Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 dec 2018 / 11:19 uur

Krant ‘vergelijkt’ Macron met Hitler en maakt excuus

Le Monde is in eigen land door het stof gegaan. Op de voorpagina van de voorbije weekendeditie M stond president Emmanuel Macron zo afgebeeld, dat het beeld verdacht veel leek op een poster van andere Europese leider. En geen leider waar je tegenwoordig graag mee vergeleken wil worden.

Hilter-poster

Het rode vlak op de achtergrond en het zwart-wit waarin Macron is afgebeeld, zorgen voor duidelijke overeenkomsten met Adolf Hitler. Een misplaatste voorpagina, zo stellen velen.

Onder andere Richard Ferrand, voorzitter van de beweging En Marche! van Macron, vroeg zich na de publicatie af of het werkelijk om een toevallige overeenkomst ging, zoals de krant zelf zegt. ,,Het kan geen toeval zijn, maar wat is het dan wel? Ik zoek de verloren gegane betekenis."

Le Monde-redacteur Luc Bronner biedt zijn excuses aan en verdedigt tegelijkertijd zijn medium. De journalist zegt dat het bedoeld was als een verwijzing naar de periode van de Sovjet-Unie. ,,De gebruikte elementen in onze cover zijn gebaseerd op het werk van Russische constructivisten. Zij gebruikten veel rood en zwart.”

Marine Le Pen

Bronner wijst daarbij naar oude voorpagina’s van de krant, waarin dezelfde stijl werd gebruikt. Op een van die covers is voormalig Macron-uitdager Marine Le Pen te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krant ‘vergelijkt’ Macron met Hitler en maakt excuus
Sluiten