor de Elfstedentocht? Maarten weet het nog niet. „Ik weet niet hoe het gaat lopen. De eerste weken na de Elfstedentocht zat ik op een roze wolk en waren er momenten dat ik dacht: volgend jaar weer, en dan ga ik het wél halen. Maar als ik dat zou doen, moet het ook lukken. En dat kost tijd, veel tijd. En omdat je tijd maar één keer kunt besteden, gaat mijn aandacht nu eerst uit naar mijn vrouw Daisy en mijn dochters. De periode voorafgaand aan de tocht ben ik namelijk niet de leukste man en vader geweest. Ik heb wat in te halen.”

Daarnaast is het weer tijd voor een stapje terug, vindt hij. „Na mijn goud in 2008 deed ik dat ook. Het resulteerde in een baan die ik had bij Unilever. Toen dacht ik: is dit wat ik wil? Vervolgens zijn Daisy en ik op wereldreis gegaan. Vanuit dat rustpunt is de zwemtocht ontstaan. Nu is het weer tijd voor een re-check.” Hij denkt even na. „Maar ergens kriebelt het natuurlijk wel. Ik blijf een topsporter die de lat voor zichzelf steeds hoger legt, dus wie weet…”


Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

Foto van 'Metro'

36 MIN

De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

Meer dan 1400 mensen


Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

In Noord-India heeft een vader een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren dochter ontdekte hij op dezelfde plek een bloempot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

Leven gered


Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

„Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

In samenwerking met het Europees Parlement

2 UUR

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

'Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk'

Het leven wordt steeds duurder / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Nederlanders besteden gemiddeld de helft van hun bruto inkomen aan vaste lasten. Zo'n 94 procent ervaart een hoge vaste-lastendruk, blijkt uit onderzoek.

Het kost veel Nederlanders in 2019 meer moeite om de vaste lasten te betalen dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. In januari van dit jaar werd al een toename van de vaste lasten van 10 procent voorspeld.

Voor slechts 13 procent is een lager inkomen de oorzaak. De Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder duizend mensen, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.


Van vrouw kun je wisselen en van huis ook, maar van club niet

De logo’s van de voormalige profclubs, zoals de turfkruier van Veendam.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 05:55

Betaald voetbal bestaat 65 jaar. Geen feestje voor de profclubs voor wie het doek viel. Behalve dinsdagavond dan, op De Avond van de Verdwenen Profclubs.

Van vrouw kun je wisselen, van huis ook, maar van club wissel je niet. Het credo van de diehard voetbalsupporter die eerder geld opzijzet voor de seizoenskaart dan de ziektekostenverzekering en om de week in het stadion zit, bij voorspoed en ziekte, bij weer en onweer. Wanneer je dan afscheid moet nemen van jouw cluppie, doet dat pijn. Een understatement. Vanavond lanceert sportjournalist Martijn Schwillens zijn 'Verdwenen Profclubs' (Staantribune Media), over de zeven voetbalclubs die failliet gingen en een groot gat sloegen in menig voetbalhart, van SC Veendam tot VC Vlissingen/VCV Zeeland. ,,De pijn slijt na verloop van tijd, maar wrang blijft het wel.”

Vincken als Van Dale Woord?


'Niet-gevaccineerde kinderen mogen worden geweigerd door opvang'

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van D66'er Rens Raemakers dat kinderopvangcentra het recht geeft om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Het voorstel krijgt in elk geval steun van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. De partijen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws. Op dit moment is het volgens Ramakers nog onduidelijk of de kinderopvang deze kinderen mag weigeren.

Norm stellen


'Tulpenbollen Bloemenmarkt bloeien bijna niet'

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Kopers van tulpenbollen op de Bloemenmarkt in Amsterdam en de zogenoemde Bloembollenboulevard langs de N208 in Lisse worden structureel misleid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Van de voor het onderzoek gekochte tulpenbollen bleek dat slechts 1 procent (Amsterdam) en 2 procent (Lisse) tot bloei komt. Bovendien bleek dat in Amsterdam geen tulp overeenkomt met de foto op de verpakking.

De gemeente Amsterdam, de KAVB en de gemeente Lisse hebben maandag een brief gestuurd naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met het verzoek de misstanden te onderzoeken en aan te pakken. De gemeente Lisse staat achter de melding.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

1 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vliegvelden Madrid en Barcelona geblokkeerd door betogers

Seperatisten belaagden het vliegveld van Barcelona / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Veel betogers zijn naar het vliegveld van Barcelona gegaan om daar te demonstreren tegen het vonnis van het Spaanse hooggerechtshof tegen twaalf voormalige leiders van de separatistische regering in de regio. Ze kregen celstraffen tot 13 jaar door hun rol in de organisatie van een illegaal en chaotisch referendum in Catalonië in oktober 2017.

De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld Barcelona-El Prat verdreven, maar buiten is een groeiend aantal demonstranten aanwezig. Om meer betogers te weren, zijn er door agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd.

Het is een chaos geworden door vele te voet toegestroomde betogers, zeggen waarnemers. De politie voert charges uit in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken.Tientallen vluchten werden gecanceld omdat de piloten niet op tijd hun vliegtuigen konden bereiken.


Te weinig plek voor fietsen in de trein

Te weinig plek voor fietsen in de trein

De NS wordt opgeroepen om snel maatregelen te nemen. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Er zijn te weinig plekken voor fietsen om de groei van het aantal ov-reizigers met een fiets bij te houden. De NS wordt opgeroepen om snel maatregelen te nemen.

Wil je met de fiets in de trein? Dan mag dit alleen buiten de spits op de speciaal daarvoor bestemde plekken in de trein. Is er geen ruimte, dan kan je fiets dus niet mee in desbetreffende trein. En dat is voor heel veel reizigers vaak het geval. Er zijn namelijk veel te weinig plekken voor fietsen in de trein, waardoor veel reizigers tot hun frustratie moeten achterblijven op het perron.

Het begon allemaal met een open brief die werd gestuurd naar de NS. Nico Salm uit Amsterdam vroeg de NS in deze brief om meer capaciteit te maken voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en reizigersvereniging Rover zetten zich achter deze klacht. Dat vertelt Martijn van Es van de Fietsersbond. Hij heeft in de bijna tien jaar dat hij bij de bond werkt, nog nooit zo veel klachten voorbij zien komen als afgelopen zomer.


Amsterdam Centraal is jarig: 'Hier komt oud en nieuw samen'
Likeability of5

Het is feest: station Amsterdam Centraal bestaat 130 jaar

Amsterdam Centraal is jarig: 'Hier komt oud en nieuw samen' / ANP

Foto van 'Anne Kersten en Ista van Galen'

GISTEREN

Het is dinsdag precies 130 jaar geleden dat station Amsterdam Centraal haar deuren opende. Een blik op het ontwerp van het bijzondere gebouw.

Met ruim de 190.000 reizigers die zich per dag over de 11 perronsporen haasten is Amsterdam Centraal het op één na drukste station van Nederland. Utrecht Centraal staat op nummer één. „Het is mooi monumentaal station, met alle gemakken van nu”, zegt Carola Belderbos. De woordvoerder van NS kan niets anders dan lovend zijn over de plek waar ze zelf al dertig jaar werkt. „Amsterdam Centraal is een goed voorbeeld van hoe een heel oud monument mee ontwikkelt naar de moderne tijd.”

Onze hoofdstad is dé plek waar het treinverkeer in Nederland begon, namelijk al in 1839 met de eerste trein tussen Haarlem en Amsterdam. Pas vijftig jaar later stond er ook een station. “Eerst stonden er oude houten gebouwen aan de rand van de stad, ter hoogte van de Westergasfabriek”, vertelt Belderbos. Het Centraal Station van Amsterdam is één van de oudste van Nederland.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal provincies komt boeren tegemoet

Boeren bij een protest in Drenthe / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aantal provincies heeft het stikstofbeleid nog voor de invoering ervan weer losgelaten onder druk van demonstrerende boeren maandag. In Drenthe en Overijssel ging het provinciebestuur in op de eisen van de demonstrerende boeren.

De provincie Gelderland gaat samen met de boeren nieuwe stikstofregels opstellen. Het protest in Groningen liep korte tijd uit de hand. Vrijdag ging Friesland al overstag: ook daar werd onder druk van de actievoerders als eerste besloten een streep te zetten door de stikstofregels.

Nieuwe regels


Verdachte van moord op advocaat Wiersum langer vast

De plaats delict / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum blijft vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, meldde een woordvoerder.

De verdachte werd dinsdag 1 oktober opgepakt. Politie en het Openbaar Ministerie hebben nog geen details bekendgemaakt.

Geen details


Boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME paraat

Boeren bestormden het provinciehuis in Groningen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boze boeren zijn in Groningen het provinciehuis binnengedrongen. Ze hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan. In het provinciegebouw is gevochten.

De boeren hadden zich in groten getale voor het provinciehuis in Groningen verzameld en waren in afwachting van overleg tussen het provinciebestuur en een afvaardiging. Omstreeks half vijf 's middags waren de boeren het zat en drongen ze het gebouw binnen. Inmiddels verlaat een deel van de boeren de stad.

Een deel van de tractors rijdt inderdaad weg vanuit de binnenstad. Op de Grote Markt en voor het Provinciehuis staan nog wel tientallen tractors.


‘De vraag is niet of IS zich herpakt, maar in welke mate’

‘De vraag is niet of IS zich herpakt, maar hoe’

Nadat Turkije het noordoosten van Syrië binnenviel, hebben bijna 800 IS-aanhangers kunnen ontsnappen. Is de kans dat IS zich herpakt vergroot? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Nadat Turkije het noordoosten van Syrië binnenviel, hebben bijna 800 IS-aanhangers kunnen ontsnappen. Is de kans dat IS zich herpakt vergroot?

Volgens de Koerdische autoriteiten zijn 785 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten, ontsnapt. Autoriteiten zeggen dat het kamp in Ain Issa werd aangevallen door „huurlingen”. De aanhangers van IS die werden vastgehouden, vielen de bewakers daarna aan en vluchtten. Tot zover bekend zijn er geen Nederlandse IS’ers ontsnapt.

„De vraag is niet of IS zich herpakt, maar hoe”, vertelt Liesbeth van der Heide, terrorismedeskundige van Instituut Clingendael en de Universiteit Leiden. „Ze zullen zeker niet terugkomen in de vorm die ze in 2014 hadden, toen het kalifaat werd uitgeroepen. In de afgelopen jaren zijn veel strijders, inclusief leiders en commandanten gedood. Ook hebben ze de controle over gebieden verloren en zijn gebouwen gebombardeerd.”


Conservatieve partij wint verkiezingen Polen

PiS-partijleider Jaroslaw Kaczynski/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Polen heeft de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de parlementsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg bijna 44 procent van de stemmen, zo bleek toen bijna alle stemmen geteld waren.

Premier Mateusz Morawiecki noemde het de grootste verkiezingsoverwinning sinds de val van het communisme in 1990. Zijn partij won vier jaar geleden ook en regeert het land van circa 40 miljoen inwoners sindsdien.

Verhoudingen met EU stroef


Britse koningin: Brexit op 31 oktober is prioriteit

Britse koningin: Brexit op 31 oktober is prioriteit

De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag haar troonrede gehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag haar troonrede gehouden. De 93-jarige vorstin deed de ambities van de regering voor de komende periode uit de doeken.

De koningin reed in een koets vanuit Buckingham Palace naar het parlementsgebouw. Daar las ze vanaf haar troon een toespraak voor die is opgesteld door de regering. Elizabeth noemde het onder meer een prioriteit van de regering om te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat.

In totaal zijn 26 voorstellen uiteengezet, waarvan er meerdere betrekking hadden op de brexit. Het is echter de vraag of premier Boris Johnson zijn plannen kan uitvoeren. Hij heeft geen meerderheid in het parlement, waar hij sinds zijn aantreden in juli een reeks nederlagen leed. Ook wordt rekening gehouden met vervroegde verkiezingen.


EU-landen stoppen met leveren wapens aan Turkije
Likeability of5

EU-landen stoppen met leveren wapens aan Turkije

De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt in Luxemburg, melden diplomaten. De 28 lidstaten spreken bovendien hun veroordeling uit over de Turkse militaire operatie Noord-Syrië.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, hadden hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet. De landen roepen Turkije opnieuw op dat „onmiddellijk" te doen. De inval vormt een ernstige ondermijning van de regionale stabiliteit en veiligheid, staat in een goedgekeurde conceptverklaring.

Steeds meer burgers zijn het slachtoffer en moeten hun huis verlaten en de operatie hindert humanitaire hulpverlening, aldus de EU. Bovendien is succes bij vredesbesprekingen „veel moeilijker" geworden en is de winst die op terreurgroep IS is geboekt ondermijnd.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar