In het nieuws

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Voor Maarten van der Weijden (37) stond 2018 in het teken van de Elfstedenzwemtocht.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 DEC 2018

2018 stond voor Maarten van der Weijden (37) in het teken van het maximale vragen van zijn lichaam. Omdat hij mensen om geld vroeg, moest hij van zichzelf álles geven. Soms baalt hij dat hij de Tocht der Tochten niet heeft kunnen afmaken…

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 5: Amarins de Boer en Maarten van der Weijden.

„Als geboren en getogen Friezin was ik uiteraard het beruchte weekend van de Elfstedenzwemtocht in Friesland. Toen ik zaterdagochtend aankwam, had Maarten er ruim dertig kilometer opzitten. Samen met mijn vader raceten we per auto naar Woudsend. We moesten snel zijn, dan konden we hem nog net zien voor hij het meer op ging richting Sloten. Vanaf dat moment hebben we Maarten nauwlettend gevolgd. We móésten hem aanmoedigen, want wat hij deed, kon toch helemaal niet? Aan de waterkant sprak ik met mensen uit het hele land, die ook op Maarten waren afgekomen. Iedereen vond het bizar wat hij deed. Maar hoe kijkt de olympisch kampioen zelf terug op zijn tocht?”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten van der Weijden en Amarins de Boer.

Groot succes

Het is rustig in het Brabantse Waspik waar Maarten van der Weijden samen met zijn vrouw Daisy en dochters Phileine (4) en Robien (1) woont. Af en toe komt er een auto voorbij. Binnen in de ruime woonboerderij schijnt de zon door de ramen. Vanuit de woonkamer kijk je uit over het uitgestrekte landschap.

Het heeft wel wat weg van Friesland, de provincie die het derde weekend van augustus volledig in het teken stond van de zwemprestatie van Maarten. „Het was bizar hè?”, zegt Maarten lachend, terwijl hij koffiezet. „En een opbrengst van vijf miljoen… Wie had dat gedacht.” Aan de wand hangt een ingelijste poster van de Elfstedenroute. „Voor hetzelfde geld was het geen succes geworden en was de opbrengst vijfhonderd euro geweest.”

Maar een gigantisch succes werd het wel. Heel Nederland leefde mee, de livestream van de NOS had op sommige momenten tienduizenden kijkers en zelfs ’s nachts stond het vol aan de Friese waterkant. Iedereen zag hoe Maarten slag voor slag streed, en langzamerhand steeds meer leed.

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten van der Weijden tijdens de Tocht der Tochten. Foto: ANP.

‘Het moest extreem’

Waarom moest het zo gek? Maarten is daarover resoluut. „Dat het niet kon wat ik deed, maakte mijn hulpvraag zo sterk. Ik moest ook wel alles, alles, alles geven, omdat ik mensen om geld vroeg. Stel dat ik de tocht in zeven dagen had gezwommen en ’s nachts lekker had uitgerust, zou ik het wel hebben gehaald. Maar dan had ik lang niet zoveel geld opgehaald. Het moest extreem.”

Maar wil een topsporter niet altijd de eindstreep halen? „Ja, maar tegelijkertijd wist ik ook dat voor mij niet het ultieme doel moest worden. Dat zou het helemaal ondraaglijk maken.”

Maarten moest en zou strijden, omdat zijn schuldgevoel groot was. „Waarom heb ik kanker wel overleefd, en zoveel anderen niet? Ik wilde iets terug doen. Ook voor Dennis, door wie die dit plan drie jaar geleden concreet ontstond. „Dennis had leukemie en kreeg niet de kans om te herstellen. Hij vroeg mij op een gegeven moment of we niet samen konden sparren om het geluk op herstel voor anderen te vergroten. Ook al konden we voor Dennis niks meer doen, we zouden wel iets kunnen doen voor het geluk van alle andere kankerpatiënten.”

'Zwemmen is niet altijd leuk'

Geld ophalen voor kankeronderzoeken werd voor Maarten het absolute doel van de hele zwemelfstedentocht, in de hoop dat zijn schuldgevoel minder zou worden. „Dat ik toevallig goed kan zwemmen, gebruikte ik puur als middel. Niet omdat zwemmen nou zo leuk is.”

Drie jaar voorbereiding ging vooraf aan de Tocht der Tochten. Maarten had een coach en trainde vrijwel dagelijks. „Ik wist dat kou een barrière zou gaan worden, dus de hele winter stond er een zwembad in onze tuin. Ook toen het sneeuwde nam ik regelmatig een duik, om te wennen aan koud water.” Daarnaast ging hij regelmatig naar Friesland, om te praten met de commissaris van de koning en burgemeesters. „Want ik begreep al snel: het is belangrijk dat je in een netwerk zit.”

Hij begon ook in te zien dat de Elfstedentocht in Friesland een bijzonder fenomeen is. „In 1997 heb ik de tocht op tv gezien. Daardoor wist ik dat het een groot feest was. Maar tijdens de voorbereidingen kwam ik er steeds meer achter dat het echt iets magisch is. Iets waar iedereen zijn bed voor uit komt, wat verbindt en een trots gevoel geeft.”

‘Dit kan nog wel eens wat worden’

In juni van dit jaar zwom Maarten ter voorbereiding van zijn tocht 143 kilometer. Hij springt op maandagmiddag om 16.00 uur in de grachten van Amsterdam en zwemt via het IJsselmeer naar Leeuwarden. „Toen ik door Amsterdam zwom, zag ik dat mensen het gek vonden wat ik deed. Af en toe zwaaide iemand, maar het leven ging door."

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Maarten tijdens de voorbereiding in juni. Foto: Wim Haze.

„Toen ik zaterdagmiddag Friesland bereikte, was het druk langs de waterkant. Om 02.00 uur ’s nachts kwam ik aan in Wommels. Het was er feest. Ik dacht: dit kan in augustus nog weleens wat worden.”

Leeuwarden, zaterdagochtend 18 augustus, 04.30 uur. „Daisy gaf me nog een knuffel en toen begon het avontuur. Niet wetende hoe het zou aflopen.” Het moment is het hoogtepunt van de hele Elfstedentocht voor Maarten. „Ik had van tevoren met mezelf afgesproken dat het halen van de finish geen enkel moment als een verplichting zou mogen voelen. Wat niet zou betekenen dat ik niet mijn stinkende best zou gaan doen.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Nog een laatste knuffel van zijn vrouw Daisy voor Maarten het water in springt in Leeuwarden. Foto: Casper van Aggelen.

Balk, zaterdagmiddag, 16.00 uur. Ook de doorkomst door Balk is een van de hoogtepunten, waar het niet ophield met mensen die eindeloos ‘Maar-ten, Maar-ten’ schreeuwden. De social mediamanager die verslag doet op de kanalen van Maartens foundation spreekt van gigantische kippenvel. Maarten heeft dat ook, alhoewel hij zich ook wil focussen op zijn taak: balans vinden en doorzwemmen. Ondertussen gaat er van alles door zijn hoofd. Maarten denkt terug aan zijn ziekte, waar het idee allemaal mee begon.

Workum, zondagochtend 19 augustus, 05.00 uur. Maarten kan niet meer, hij is mentaal op. De hele dag en gedeeltelijk ‘s nachts heeft hij gezwommen. Workum was voor hem een cruciaal moment. „Het had niet veel gescheeld of ik was daar gestopt.”

Daisy of een van de crewleden, Maarten weet het niet meer, zei tegen hem: ‘Er staan zoveel mensen aan de kant, doe het voor hen’. „Ik dacht alleen maar: ja maar al die mensen staan er voor een belofte; dat ik de tocht ga uitzwemmen. 'Nee, ze staan er alleen maar omdat je het probeert', was het weerwoord. En dat het er alleen maar om zou gaan dat ik zo lang mogelijk zou zwemmen. Dat was bijzonder, want vanuit het water besefte ik dat niet.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

Doorkomst in Sloten. Foto: Casper van Aggelen.

Harlingen, zondagmiddag 17.00 uur. „Ik kreeg te horen dat de gemeente Harlingen dicht moest, omdat de plaats te vol was. En dat je aan de hand van de filemeldingen kon zien waar ik zwom. Toen kreeg ik langzaam door hoe de tocht leefde in Nederland. Want alleen maar omdat er een zwemmer langskomt, moet de gemeente dicht. Ook lichamelijk ging het toen goed met me. Ik dacht dat ik die finish misschien wel zou kunnen halen.”

Tussen Franeker en Dokkum, zondagnacht. Boeren en brandweerlieden hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om in de nacht de ellenlange donkere route richting Dokkum te verlichten. „Dat was zo overweldigend. Maar tegelijkertijd deed het zwemmen ook ontzettend veel pijn. Ik verlangde naar het laatste stuk van de hel van het noorden, het laatste eind richting Dokkum.”

Burdaard, maandagmiddag 12.00 uur. Na 55 uur zwemmen en 163 kilometer is het klaar. Maarten is op en moet van zijn arts stoppen. „Ik had geen mooier scenario kunnen bedenken”, reflecteert hij. „De enige mogelijkheid om te stoppen was als de arts zou zeggen dat het klaar is.” Hij zwijgt even. „Stel je voor dat ik Leeuwarden wel zou hebben gehaald, dan had ik niet geweten of ik echt álles zou hebben gegeven. Ik had me dan misschien afgevraagd of ik tussendoor niet te veel zou hebben geslapen.”

Maarten vroeg én kreeg dit jaar het maximale

2. Na 55 uur zwemmen en 163 kilometer was het lichaam van Maarten van der Weijden op. Foto: Casper van Aggelen.

Soms baalt hij wel; kon hij echt niet meer? „Het stukje sporter in mij zegt: had ik het maar gehaald.” Maar als die 5 miljoen dan weer door zijn hoofd schiet, is dat gevoel voorbij. „Mijn doel was zoveel mogelijk geld ophalen. En dat is gelukt.”

Theatertour

Maarten zit nu allerminst in een zwart gat. Hij is nog niet klaar met geld ophalen voor kankeronderzoeken. „De dankbaarheid dat ik heb mogen genezen, blijft. Daarom wil ik nog steeds zoveel mogelijk terug doen.” In januari vervolgt hij daarom zijn tocht in de Nederlandse theaters. Hij begint in Dokkum, de stad die hij net niet gehaald heeft. Vervolgens gaat hij langs in tien andere steden om zijn verhaal te vertellen en om nog meer geld op te halen. Van ieder kaartje wordt elf euro gedoneerd voor onderzoek.

Of hij ooit weer de Friese wateren in springt voor de Elfstedentocht? Maarten weet het nog niet. „Ik weet niet hoe het gaat lopen. De eerste weken na de Elfstedentocht zat ik op een roze wolk en waren er momenten dat ik dacht: volgend jaar weer, en dan ga ik het wél halen. Maar als ik dat zou doen, moet het ook lukken. En dat kost tijd, veel tijd. En omdat je tijd maar één keer kunt besteden, gaat mijn aandacht nu eerst uit naar mijn vrouw Daisy en mijn dochters. De periode voorafgaand aan de tocht ben ik namelijk niet de leukste man en vader geweest. Ik heb wat in te halen.”

Daarnaast is het weer tijd voor een stapje terug, vindt hij. „Na mijn goud in 2008 deed ik dat ook. Het resulteerde in een baan die ik had bij Unilever. Toen dacht ik: is dit wat ik wil? Vervolgens zijn Daisy en ik op wereldreis gegaan. Vanuit dat rustpunt is de zwemtocht ontstaan. Nu is het weer tijd voor een re-check.” Hij denkt even na. „Maar ergens kriebelt het natuurlijk wel. Ik blijf een topsporter die de lat voor zichzelf steeds hoger legt, dus wie weet…”


Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren.

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Er heerst chaos in China. Door de uitbraak van het coronavirus worden onderbemande ziekenhuizen overspoeld met mensen en liggen er bewusteloze mensen op straat. Ook is er een groot tekort aan beschermende pakken.

Ziekenhuizen in Wuhan, de grootste besmettingshaard, zouden de toestroom van patiënten niet meer aankunnen. Er zijn niet genoeg bedden om alle mensen op te kunnen vangen en er is een groot tekort aan doktoren en ander medisch personeel.

Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met het coronavirus. Daarnaast zijn er al 41 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Ook het personeel dat in de ziekenhuizen werkt, loopt gevaar. Infectieziektenspecialist Jiang Jijun overleed aan een hartstilstand tijdens het verzorgen van de patiënten en een zwangere verpleegster kreeg het virus.


Film Bad Boys for Life trekt volle zalen.

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

52 MIN

De nieuwe actiefilm Bad Boys for Life blijft het onverminderd goed doen in de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in de actiereeks met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen trok in twee dagen tijd al meer dan 66.000 bezoekers.

De film staat daarmee boven aan de lijst met best bekeken titels van dit moment. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

Het is het eerste deel in dertien jaar tijd in de reeks. De film werd geregisseerd door het Belgische dertigersduo Bilall Fallah en Adil El Arbi, die doorbraken met de rauwe dramafilms Black en Patser (waarin Ali B een bijrol speelde). Actieproducent Jerry Bruckheimer vroeg het tweetal daarna Bad Boys III te maken.


Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg.

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

1 UUR

Voor veel mensen is dit hun grootste angst; je ligt op de operatietafel op het punt om onder zeil gebracht te worden en de chirurg die de operatie uitvoert, leest in plaats van jouw naam de naam van een andere patiënt voor. Het overkwam Henk Hesen (53).

Hesen lag op de operatietafel van een ziekenhuis in Arnhem toen men erachter kwam dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Hij had een afspraak voor een dotterbehandeling.

Eenmaal op de operatietafel werd hij steeds aangesproken als 'meneer Poort'. Toen de arts ook nog vroeg hoe het hem na zijn hartoperatie was vergaan, besloot Hesen de benen te nemen. Hij had namelijk nog nooit een hartoperatie gehad.


Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië.

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het coronavirus is nu ook voor het eerst vastgesteld in Australië, Maleisië en Frankrijk. 

Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, draagt het virus bij zich. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

Het coronavirus brak uit in China en heeft aan zeker 41 mensen het leven gekost. In China hebben 1287 mensen het virus. Zaterdag werd bekend dat ook een dokter uit Wuhan aan de gevolgen van het virus is overleden.


Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije.

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In het zuidoosten van Turkije zijn vrijdag mensen om het leven gekomen doordat het gebied werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8.

Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig, meldt de rampenbestrijdingsdienst. Er zijn zeker 920 mensen gewond geraakt.

Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.


Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer.

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat geven steeds vaker boetes voor wangedrag in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat voor De Telegraaf verzamelde.

De zogenoemde snelwegboa’s schreven het afgelopen jaar een recordaantal van 3447 boetes uit voor zaken als het negeren van een rood kruis, oneigenlijk stilstaan of rijden op de vluchtstrook.

„Het aantal bekeuringen dat onze collega’s uitschreven is daarmee verdubbeld. Dat betekent dat het gedrag van weggebruikers er niet beter op is geworden", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.


Instagrammer laat zien hoe influencers content maken

Het perfecte kiekje schiet je niet zomaar / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

De meest mooie foto's worden ons dagelijks op Instagram voorgeschoteld. Maar net als bij een professionele fotoshoot, is het soms knap lastig om het perfecte kiekje te schieten.

Tank Sinatra vond het daarom tijd om de consument eens een kijkje achter de schermen te geven. Op 10 januari lanceerde hij een Instagram-account waarop te zien is hoe mensen zich laten filmen en fotograferen.

De meest opvallende dingen komen voorbij. Mensen die fanatiek aan het dansen zijn zonder muziek, dieren in de spotlights en er wordt op heel wat objecten geklommen voor de beste hoek.


Likeability of5

Wetenschappers ontdekken wandelende haai

We kennen haaien vooral in deze variant / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Haaien hebben niet bepaald een goede reputatie. We denken al snel aan de Jaws-films of brute aanvallen. Maar sommige haaien zijn zo slecht nog niet.

Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe haai ontdekt, en wel eentje die graag een wandeling maakt. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes. Wetenschappers vonden de nieuwe soort en presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research.

Hele oude dieren


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Likeability of5

Kilo's cocaïne gevonden in Breda en Rotterdam

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De douane heeft vrijdag bij een controle een partij van ongeveer 150 kilo cocaïne aangetroffen. Dat gebeurde bij een transportbedrijf in de Botlek. Vermoedelijk heeft dit bedrijf niets met de drugssmokkel te maken, aldus de douane.

De drug zat verstopt in plastic emmers met strooizout. De lading had als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Italiaanse bestuurder


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Medische herkeuringen CBR niet versoepeld

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensen die zich periodiek moeten laten keuren voor hun rijbewijs, moeten dat blijven doen. De lijst met aandoeningen waarbij mensen zich moeten laten herkeuren, blijft hetzelfde.

De Gezondheidsraad ziet geen mogelijkheden om te snoeien in de lijst. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Versoepeling


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deze man probeert een oplossing te vinden voor het coronavirus

Deze man probeert een oplossing te vinden voor het coronavirus

Autoriteiten op een Thais vliegveld bekijken een scanner om de lichaamstemperatuur van reizigers te meten. / EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Metro sprak met professor Anthony Fehr, van de afdeling moleculaire biowetenschappen aan de Amerikaanse universiteit van Kansas.

Autoriteiten zijn bezorgd dat het coronavirus, voor het eerst vastgesteld op een vismarkt in de Oost-Chinese stad Wuhan, zich zal verspreiden met wereldwijde besmetting tot gevolg. Het virus veroorzaakt een longontsteking. Patiënten hebben last van hoesten, ademhalingsproblemen en koorts. Dat is vervelend, omdat voor het aansterken een sterk immuunsysteem van belang is.

Anthony Fehr, assistent-professor bij de afdeling moleculaire biowetenschappen aan de universiteit van Kansas, werkt aan het ontwikkelen van een medicijn dat zich richt op een deel van het virus dat vergelijkbaar is onder alle coronavirussen.


Likeability of3

Boeren willen naar het Catshuis voor 'massaal protest'

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren willen op woensdag 5 februari weer massaal voor een protest naar het Catshuis in Den Haag. Op die dag staat volgens de actiegroep Farmers Defence Force opnieuw een gesprek tussen het Landbouwcollectief en premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw gepland.

Farmers Defence Force wil dat er op 5 februari „spijkers met koppen worden geslagen". „Daar moet de finale klap worden gegeven", aldus de actiegroep in een verklaring. „Het is judgementday. FDF heeft jullie nodig. Druk is nog nooit zo belangrijk geweest als op deze dag. Zorg dat Rutte zich wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren. Wij accepteren geen offers van boeren meer. Wij accepteren geen leed voor onze families meer. Het is genoeg geweest".

Diverse acties uit onvrede


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Geen besluit over verhuizing mariniers naar Zeeland

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhuizing van het Korps Mariniers naar een nog te bouwen kazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zei eind maart duidelijkheid te willen geven over de kwestie.

Ze gaat begin volgende week overleggen met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Die zijn boos omdat donderdag uitlekte dat de verhuizing van Doorn naar Zeeland van de baan zou zijn. Veel mariniers zijn tegen de verhuizing en verlaten het korps.

Consequenties bespreken


Tinder introduceert paniekknop

Tinder introduceert paniekknop

Tinder introduceert paniekknop. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tinder is momenteel bezig met ontwikkelen van een mogelijkheden om het gebruik van de populaire datingapp nog veiliger te maken voor gebruikers.

De bedoeling is dat indien gebruikers zich onveilig voelen tijdens een date, het mogelijk wordt een paniekknop in te schakelen. Deze knop zal bij gebruik contact opnemen met de politie.

Om dit mogelijk te maken werkt de datingapp nauw samen met Noonlight, een veiligheidsplatform dat locaties van gebruikers volgt.


Likeability of5

Oud-coffeeshopbaas Van Laarhoven blijft toch in cel

Geert-Jan Knoops en Carry Knoops, de advocaten van Van Laarhoven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven blijft in de cel. De rechter in Den Haag wees vrijdagmiddag zijn eis af zijn gratieverzoek thuis te mogen afwachten.

Ook wordt hij niet met onmiddellijke ingang opgenomen in een ziekenhuis. Volgens de rechter kan hij over een dergelijke strafonderbreking niet beslissen en is daarvoor een andere procedure nodig.

Witwassen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes doden door schietpartij in Duitse plaats Rot am See

Politie op plaats delict / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een schietpartij in het zuiden van Duitsland zijn zes doden gevallen. Dat heeft de politie gemeld, aldus diverse Duitse media.

De schietpartij was vrijdag in de plaats Rot am See in de deelstaat Baden-Württemberg. Er is een verdachte gearresteerd. Volgens de politie vielen de schoten in een gebouw bij het station. Twee mensen raakten gewond.

Relationeel incident


Van der Weijden gestopt met zwemmen

Maarten van der Weijden gestopt met wereldrecordpoging

Van der Weijden gestopt met zwemmen / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maarten van der Weijden is na ruim 18 uur gestopt met zwemmen. Het is hem niet gelukt het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

Dat bevestigt zijn woordvoerder aan Metro. Van der Weijden moest meer dan 101,9 kilometer zwemmen, en had rond 13.30 uur bijna 80 kilometer in armen en benen. De olympisch kampioen kreeg het zwaarder en zwaarder en het record verbreken was uiteindelijk niet meer haalbaar. Hij was „fysiek echt op", laat zijn woordvoerder weten. „In de laatste twee uur was het verval groot. Hij heeft geknokt en alles gegeven, maar fysiek ging het niet meer."

Op de livestream, die door 24 uur zwemmen Maarten van der Weijden Foundation in stand werd gehouden, staat: kijkers, donateurs, publiek en alle anderen die deze recordpoging van Maarten hebben mogelijk gemaakt: bedankt!


Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit'

Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit'

Geen extra opvang onderwijsstaking: 'Rek is eruit' / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat er weer gestaakt worden door het onderwijs. In tegenstelling tot vorige stakingen is er bij de kinderopvang nagenoeg geen ruimte meer om ouders te hulp te schieten. „De grenzen van wat mogelijk is zijn bereikt.”

Net als in het onderwijs, kampt ook de kinderopvang met flinke tekorten. Volgens woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang René Loman gaat het momenteel om ruim 3000 vacatures: „Dat zijn er zelfs meer dan nu in het onderwijs openstaan.” Daar staat momenteel 2400 vacatures open, vertelt Loman. Hoewel ze ouders heel graag tegemoet willen komen, is de rek eruit.

Dat blijkt uit een enquête die de brancheorganisatie heeft gehouden onder hun de ruim 900 leden. Een derde geeft aan met dusdanige krapte te kampen, dat extra opvang tijdens de onderwijsstaking niet mogelijk is.