Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 dec 2018 / 19:59 uur

Kamer bijna voltallig tegen speciale noodwet brexit

Politieke verdeeldheid heb je vaak op belangrijke onderwerpen, maar in dit geval is bijna de hele Tweede Kamer het met elkaar eens. De speciale noodwet voor de brexit moet worden aangepast worden, want het geeft de minister te veel macht, zo stellen veel partijen.

Volgens de wet zou het kabinet ruime bevoegdheden krijgen om eventuele chaos rond de brexit te managen en kan het een wet aanpassen zonder dat daarbij een beroep gedaan wordt op het parlement.

‘Ongehoord’

,,Dat is ongehoord", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. ,,Ook hier dient het parlement de regering gewoon te kunnen controleren. Een stevige regering heeft een stevige controle van het parlement nodig."

Kees Verhoeven (D66) vindt de wet vooral te gehaast opgesteld door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. ,,Blok zal de noodzaak van deze ingrijpende wet beter moeten onderbouwen en op onderdelen moeten aanpassen."

‘Dit is nodig’

De wet werd eerder naar de kamer gestuurd door Blok. Volgens hem is deze nodig als het Verenigd Koninkrijk zonder echte deal de EU verlaat. ,,Een harde brexit kan ingrijpende consequenties hebben, voor goederenverkeer, voor personenverkeer. Dus die wet geeft een ruime bevoegdheid om noodmaatregelen te nemen. Ook hele praktische zaken: hoe gaan we straks om met een Engels rijbewijs dat in Nederland wordt aangetroffen?"

Het Verenigd Koninkrijk moet zelf nog stemmen over het brexitplan dat er nu ligt, dit wordt in maart gedaan. De Europese Unie is er al akkoord mee gegaan.

Reageer op artikel:
Kamer bijna voltallig tegen speciale noodwet brexit
Sluiten