In het nieuws

Het maffe jaar van boerin Steffi

Deze twee zijn verliefd en hebben al een gezamenlijke hobby gevonden / Linelle Deunk

Foto van 'Iris Hermans'

18 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. Vandaag: Iris Hermans en Steffi Verhagen.

Selfie met Steffi (=een stelfi?)

Duim omhoog

,,Ik heb een duim omhoog van Steffi!” Al is er niemand in de buurt, ik ben zo blij als een dertiger die net een appje van een hengstenboerin heeft gekregen. Een paar uur later zal ik haar ontmoeten op het busstation, waar ze me komt ophalen: ,,Ik hoorde dat je wilde komen lopen, maar dat is echt een takke end.”

Ik heb in alle interviews wel zin, maar in deze met Steffi echt belachelijk veel, want van het eerste uur, of eigenlijk tweede aflevering Boer Zoekt Vrouw, want hoewel ik dit jaar eigenlijk niet wilde kijken en een beetje het TVOH-gevoel had (‘nu ken ik het wel’), zag ik Steffi met haar rode blossen en oranje polo’s en was ik verkocht. Wat een verademing in deze tijden vol fillers en Instagramfilters. In de trein en bus mijmer ik hoe ze in het echt zou zijn, om drie uur later de deur van haar auto open te zwaaien en naast haar plaats te nemen. Ik zeg haar dat ik het best wel spannend vind, waarop ze me aankijkt met haar pretogen en op haar Steffi’s zegt: ,,doe niet zo maf, ik ben ook maar gewoon een mens.”

Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes

,,Door de bomen daar kun je twaalf van onze paarden zien rondlopen, en oh kijk, daar zit mijn vader, op de rooie trekker, hij zwaait al.” Zoevend door het groene Brabantse land, met Steffi (28) naast je als chauffeur slash tourguide die het met haar inmiddels kenmerkende lage stem en ingetogen lach over de nabije omgeving heeft, begrijp je wel waarom al die mannen haar geschreven hebben en zichzelf hier al zagen wonen. Rust en ruimte en het boerderijparfum dat meteen de stadse neusvleugels laat trillen, maar ook onvervalste Brabantse gezelligheid, zelfs terug te vinden in de naam van een van de drie honden op het erf. Schnaps, die samen met Pukkel en kleine Barry -,,net een cavia, toch?”- hier een goed hondenleven leidt.

Het is bijna jammer dat de vijf nog lang niet in de klok zit, want twee uur met hengstenhouder Steffi en je krijgt meteen zin een feestje. Verhagen’s Stamkroeg staat op een bord in haar woonkamer-en-bar-ineen. Dit is haar domein op de grote woonboerderij waar ze met haar familie woont. Aan de muur foto’s van haar hengsten en paarden, de grote portretfoto van BZV op een tafeltje, door het raam uitzicht op de stallen en de bak. In haar hand een zak met echte Brabantse worstenbroodjes. Heb je al gegeten? vraagt ze.

Wel gelukkig

Het was me het jaartje wel. Ze neemt een slok van haar cola en blikt terug. Kerst 2017 was ze nog vrijgezel, maar allesbehalve een zielig hoopje ellende voor de kerstboom, want ze gaf een groot feest voor haar paardenvrienden. Rest van de familie op wintersport, huis voor zichzelf en ‘de Kerstinzegene’ kon los, ,,nieuw ideetje van mij.” Drinken en feesten tot in de onchristelijke uurtjes, ,,toen hebben mijn vrienden me aangemeld voor Boer Zoekt Vrouw.” De rest is geschiedenis en dit jaar is er de Kerstinzegene 2, nu met haar eigen kerstman erbij.

,,Ik was altijd al wel gelukkig met fijne familie, vrienden en mijn hengsten, er ontbrak eigenlijk maar een ding.” Steffi dacht dat ze de rest van haar leven alleen zou blijven, ,,en niet dat ik daar depri van werd ofzo, maar ik dacht gewoon dat het niet meer in mijn leven zou passen, en ik ben natuurlijk ook geen standaard mens.” Juist daarom waarschijnlijk wist ze de harten te veroveren van miljoenen kijkers. Met haar nuchterheid, humor en charmante lompheid zette ze zichzelf in de zelfspotlights. En natuurlijk met die rode stralende wangetjes waar de Zwitsalbaby jaloers op kan zijn. Ze zijn eigenlijk zo rood vanwege psoriasis, verklapt ze, ,,maar ik smeer er ook elke dag Nivea op, uit die blauwe pot.”

Eerste zoen

Daten is niet zo haar ding, op Tinder heeft ze welgeteld een uur gezeten. Ze schudt haar krullenhoofd, ,,dat is echt zo’n vleeskeuring.” Sterker nog: toen ze de brieven van Yvon kreeg, heeft ze niet, of pas veel later, naar de foto’s gekeken. En toen ging het snel, zeker tijdens de speeddate, waar ze ‘kortsluiting in haar hoofd’ voelde toen ze hovenier Roel in de ogen keek.

Lekker op de trekker met Harrold en Roel / KRO-NCRV

Haar eerste ooit was op de boerderij, evenals vijftien jaar later op 15juli: de eerste zoen met Roel, na het keuzemoment, waar ze een man de gelukkigste van Brabant en omstreken maakte, een ander de verdrietigste, al pakte sympathieke Harrold zijn verlies als een echte man en vertrok fier op zijn blauwe trekker. Het contact is nog altijd goed, ,,we zijn met zijn allen vrienden geworden, het voelde die week ook als vakantie in eigen huis.” Ze is op haar gevoel afgegaan, ,,je kunt zoveel dingen van te voren bedenken en gaan invullen, maar als je wil dat het in de liefde werkt, moet je dat opzij zetten, en dat heb ik voor de eerste keer in mijn leven gedaan.”

Gelukkig maar, want het leven is nog leuker geworden voor Steffi. ,,Het grootse voordeel, al klinkt dat ook zo zakelijk, is dat je dingen kunt delen.” Veel heeft het prille stel niet nodig, al moet Steffi voor ‘hun gezamenlijke hobby’ wel twee supermarkten langs, want Triple Karmeliet voor hem, Weisinger voor haar, ,,Die halve liters, weet je wel? Mijn moeder grapte al dat we op moesten letten geen alcoholisten te worden samen, maar zo erg is het ook niet, hoor.” En als supermarktcadeautje bananen en tijgernootjes voor Roel, ,,vindt-ie lekker.” Geen Netflix-serie (nog) voor hen,, ,,we hebben altijd zat te lullen” en dat begon al vanaf 15juli, toen alles in het geniep moest tot de laatste uitzending op 2 december. Dat had wel wat, ,,alles achter de gordijnen doen...” Het ging bijna mis toen de hoefsmid onverwacht op de stoep stond. Hop, Roel de garage in en het appen kon beginnen. ,,Hij is bijna weg.. Nog even... Nu echt!”

Plaaggeest en polo's

Haar vader komt binnenwippen. Zelfde bouw als zijn dochter, zelfde guitige blik in de ogen. Hij gaat zo naar de hoevendokter, vertelt hij, ,,voor mijn eigen voeten” en Steffi laat hem snel even de net gekochte Party zien, ,,ik wist dat ik erin stond, leuk verhaal geworden wel.” Ze kan alleen maar lachen om wat over haar wordt geschreven. Zo ging het op Twitter vaak over haar polo’s die ze tijdens BZV altijd droeg (,,zitten gewoon lekker, zeker in de zomer”) en werd ze vergeleken met de plaaggeest van Bassie en Adriaan. Ze wrijft even over haar jukbeenderen, ,,ik vind wel dat ze gelijk hadden, grappig toch?” Over haar kapsel werd ook van alles geschreven en ze haalt haar hand er even doorheen. ,,Het is heel dik en droog, een beetje een Roy Donders-kapsel. Ik doe er Perfecte Krul in van Andrélon en dan vind ik het wel best.”

Wat minder grappig zou zijn, is wanneer mensen aan haar familie komen, ,,dat is ook de reden waarom ik even heb moeten nadenken om mee te doen.” Expeditie Robinson lijkt haar trouwens nog wel wat, ,,ik ben heel nieuwsgierig naar wat het met je doet om helemaal niets te hebben, maar waarom zouden ze mij daarvoor vragen?”

Alle Steffi's de stal uit

Ze vond het ‘heel maf’ om zichzelf op televisie terug te zien, ,,normaal heb ik veel meer humor, ik dacht echt dat mensen mij keisaai zouden vinden.” Soms kon ze wel onder de tafel kruipen van schaamte, ,,maar dan kreeg ik de dag erna zo veel positieve reacties!” Ja, het zal vást wat met haar zelfbeeld te maken hebben, maar dat weet ze zelf ook wel. ,,Och, je moest eens weten hoeveel berichten ik heb gekregen van mensen die zich in mij herkenden en precies wisten wat ik nodig zou hebben.” Goedbedoeld allemaal, ,,maar ik ben echt oké met mezelf.” Dan wel geen supermodel (,,hoeft ook niet”), wel een rolmodel voor alle Steffi’s die nog in de stal zitten. Kom eruit! En geef je op voor het nog altijd zo populaire KRO-NCRV programma, ,,Ze helpen je waar ze kunnen om het te laten slagen. Baby nummer 69 ofzo is net geboren, petje af voor de programmamakers en vooral voor Yvon, zij doet zo veel voor ons. Ik vind het rot om te lezen hoe zij soms wordt weggezet. Zíj maakt het programma, vind ik, niet wij.” Met de hele ‘BZV-familie’, zoals ze het liefkozend noemt, is er veel contact, van appgroepen tot BZV-afterparties en ze wrijft zich verheugd in de handen, ,,de nieuwjaarsborrel komt er ook weer aan.”

Vlak voor het keuzemoment en de eerste zoen met Roel / KRO-NCRC

Waar je de Boekelse ’s nacht voor kunt wakker maken? Simpel, ,,als een paard een veulen krijgt.” Hoe Steffi ontbijt? Ook simpel, yoghurt met wat muesli. ,,Ik moet een beetje aan de lijn denken, ik heb de bouw van mijn vader en ben een echte stresseter.” En daarnaast houdt ze ook van die Bragondische (of Bourbanste) gezellige levensstijl die begint als de vijf in de klok zit. Biertje erbij, ,,en dan komt dat tapasplankje met worst en kaas er ook weer vanzelf bij.”

Van vleeskeuringen houdt ze niet, van hengstenkeuringen wel, al was die van twee weken geleden wel haar dieptepunt van 2018. ,,Het was gewoon kut, geen van mijn talentvolle paarden is naar de hoofdkeuring gegaan. Alsof het gordijn vlák voor het hoogtepunt valt, na zo’n lange voorbereiding.” Ze is nu tien jaar bezig en soms zit het mee, en soms niet, maar gelukkig is daar nu haar Roel die haar ‘behoorlijk relativeert’, ,,anders zou ik zo nog drie dagen lang met mijn vader kunnen doorzeuren over die keuring.”

Mooie hengsten

Dat ze goed voor haar dieren zorgt, blijkt wel als je oog in oog met ze staat. De rust zelve en glanzend van gezondheid, door ‘veel beweging, goede brokken en kuil uit Friesland’. Ze aait een grote hengst over zijn snuit. ,,Paarden zijn altijd mijn passie geweest en vooral hengsten vind ik mooi. Ze zijn ruiger, gespierder en veel brutaler.” Lekker mannelijk dus, net als haar Roel, want hoewel ze zelf al 186 centimeter telt, is hij ‘gelukkig nog langer’. Haar wangen krijgen er spontaan een roodtint bij,  ,,ik vind hem een echte kerel, gewoon stoer.” Ja hoor, de kortsluiting is er nog steeds. Die eerste keer dat ze hem zag, eergisteren en vanavond weer, ,,dan komt-ie logeren.”

Allebei een glanzende huid/vacht, de een door Nivea, de ander door goede brokken

Steffi heeft een achtergrond in de verpleegkunde en een aantal jaar stervensbegeleiding gedaan. Dankbaar en zwaar tegelijkertijd, ,,daardoor wil ik nog meer het leven vieren, ik heb zo vaak gezien hoe het dan over kan zijn, ik wil van elke dag een feestje maken.” Verhagen’s stamkroeg is dan ook met regelmaat het decor en podium voor mooie avonden. Speciaalbiertjes erbij, karaoke op, ,,en keivals met mijn duetvriendin Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato meeblèren. Mensen denken volgens mij dat hier elke week een bruiloft is of iets, met altijd zoveel vrienden op bezoek.”

Tegeltje

Ondanks haar nieuwe bekendheid, is Steffi nog gewoon wie en wat ze is, en dat is meer dan goed. Doe maar normaal, dan doe je maf genoeg, zou op haar tegeltje staan. Ze denkt nog even na en weet er nog wel een. ,,Je kunt alleen maar spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Niet bang zijn, durf risico’s te nemen. Maar past er zekers niet op, of wel?”


Trump haalt miljoenen op voor herverkiezing

President Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen.

Campagnekas

Trump beschikte al over een goedgevulde campagnekas voor de presidentsverkiezing in 2020. Hij heeft de afgelopen twee jaar tientallen miljoen dollars ontvangen van geldschieters. Daar kwam volgens het bestuur van zijn Republikeinse Partij in 24 uur tijd nog eens 24,8 miljoen dollar bij.


Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hem

De Rotterdamse metro. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Woensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.

Ook een mes

De politie wilde de man inrekenen, maar die probeerde te ontsnappen. Daarbij gooide hij het wapen in de bosjes. Met behulp van een politiehond kon hij toch worden aangehouden. Omdat de verdachte daarbij werd gebeten, is hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.


Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
01:47

In samenwerking met Dutch Film Works

18 JUN 2019

Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

Horror

Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


Vermiste Anja Schaap dood in zee aangetroffen

Handout van Anja Schaap vrijgegeven door politie-eenheid Den Haag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De uit Katwijk vermiste Anja Schaap is dood aangetroffen in de Noordzee. De bemanning van een Duitse boot vond haar lichaam dinsdag rond 13.30 uur ten noorden van de Waddeneilanden, meldt de politie woensdag.

Politieonderzoek

De 33-jarige inwoonster van Katwijk werd sinds 29 mei vermist, nadat ze was vertrokken uit een café in haar woonplaats. De afgelopen weken werden diverse zoektochten op touw gezet. Vorige week werd opnieuw gezocht in het water langs de Melkweg in Katwijk, waar een paar dagen na haar verdwijning haar tas werd teruggevonden.


Coen en Sander komen in actie voor Sesamstraat

Pino, Bert, Ernie en Tommie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Coen en Sander, radio-dj’s bij 538 zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat van de buis wordt gehaald. Via social media riepen de dj’s woensdag op de actie te steunen.

Schandalige manier

Sesamstraat mag niet stoppen. Laat je naam achter en steun het mooiste kinderprogramma dat er is”, schrijft Coen Swijnenberg op Twitter. De handtekeningenactie van de dj’s is het gevolg van een interview van de twee met Aart Staartjes. Staartjes vertolkt al bijna vier decennia de rol van meneer Aart.


KNMI: code oranje voor Noord-Brabant

Luchtfoto van de eerste zomerstorm van 2019 boven Brabant-Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de provincie Noord-Brabant heeft het KNMI in ieder geval tot woensdagavond 20.00 uur, code oranje afgegeven. Het weerinstituut verwacht in het gebied zware onweersbuien met kans op grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Ook zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.

Hagel en windstoten

In de rest van het land kunnen ook onweersbuien voorkomen die vergezeld gaan van hagel en windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur. Vooralsnog blijft daar code geel van kracht. Maar als het nodig is, kan dat nog wijzigen de komende uren, aldus een woordvoerder.


Internationale drugsbende opgerold in Limburg

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de provincie Limburg zijn in een internationaal onderzoek naar drugscriminaliteit zeven verdachten opgepakt bij zestien huiszoekingen in Echt, Geleen en Sittard. Agenten troffen een laboratorium voor synthetische drugs aan en namen bij een coffeeshopleverancier 2,4 miljoen euro cash in beslag. Ook stuitte de politie op twee loodsen met wietplantages en een loods met verpakkingsmateriaal voor cannabis.

24 locaties

Bij de operatie werden woensdagochtend tegelijkertijd 24 locaties doorzocht in België, Nederland en Duitsland. Er werden 160 Nederlandse, 85 Belgische en tien Duitse agenten ingezet.


Voor het eerst wolvenwelpen gespot op de Veluwe

Een jonge wolf verschuilt zich woensdag in het struikgewas van de wolvenvallei van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Woensdag meldt de provincie Gelderland dat er jonge wolven zijn gespot op de Veluwe. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland en daarmee ook de eerste keer in twee eeuwen dat er in Nederland wolven in het wild zijn geboren.

De jonge wolven zijn gefilmd in het noordelijke deel van de Veluwe. Te zien zijn drie welpen die de natuur aan het verkennen zijn. Volgens nu.nl zijn er aanwijzingen dat het om vijf jonge wolven gaat.

De plek blijft onbekend


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Diplomatieke stappen tegen Rusland om MH17

Premier Mark Rutte staat de pers te woord naar aanleiding van de persconferentie van het internationale Joint Investigation Team (JIT). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Omdat Rusland niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van MH17 gaat Nederland ‘diplomatieke stappen’ zetten tegen het land. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

Nieuwe fase

De minister schrijft dat „diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken." Vorige week is via diplomatieke kanalen Rusland opnieuw aangespoord om volledig mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek, verklaart een woordvoerster van het ministerie. De Nederlands ambassade in Moskou heeft die boodschap overgebracht.


Trump: geen excuses aan Central Park Five

Trump: geen excuses aan Central Park Five

Trump zegt dat er twee kanten aan het verhaal zitten en weigert zijn excuses aan te bieden aan de Central Park Five. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je hebt er sowieso over gehoord en het misschien ook al gezien: de heftige miniserie When They See Us op Netflix. Het gaat over de Central Park Five, vijf donkere jongens die ten onrechte werden veroordeeld voor het verkrachten van een blanke vrouw. De jongens zijn inmiddels vrijgesproken, maar Trump wil zijn excuses niet aanbieden voor zijn gedrag ten tijde van de rechtszaak.

In de serie is te zien hoe Donald Trump een paginagrote advertentie heeft laten printen, waarin hij oproept de vijf jongens te veroordelen en om de doodstraf in New York weer legaal te maken.

'Twee kanten'


Na zwangere comateuze vrouw nu ook maden in kliniek
Likeability of2

Na zwangere comateuze vrouw nu ook maden in kliniek

Een therapeut trof maden aan op de operatiewond van een patiënt in de kliniek. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een speciale zorgkliniek in het Amerikaanse Phoenix is opnieuw in opspraak gekomen, nadat een therapeut maden op een operatiewond aantrof. Eerder al, in januari, beviel een comateuze patiënte opeens van een zoontje. Hierom willen de autoriteiten in Arizona de vergunning van de zorginstelling intrekken.

'Uitzonderlijk incident'

De op psychiatrische patiënten gerichte zorginstelling Hacienda HealthCare heeft laten weten dat dit een uitzonderlijk incident is en dat de patiënt meteen voor behandeling naar een ziekenhuis is gebracht. Hij is daarna teruggekeerd naar Hacienda, maar bleek last van nog meer maden te hebben. Volgens Hacienda is de patiënt toen weer naar een ziekenhuis gestuurd.


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Net op tijd: verlamde hond gered uit hete zon
Likeability of3

Net op tijd: verlamde hond gered uit hete zon

De verlamde hond kon niet bij zijn waterbak en lag in de brandende zon. Foto ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Afgelopen maandag was het wel heel kantje boord voor een verlamde hond uit het Brabantse Raamsdonksveer. De hond lag in de brandende zon, maar omdat het dier sinds kort verlamd is aan zijn poten, kon hij zich niet verplaatsen. Even de schaduw opzoeken of wat water drinken zat er dus niet in. De politie heeft hem maar net op tijd kunnen reden.

Maandagmiddag kreeg de politie een melding dat er in Raamsdonksveer een verlamde hond in een achtertuin in de volle zon lag. De eigenaar van het dier was niet thuis, dus moest de politie in actie komen. En het was maar net goed dat ze er vaart achter hebben gezet.

Oververhit


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verdachten neerhalen MH17 genoemd

Bellingcat noemt verdachten neerhalen MH17

Het herdenkingsmonument bij de plek waar de restanten van de cockpit van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werden gevonden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

Er zijn aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Proces


Pak je kans: allereerste open dag bij NS Componenten

Pak je kans: allereerste open dag bij NS Componenten

Voor de allereerste keer kunnen treinliefhebbers een kijkje nemen bij het NS Componentenbedrijf, waar ervoor wordt gezorgd dat treinonderdelen als nieuw functioneren.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op 22 juni kun je voor de allereerste keer allerlei interessante, ingewikkelde of gewoon gave treinonderdelen bewonderen bij NS Componentenbedrijf. De deuren worden dan namelijk geopend zodat iedereen die het leuk lijkt een kijkje kan komen nemen. Monteurs geven demonstraties, er worden foto's en video's getoond, je kunt rondkijken in een dubbeldekstrein en er is een kidsclub met allerlei leuke activiteiten.

Speciaal voor de open dag rijdt de Diesel III - ook wel ‘rode duivel’ genoemd – als pendeltrein tussen station Tilburg en het terrein van het componentenbedrijf.

Heen en weer met de rode duivel


Aspirant-militair zwaargewond geraakt door bliksem

Hulpdiensten bij een militair oefenterrein in Ossendrecht. Veertien leerlingen zijn gewond geraakt door een blikseminslag. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aspirant-militair is woensdag zwaargewond geraakt door een blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant). Hij is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de Marechaussee. Dertien andere leerlingen zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

De gewonden door de blikseminslag zijn 16, 17 en 18 jaar oud en volgen de VeVa-opleiding. Daarbij combineren jongeren een mbo-opleiding met praktijkweken bij de marine, landmacht en luchtmacht. Ze zijn daarmee verzekerd van een stage bij een van de krijgsmachtonderdelen en worden voorbereid op een functie bij Defensie.


Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen ze het lichaam ontdekten. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Leerlingen van een basisschool uit Vlijmen hebben tijdens een schoolkamp in het bos in Son en Breugel een stoffelijk overschot gevonden. Directeur Dominique Habraken van de betrokken school, De Vlechter, bevestigt berichtgeving van het Brabants Dagblad met die strekking.

'Hevig geëmotioneerd'

De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen twee van hen op het lichaam stuitten. Het ging om iemand die zichzelf van het leven had beroofd. „De kinderen waren hevig geëmotioneerd", aldus Habraken. „Veel kinderen hebben nog nooit met de dood te maken gehad of een dood lichaam van dichtbij gezien."


René Karst ambassadeur Stichting Lezen & Schrijven

Volkszanger zet zich in voor laaggeletterden

De 'Liever te dik in de kist'-zanger gaat zich als kersverse ambassadeur inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen schrijven. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De naam René Karst komt je misschien niet bekend voor, maar zijn hit Liever te dik in de kist waarschijnlijk wel. De volkszanger is sinds woensdag de nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en hij zal zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Karst heeft al eerder regelmatig in het theater gestaan om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. De komende jaren neemt dit een stapje toe en zal de volkszanger zich belangeloos inzetten voor Stichting Lezen & Schrijven om de aanpak van laaggeletterdheid nog bekender te maken bij het Nederlandse publiek.

'Geen leven zonder taal'


Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer
Likeability of3

Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer

Ouders van leerlingen in het basisonderwijs helpen minder op school, maar houden zich wel intensiever bezig met het onderwijs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ouders van leerlingen in het basisonderwijs zijn steeds moeilijker enthousiast te maken voor het begeleiden van schoolreisjes, het helpen bij schoolfeestjes en andere activiteiten van de school. Aan de andere kant zijn ouders zich wel meer gaan bezighouden met de wijze waarop de docenten hun kinderen begeleiden.

Schoolreisjes geschrapt

Dat blijkt uit een onderzoek door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en onderwijsvakblad Didactief onder vijfhonderd leerkrachten in het basisonderwijs. Twee derde van de docenten (66 procent) laat weten dat het de afgelopen vijf jaar moeilijker is geworden ouders te vinden voor het leveren van hand-en-spandiensten. Ruim de helft van de leerkrachten (54 procent) zegt dat daarom weleens projecten, schoolreisjes of andere activiteiten moeten worden geschrapt.


sad
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avatar