Metro
Metro Nieuws 7 dec 2018 / 16:15 uur

Hartverscheurend: Taliban wil ‘mini-Messi’ doden

Waar het verhaal van de 7-jarige Murtaza Ahmadi in 2015 nog een droom leek, is zijn leven nu een nachtmerrie. Het feit dat hij drie jaar geleden zijn grote held Lionel Messi mocht ontmoeten, heeft er toe geleid dat de Taliban vanwege zijn beroemdheid achter hem aan zit. Het Afghaanse jongetje is sindsdien op de vlucht met zijn familie.

Mini Messi

Murtaza werd wereldberoemd toen hij op 5-jarige leeftijd van een plastic zakje een voetbalshirt knutselde. Hij schreef er met een stift ‘MESSI’ op en in no time bereikte de foto met het voetbalshirt Messi zelf. Datzelfde jaar werd er een ontmoeting tussen Messi en Murtaza geregeld. De superfan kon zijn geluk niet op: hij mocht niet alleen aan de hand van Messi het veld oplopen, maar kreeg ook nog een gesigneerde trui en voetbal cadeau.

Schaduwkant

Helaas had de droomontmoeting een flinke schaduwkant. De beelden bereikten de Taliban en sindsdien zijn ze naar Murtuza op zoek. Zijn neef verklaart tegenover BBC Urdu dat ze bang zijn dat Afghaanse criminelen Murtaza willen ontvoeren voor losgeld. De Taliban zou stellen dat de familie door Messi nu ‘rijk is geworden’ en dat ze dat geld zouden moeten inleveren. Mocht dat niet gebeuren, zou Murtaza het slachtoffer worden.

Angst regeert

De familie leeft nu als vluchteling in Kabul. Persbureau AFP ging recentelijk langs en trof Murtaza daar aan in een krappe kamer zonder faciliteiten. Angst regeert nog steeds, vertelt de moeder van Murtaza: het jongetje mocht vaak al niet meer buiten op straat spelen vanwege de bedreigingen, maar later werd de situatie helemaal onhoudbaar. De Taliban zou hebben gezegd dat ze het jongetje in stukken snijden wanneer ze hem vinden.

Hazara

De familie van Murtaza is onderdeel van de etnische minderheidsgroep Hazara, die het doelwit is van de Taliban. Tragisch genoeg moest Murtaza zijn gesigneerde trui en voetbal op de vlucht achterlaten.

Reageer op artikel:
Hartverscheurend: Taliban wil ‘mini-Messi’ doden
Sluiten