In het nieuws

Het maffe jaar van boerin Steffi

Deze twee zijn verliefd en hebben al een gezamenlijke hobby gevonden / Linelle Deunk

Foto van 'Iris Hermans'

18 DEC 2018

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. Vandaag: Iris Hermans en Steffi Verhagen.

Selfie met Steffi (=een stelfi?)

Duim omhoog

,,Ik heb een duim omhoog van Steffi!” Al is er niemand in de buurt, ik ben zo blij als een dertiger die net een appje van een hengstenboerin heeft gekregen. Een paar uur later zal ik haar ontmoeten op het busstation, waar ze me komt ophalen: ,,Ik hoorde dat je wilde komen lopen, maar dat is echt een takke end.”

Ik heb in alle interviews wel zin, maar in deze met Steffi echt belachelijk veel, want van het eerste uur, of eigenlijk tweede aflevering Boer Zoekt Vrouw, want hoewel ik dit jaar eigenlijk niet wilde kijken en een beetje het TVOH-gevoel had (‘nu ken ik het wel’), zag ik Steffi met haar rode blossen en oranje polo’s en was ik verkocht. Wat een verademing in deze tijden vol fillers en Instagramfilters. In de trein en bus mijmer ik hoe ze in het echt zou zijn, om drie uur later de deur van haar auto open te zwaaien en naast haar plaats te nemen. Ik zeg haar dat ik het best wel spannend vind, waarop ze me aankijkt met haar pretogen en op haar Steffi’s zegt: ,,doe niet zo maf, ik ben ook maar gewoon een mens.”

Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes

,,Door de bomen daar kun je twaalf van onze paarden zien rondlopen, en oh kijk, daar zit mijn vader, op de rooie trekker, hij zwaait al.” Zoevend door het groene Brabantse land, met Steffi (28) naast je als chauffeur slash tourguide die het met haar inmiddels kenmerkende lage stem en ingetogen lach over de nabije omgeving heeft, begrijp je wel waarom al die mannen haar geschreven hebben en zichzelf hier al zagen wonen. Rust en ruimte en het boerderijparfum dat meteen de stadse neusvleugels laat trillen, maar ook onvervalste Brabantse gezelligheid, zelfs terug te vinden in de naam van een van de drie honden op het erf. Schnaps, die samen met Pukkel en kleine Barry -,,net een cavia, toch?”- hier een goed hondenleven leidt.

Het is bijna jammer dat de vijf nog lang niet in de klok zit, want twee uur met hengstenhouder Steffi en je krijgt meteen zin een feestje. Verhagen’s Stamkroeg staat op een bord in haar woonkamer-en-bar-ineen. Dit is haar domein op de grote woonboerderij waar ze met haar familie woont. Aan de muur foto’s van haar hengsten en paarden, de grote portretfoto van BZV op een tafeltje, door het raam uitzicht op de stallen en de bak. In haar hand een zak met echte Brabantse worstenbroodjes. Heb je al gegeten? vraagt ze.

Wel gelukkig

Het was me het jaartje wel. Ze neemt een slok van haar cola en blikt terug. Kerst 2017 was ze nog vrijgezel, maar allesbehalve een zielig hoopje ellende voor de kerstboom, want ze gaf een groot feest voor haar paardenvrienden. Rest van de familie op wintersport, huis voor zichzelf en ‘de Kerstinzegene’ kon los, ,,nieuw ideetje van mij.” Drinken en feesten tot in de onchristelijke uurtjes, ,,toen hebben mijn vrienden me aangemeld voor Boer Zoekt Vrouw.” De rest is geschiedenis en dit jaar is er de Kerstinzegene 2, nu met haar eigen kerstman erbij.

,,Ik was altijd al wel gelukkig met fijne familie, vrienden en mijn hengsten, er ontbrak eigenlijk maar een ding.” Steffi dacht dat ze de rest van haar leven alleen zou blijven, ,,en niet dat ik daar depri van werd ofzo, maar ik dacht gewoon dat het niet meer in mijn leven zou passen, en ik ben natuurlijk ook geen standaard mens.” Juist daarom waarschijnlijk wist ze de harten te veroveren van miljoenen kijkers. Met haar nuchterheid, humor en charmante lompheid zette ze zichzelf in de zelfspotlights. En natuurlijk met die rode stralende wangetjes waar de Zwitsalbaby jaloers op kan zijn. Ze zijn eigenlijk zo rood vanwege psoriasis, verklapt ze, ,,maar ik smeer er ook elke dag Nivea op, uit die blauwe pot.”

Eerste zoen

Daten is niet zo haar ding, op Tinder heeft ze welgeteld een uur gezeten. Ze schudt haar krullenhoofd, ,,dat is echt zo’n vleeskeuring.” Sterker nog: toen ze de brieven van Yvon kreeg, heeft ze niet, of pas veel later, naar de foto’s gekeken. En toen ging het snel, zeker tijdens de speeddate, waar ze ‘kortsluiting in haar hoofd’ voelde toen ze hovenier Roel in de ogen keek.

Lekker op de trekker met Harrold en Roel / KRO-NCRV

Haar eerste ooit was op de boerderij, evenals vijftien jaar later op 15juli: de eerste zoen met Roel, na het keuzemoment, waar ze een man de gelukkigste van Brabant en omstreken maakte, een ander de verdrietigste, al pakte sympathieke Harrold zijn verlies als een echte man en vertrok fier op zijn blauwe trekker. Het contact is nog altijd goed, ,,we zijn met zijn allen vrienden geworden, het voelde die week ook als vakantie in eigen huis.” Ze is op haar gevoel afgegaan, ,,je kunt zoveel dingen van te voren bedenken en gaan invullen, maar als je wil dat het in de liefde werkt, moet je dat opzij zetten, en dat heb ik voor de eerste keer in mijn leven gedaan.”

Gelukkig maar, want het leven is nog leuker geworden voor Steffi. ,,Het grootse voordeel, al klinkt dat ook zo zakelijk, is dat je dingen kunt delen.” Veel heeft het prille stel niet nodig, al moet Steffi voor ‘hun gezamenlijke hobby’ wel twee supermarkten langs, want Triple Karmeliet voor hem, Weisinger voor haar, ,,Die halve liters, weet je wel? Mijn moeder grapte al dat we op moesten letten geen alcoholisten te worden samen, maar zo erg is het ook niet, hoor.” En als supermarktcadeautje bananen en tijgernootjes voor Roel, ,,vindt-ie lekker.” Geen Netflix-serie (nog) voor hen,, ,,we hebben altijd zat te lullen” en dat begon al vanaf 15juli, toen alles in het geniep moest tot de laatste uitzending op 2 december. Dat had wel wat, ,,alles achter de gordijnen doen...” Het ging bijna mis toen de hoefsmid onverwacht op de stoep stond. Hop, Roel de garage in en het appen kon beginnen. ,,Hij is bijna weg.. Nog even... Nu echt!”

Plaaggeest en polo's

Haar vader komt binnenwippen. Zelfde bouw als zijn dochter, zelfde guitige blik in de ogen. Hij gaat zo naar de hoevendokter, vertelt hij, ,,voor mijn eigen voeten” en Steffi laat hem snel even de net gekochte Party zien, ,,ik wist dat ik erin stond, leuk verhaal geworden wel.” Ze kan alleen maar lachen om wat over haar wordt geschreven. Zo ging het op Twitter vaak over haar polo’s die ze tijdens BZV altijd droeg (,,zitten gewoon lekker, zeker in de zomer”) en werd ze vergeleken met de plaaggeest van Bassie en Adriaan. Ze wrijft even over haar jukbeenderen, ,,ik vind wel dat ze gelijk hadden, grappig toch?” Over haar kapsel werd ook van alles geschreven en ze haalt haar hand er even doorheen. ,,Het is heel dik en droog, een beetje een Roy Donders-kapsel. Ik doe er Perfecte Krul in van Andrélon en dan vind ik het wel best.”

Wat minder grappig zou zijn, is wanneer mensen aan haar familie komen, ,,dat is ook de reden waarom ik even heb moeten nadenken om mee te doen.” Expeditie Robinson lijkt haar trouwens nog wel wat, ,,ik ben heel nieuwsgierig naar wat het met je doet om helemaal niets te hebben, maar waarom zouden ze mij daarvoor vragen?”

Alle Steffi's de stal uit

Ze vond het ‘heel maf’ om zichzelf op televisie terug te zien, ,,normaal heb ik veel meer humor, ik dacht echt dat mensen mij keisaai zouden vinden.” Soms kon ze wel onder de tafel kruipen van schaamte, ,,maar dan kreeg ik de dag erna zo veel positieve reacties!” Ja, het zal vást wat met haar zelfbeeld te maken hebben, maar dat weet ze zelf ook wel. ,,Och, je moest eens weten hoeveel berichten ik heb gekregen van mensen die zich in mij herkenden en precies wisten wat ik nodig zou hebben.” Goedbedoeld allemaal, ,,maar ik ben echt oké met mezelf.” Dan wel geen supermodel (,,hoeft ook niet”), wel een rolmodel voor alle Steffi’s die nog in de stal zitten. Kom eruit! En geef je op voor het nog altijd zo populaire KRO-NCRV programma, ,,Ze helpen je waar ze kunnen om het te laten slagen. Baby nummer 69 ofzo is net geboren, petje af voor de programmamakers en vooral voor Yvon, zij doet zo veel voor ons. Ik vind het rot om te lezen hoe zij soms wordt weggezet. Zíj maakt het programma, vind ik, niet wij.” Met de hele ‘BZV-familie’, zoals ze het liefkozend noemt, is er veel contact, van appgroepen tot BZV-afterparties en ze wrijft zich verheugd in de handen, ,,de nieuwjaarsborrel komt er ook weer aan.”

Vlak voor het keuzemoment en de eerste zoen met Roel / KRO-NCRC

Waar je de Boekelse ’s nacht voor kunt wakker maken? Simpel, ,,als een paard een veulen krijgt.” Hoe Steffi ontbijt? Ook simpel, yoghurt met wat muesli. ,,Ik moet een beetje aan de lijn denken, ik heb de bouw van mijn vader en ben een echte stresseter.” En daarnaast houdt ze ook van die Bragondische (of Bourbanste) gezellige levensstijl die begint als de vijf in de klok zit. Biertje erbij, ,,en dan komt dat tapasplankje met worst en kaas er ook weer vanzelf bij.”

Van vleeskeuringen houdt ze niet, van hengstenkeuringen wel, al was die van twee weken geleden wel haar dieptepunt van 2018. ,,Het was gewoon kut, geen van mijn talentvolle paarden is naar de hoofdkeuring gegaan. Alsof het gordijn vlák voor het hoogtepunt valt, na zo’n lange voorbereiding.” Ze is nu tien jaar bezig en soms zit het mee, en soms niet, maar gelukkig is daar nu haar Roel die haar ‘behoorlijk relativeert’, ,,anders zou ik zo nog drie dagen lang met mijn vader kunnen doorzeuren over die keuring.”

Mooie hengsten

Dat ze goed voor haar dieren zorgt, blijkt wel als je oog in oog met ze staat. De rust zelve en glanzend van gezondheid, door ‘veel beweging, goede brokken en kuil uit Friesland’. Ze aait een grote hengst over zijn snuit. ,,Paarden zijn altijd mijn passie geweest en vooral hengsten vind ik mooi. Ze zijn ruiger, gespierder en veel brutaler.” Lekker mannelijk dus, net als haar Roel, want hoewel ze zelf al 186 centimeter telt, is hij ‘gelukkig nog langer’. Haar wangen krijgen er spontaan een roodtint bij,  ,,ik vind hem een echte kerel, gewoon stoer.” Ja hoor, de kortsluiting is er nog steeds. Die eerste keer dat ze hem zag, eergisteren en vanavond weer, ,,dan komt-ie logeren.”

Allebei een glanzende huid/vacht, de een door Nivea, de ander door goede brokken

Steffi heeft een achtergrond in de verpleegkunde en een aantal jaar stervensbegeleiding gedaan. Dankbaar en zwaar tegelijkertijd, ,,daardoor wil ik nog meer het leven vieren, ik heb zo vaak gezien hoe het dan over kan zijn, ik wil van elke dag een feestje maken.” Verhagen’s stamkroeg is dan ook met regelmaat het decor en podium voor mooie avonden. Speciaalbiertjes erbij, karaoke op, ,,en keivals met mijn duetvriendin Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato meeblèren. Mensen denken volgens mij dat hier elke week een bruiloft is of iets, met altijd zoveel vrienden op bezoek.”

Tegeltje

Ondanks haar nieuwe bekendheid, is Steffi nog gewoon wie en wat ze is, en dat is meer dan goed. Doe maar normaal, dan doe je maf genoeg, zou op haar tegeltje staan. Ze denkt nog even na en weet er nog wel een. ,,Je kunt alleen maar spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Niet bang zijn, durf risico’s te nemen. Maar past er zekers niet op, of wel?”


Amerikaanse media melden overlijden basketballegende Kobe Bryant (41)

Basketballegende Kobe Bryant (41) overleden

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Oud-basketballer Kobe Bryant (41) is om het leven gekomen bij een crash met een helikopter in Calabasas. Het ging om een privétoestel van Bryant.

De vier andere inzittenden overleefden de crash ook niet. De politie van Los Angeles County meldt dat er inderdaad vijf mensen zijn overleden bij een helikoptercrash, waaronder de 41-jarige basketballegende Kobe Bryant.

Nummer 4 op topscoreslijst


Boze supporters bestormen stadion PSV

Boze supporters bestormen stadion PSV

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zo'n 50 boze voetbalsupporters hebben zondagavond geprobeerd de hoofdingang van het stadion van PSV binnen te dringen. Ze moesten worden tegengehouden door de beveiliging en de ME.

Dat laat de politie weten. De fans gooiden met straatmeubilair. Er zijn vijf mensen aangehouden.

'John de Jong, oprotten'


D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Nederland moet meedoen aan een militaire missie voor de kust van Libië, vinden D66 en ChristenUnie.

Die maritieme missie van de Europese Unie moet voorkomen dat er nog meer wapens naar het verscheurde land worden gebracht, dat mensensmokkelaars hun gang kunnen blijven gaan en migranten op weg naar Europa verdrinken.

De twee regeringspartijen verwijzen naar het plan van EU-buitenlandchef Josep Borrell om EU-missie Sophia weer aan het werk te zetten. Sinds vorig voorjaar ligt die stil, omdat de vorige Italiaanse regering eerst afspraken over de opvang van migranten uit Noord-Afrika wilde zien.


Groot-Brittannië presenteert speciale brexitmunt

Groot-Brittannië presenteert speciale Brexitmunt

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Groot-Brittannië heeft zondag een nieuwe munt van 50 pence gepresenteerd ter gelegenheid van het vertrek van het land uit de Europese Unie.

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' en draagt de Brexitdatum van 31 januari 2020.

Ongeveer drie miljoen van de munten zullen vanaf vrijdag worden uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels, aldus de regering. Nog eens zeven miljoen andere exemplaren worden later in het jaar in omloop gebracht.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling
Likeability of5

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling

Zeker 75.000 mensen deden dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Meer mensen dan ooit hebben dit weekend meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zeker 75.000 mensen telden gedurende een half uur de vogels die neerstreken in hun tuin of op hun balkon.

Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen omdat het erg druk is op de website en deelnemers tot maandag 12.00 uur hun gegevens kunnen doorgeven, zegt een woordvoerster van de Vogelbescherming.

Pimpelmees


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'
Likeability of5

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'

Lotty Huffener-Veffer / Carlo Huffener

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:01

Op 27 januari wordt traditiegetrouw herdacht dat Auschwitz werd bevrijd en de Holocaust plaatsvond. Dit jaar is die herdenking extra speciaal, want het is 75 jaar geleden dat deze historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Onder de Holocaust wordt de vervolging en vernietiging van de Europese Joden door de nazi’s verstaan, legt René van Heiningen van het NIOD uit. Het begrip Holocaust is Grieks voor ‘brandoffer’. Joden noemen het liever de Sjoa, Hebreeuws voor catastrofe. Het begin van de Holocaust wordt (doorgaans) gedateerd op 1933, nadat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen. Het einde van de Holocaust valt samen met de ondergang van nazi-Duitsland in mei 1945 en dus met het einde van de Tweede Wereldoorlog.

„Van alle kampen waarin joden tijdens de oorlog zijn omgebracht was Auschwitz het kamp waarin de meeste joden zijn omgekomen", vertelt Van Heiningen. Ook vele Sinti en Roma werden in het kamp vermoord. „Deze massale, industriële moord op meer dan één miljoen mensen heeft Auschwitz tot hét symbool voor de moord op de Joden gemaakt en – in meer algemene zin – tot het symbool van de strijd tegen racisme, discriminatie en mensenrechtenschendingen. Met de Auschwitz-herdenking wordt hiervoor jaarlijks aandacht gevraagd."


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Minister Arie Slob. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:49

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok en hebben een brandbrief gestuurd naar minister Arie Slob (Media).

Ze vrezen dat meer gemeenten het voorbeeld gaan volgen van Utrecht, dat volgens hen huis-aan-huiskranten uit de brievenbus weert. Ze vrezen voor 'de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek', aldus de branchevereniging NNP.

Volgens de NNP scheert het stadsbestuur van Utrecht reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam. In plaats van te werken met de bekende Ja/Nee- en Nee/Nee-stickers geldt in de stad: geen sticker, geen drukwerk.


Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Een toestel van Delta Airlines. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:34

De Amerikaanse vliegmaatschappij Delta Air Lines heeft een boete van 45.000 euro gekregen omdat in 2016 een moslim ten onrechte uit een vliegtuig op Schiphol is verwijderd.

Een soortgelijk incident deed zich in die periode voor in Parijs. Ook hiervoor is Delta Air Lines beboet. Dat meldt het AD. Het incident op Schiphol speelde zich in de zomer van 2016 af.

Stewardessen en passagiers sloegen alarm bij de piloot omdat een passagier met islamitische achtergrond verdacht om zich heen aan het kijken was en opvallend veel aan het zweten was.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

24 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Zangers Lizzo op de rode loper bij de MTV Awards 2019. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:59

De dag waar de muziekwereld jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt, is aangebroken. De Grammy Awards worden zondag voor de 62e keer overhandigd in Los Angeles.

De prestigieuze muziekprijzen worden uitgereikt in 84 categorieën. De grootste kanshebber op een beeldje is Lizzo. De zangeres, die vorig jaar haar grote doorbraak beleefde met singles als Juice, Truth Hurts en Good As Hell, maakt kans op maar liefst acht prijzen.

Lizzo


Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Minister President Mark Rutte houdt een toespraak bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:44

Premier Mark Rutte heeft zondag excuses aangeboden voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

„Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten", zei Rutte zondag tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam 75 jaar na de bevrijding van naziconcentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.

Tot nu toe zag het Nederlandse kabinet geen aanleiding voor excuses voor die houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust. In 2012 was de kwestie al aangezwengeld door PVV-leider Geert Wilders.


Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:19

De kans dat het in februari nog écht winter wordt is klein. De komende maand zullen westelijke en zuidwestelijke winden het weerbeeld domineren.

Volgens Weeronline zorgt dat ervoor dat warme lucht ons land instroomt, met als gevolg dat de schaatsen hoogstwaarschijnlijk in het vet kunnen blijven liggen.

Het weer in februari zal grotendeels gaan lijken op het weer in januari. We zullen dus perioden tegemoet gaan met zuidwestenwinden en de temperatuur zal enkele dagen boven de tien graden uitkomen, waar de temperatuur in februari normaal gesproken rond de zes graden ligt.


Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier.

Bierbrouwerij helpt asielhonden op bijzondere manier aan baasje

Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:38

Een brouwerij in de Amerikaanse staat Florida help asielhonden op een wel heel bijzondere manier aan een nieuw thuis. De Motorworks Brewing in de stad Bradenton heeft namelijk een speciale vier-pack gemaakt met daarop foto's van de asielhonden die nog een nieuw baasje zoeken. 

De honden die op de blikjes te zien zijn waren net als een aantal andere asielhonden aanwezig bij het event 'Yappy Hour' waar de blikjes voor het eerst getoond werden. Het event werd georganiseerd om geld op te halen voor lokale dierenasielen.


Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi.

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:00

De politie heeft begin deze week twee verdachten aangehouden voor de dood van de 17-jarige Amsterdamse jongen, Mohamed Bouchikhi. 

Dat meldt de politie zondag. De jongen kwam twee jaar geleden om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep. Hij werd per ongeluk onder vuur genomen in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen.

De verdachten zijn een al eerder aangehouden 26 jarige man, Emylio G., en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. G. werd in oktober 2018 ook al aangehouden in verband met de zaak.


HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie.

HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie

HEMA roept ossenworst terug vanwege salmonellabacterie. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

HEMA haalt de ossenworst uit de winkel omdat er een salmonellabacterie in kan zitten. Mensen die al eerder een worst gekocht hebben kunnen deze terug brengen naar de winkel.

Het gaat om een ossenworst van 200 gram met het artikelnummer 27017105. De verpakkingen hebben een houdbaarheidsdatum van 28-01-2020 tot en met 05-02-2020. Mensen wordt geadviseerd deze worst niet te eten maar terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze hun geld terug.


Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer.

Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer

Dinsdag zware ochtendspits door onstuimig weer. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

Nederland krijgt na het weekend te maken met onstuimig weer. Dat meldt Weeronline. Met name dinsdag is er daarom kans op een zware ochtendspits.

Er wordt dinsdag een krachtige westen- tot zuidwestenwind verwacht. Aan zee kan het soms stormachtig waaien met kans op windstoten tot 75 km/per uur. Ook trekt er een aantal winterse buien over het land.

Wisselvallig


Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten.

Het coronavirus: dit is wat we tot nu toe weten

Het coronavirus: Dit is wat we tot nu toe weten. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

Het coronavirus rukt snel op; met al ruim 2000 besmettingen verspreid over meer dan tien landen grijpt het virus steeds verder om zich heen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal bekend over het virus dat op dit moment wereldwijd tot zorgen leidt? De belangrijke info voor je op een rij.

Het coronavirus werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt op een vismarkt in de Oost-Chinese stad Wuhan en is heel besmettelijk. Het behoort toe aan een grote groep virussen. Sommige van deze virussen zijn overdraagbaar op mensen, terwijl anderen slechts vat hebben op dieren. Mensen die besmet worden krijgen een longontsteking. Ook hebben patiënten last van hoesten, ademhalingsproblemen en koorts.

Tot nu toe zijn er al meer dan 56 mensen overleden aan de gevolgen van het virus en het aantal besmettingen loopt elke dag op. In de stad Wuhan, waar het virus uitbrak, zijn tot nu toe de meeste besmettingen.


ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers.

ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers

ChristenUnie houdt vast aan verhuizing mariniers. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

Regeringspartij ChristenUnie wil nog steeds dat de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen verhuist. Defensie zelf wilde dat plan juist afblazen werd afgelopen week bekend.

Volgens de ChristenUnie zou het afblazen van deze verhuizing echter 'een klap in het gezicht van Zeeland' zijn, zo vindt Tweede Kamerlid Joël Voordewind. „En een dreun voor de Zeeuwse samenleving en economie."

Het kabinet zei vrijdag nog geen besluit te hebben genomen over de toekomst van de mariniers. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gaat maandag of dinsdag met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen praten. Daarbij moet ze niet alleen aan de belangen van Defensie denken, vindt de CU.


Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

4078 baantjes moest Maarten van der Weijden donderdag op vrijdag zwemmen om het 24-uursrecord te verbreken. Maar na 3156 baantjes kan hij niet meer. „Achteraf startte ik misschien te snel.”

Onvermoeibaar lijkt Maarten van der Weijden (38) tot halverwege zijn wereldrecordpoging om in een etmaal minimaal 101,9 kilometer af te leggen. Met als achterliggend doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Donderdagavond 19.00 uur springt hij het Oosterhoutse zwembadwater in en de hele nacht gaat het goed. Hij haalt rondetijden waar hij van tevoren van droomt: 1,21 per honderd meter, en zodra de zon weer opkomt, terugzakken naar 1,24.

Misschien heb ik mezelf wel te veel blindgestaard op het moment dat ik halverwege zou zijn, denkt Van der Weijden een dag later. Het is zaterdagmiddag, de pijn is – op wat keelpijn en zere knieën na van de duizenden malen keren – voorbij. „Die eerste twaalf uren gingen echt goed en volgens plan”, blikt hij terug. „Ik dacht dat het niet meer fout kon gaan.”