Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 7 dec 2018 / 14:14 uur

Het tekort is voorbij: de anticonceptiepil is terug

Het tekort op de anticonceptiepil is voorbij. Sinds begin september was er een tekort op de pillen. De apotheken en farmaceuten in ons land zullen de komende weken weer bevoorraad worden, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. 

„Bedrijven die anticonceptiepillen leveren, bevestigen dat zij weer leveren of gaan leveren", zegt Martin Favie van Bogin, de belangenorganisatie van generieke geneesmiddelenfabrikanten. Het gaat onder meer om de groothandels Benu, Mosadex en Alliance Healthcare. Dat de levering weer op gang komt, bevestigt ook Angelique Derks van Mosadex. Maar gezien de periode van het tekort, is het niet zo dat iedere apotheek of farmaceut volgende week alweer volledig is bevoorraad. Dat kan enkele weken duren.

Afgekeurd en vernietigd

Het tekort ontstond nadat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd en vernietigd. Hoewel toen werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, pakte dat toch even anders uit en zaten aardig wat vrouwen zonder hun anticonceptiepil.

De afgelopen weken werd de vraag naar de pil daarom dusdanig groot dat het middel zelfs op Marktplaats werd aangeboden, soms zelfs voor woekerprijzen. Er werd in sommige gevallen 15 euro per strip gevraagd, meer dan vier keer de normale waarde.

#vrouwenhelpenvrouwen

Gelukkig zag niet iedereen het tekort van de pil als een buitenkansje om wat extra geld te verdienen. Op Twitter ging namelijk de hashtag #vrouwenhelpenvrouwen hard. Daarbij hielpen vrouwen die nog meerdere strips hadden liggen, anderen die geen pillen meer hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Het tekort is voorbij: de anticonceptiepil is terug
Sluiten